d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

World Economic Forum / Davos Agenda 2024: Kako će jednakost u zdravstvu pomoći gospodarstvu i zašto više od stotinu kompanija podržava borbu protiv nejednakosti?

W

orld Economic Forum surađuje s partnerima kako bi se iskorijenila nejednakost u globalnom zdravstvu osiguravanjem pomoći međusektorskih čelnika koji će jednakost u zdravstvu učiniti svojom temeljnom strategijom. Svjetska mreža zdravstvene jednakosti pokrenula je Zero Health Gaps Pledge tijekom godišnjeg okupljanja u švicarskom Davosu u siječnju 2023. na koju se prvotno obvezalo 39 partnera. U svojoj prvoj godini na isto se obvezalo 100 partnera te je mreža pokrenula Zero Health Gaps Dashboard i Health Equity Partnership Platform u Davosu u siječnju 2024. kako bi promicala najbolje prakse te bili katalizator partnerstva u zajednicama.

 

 

 

 

 

Utjecaj na unaprjeđenje jednakosti u zdravstvu

 

Zdravstvene nejednakosti trenutačno koštaju svjetsko gospodarstvo oko 42 milijarde dolara u neiskorištenoj produktivnosti. To predstavlja ozbiljan udarac bruto domaćem proizvodu država (na razini EU, troškovi čine 1,4 posto BDP-a), ali daleko važnije je što to znači da svi pojedinci ne uspijevaju ispuniti svoj potencijal u pogledu zdravlja i dobrobiti.

 

Svjetska mreža zdravstvene jednakosti (GHEN) – inicijativa Svjetskog gospodarskog foruma koja želi smanjiti zdravstvenu nejednakost – pokrenula je Zero Health Gaps Pledge kojom od lidera i ravnatelja iz raznih industrija i područja traži da se obvežu na ukidanje nejednakosti u primanju zdravstvene skrbi. Isprva se na inicijativu obvezalo 39 partnera na Svjetskom gospodarskom forumu prošle godine, a danas je podržava više od 100 partnera, među kojima su i velike korporacije poput Bayera, Siemens Healthineersa, Freseniusa i Becton Dicksona.

 

GHEN podržava organizacije u mjerenju utjecaja i razvoju višedioničkih partnerstava za razvoj zdravstvene jednakosti te istodobno uključuje tijela da udovoljavaju standardima poput International Financial Reporting Standardsa kako bi zdravstvena jednakost postala središte održivosti i izvještavanja o društvenom utjecaju.

 

GHEN vode Deloitte, Američka udruga za srce i Škola za javno zdravstvo Harvard T. H. Chan i jedina je svjetska, međusektorska inicijativa koja se bavi nejednakošću u zdravstvu s medicinskog i nemedicinskog stajališta. Inicijativi je već pristupilo više od 100 kompanija, među ostalima neke od korporacija koje zapošljavaju velik broj osoba poput tvrtki Agility, AstraZeneca, BP, Pfizer, Salesforce, Sanofi i drugi.

 

Potpisnice ove obveze će se zalagati za jednakost u zdravstvu među svojim zaposlenicima, uslugama, zajednicama i širim ekosustavima. Te pionirske inicijative o jednakosti u zdravstvu navedene su u novopokrenutoj usluzi Zero Health Gaps Dashboard koja ističe studije slučaja potpisnica. Primjerice, Kaiser Permanente je otkrio da su nedovoljno zastupljene zajednice, među ostalima manjinske zajednice, suočene s nerazmjernim preprekama kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Taj je konzorcij skrbnika reagirao osnivanjem Centra za podršku zajednici koji se bavi osnovnim potrebama koje mogu uzrokovati nejednakost u zdravstvenoj skrbi, primjerice, neprikladan smještaj i minimalni standardi prehrane. Odjel za provjeru povezuje članove kojima je potrebna podrška s izvorima pomoći u zajednici i državnim programima pomoći.

 

Medtronic (također potpisnica obveze) je pokrenuo Medtronic LABS kao neovisnog, neprofitabilnog inovatora zdravstvenih sustava koji će razviti tehnološka rješenja usmjerena k zajednici za nedovoljno zbrinute pacijente, obitelji i zajednice diljem svijeta. Zahvaljujući tehnološkog platformi otvorenog koda i sredstvima za ojačavanje zdravstvenih sustava, Medtronic LABS predstavlja održivo i lokalizirano sredstvo zdravstvene skrbi koje pruža mjerljive ishode usmjerene na pacijenta. Njihov pristup objedinjuje tri elementa – digitalnu tehnologiju, osnaživanje zdravstvenog sustava i partnerstvo – koji izravno surađuju s vladama država i zdravstvenim sustavima te uvode integrirane pristupe primarnoj zdravstvenoj skrbi čiji je prioritet ishod usmjeren na pacijenta i veća učinkovitost zdravstvenih radnika.

 

 

 

 

 

 

„Potreba za jednakošću u zdravstvu je pod velikim povećalom jer su javne zdravstvene krize nerazmjerno utjecale na siromašnije i povijesno marginalizirane stanovnike.“

‒ Nancy Brown, ravnateljica Američke udruge za srce i supredsjednica Svjetske mreže zdravstvene jednakosti

 

 

 

 

 

 

 

 

Koji su izazovi ako stavimo jednakost u zdravstvu na prvo mjesto?

 

I dok su brojne organizacije usko povezane sa zdravstvom i zdravstvenim sustavom, ali i izvan njega, rado potpisale obvezu i počele raditi na jednakosti u zdravstvu, postići cilj zdravstvene jednakosti na svjetskoj razini zahtijevat će uključenost svih organizacija u svim sektorima, područjima i industrijama.

 

Nezdravstvene i zdravstvene organizacije trebaju ukinuti sve ono što potiče nejednakost u zdravstvu, primjerice rasizam, predrasude i duboko ukorijenjene nejednakosti u društvenim, gospodarskim i zdravstvenim pokretačima zdravstvene nejednakosti, a koji su odgovorni za 70 posto ograničenja pristupa.

 

A zatim je tu i poslovni slučaj da zdravstvo i dobrobit budu na vrhu prioriteta na radnom mjestu, primjerice osiguravanje zdravstvene skrbi i olakšica za dijete/djecu do uvažavanja radnika o tome što bi moglo pridonijeti duševno i tjelesno zdravijem radnom okruženju jer sve ima veliku korist po gospodarstvo i produktivnost unutar tvrtke.

 

GHEN stoga poziva sve čelnike iz svih sektora, uključujući financijskog, potrošačkog i ostalih, da potpišu obvezu i pridruže se mreži.

 

 

 

„Pojedinačni zdravstveni ishodi nerijetko su pod izravnim utjecajem izbora koje tvrtke donesu jer te odluke utječu na čimbenike izvan zdravstvenog sustava. Vodeće tvrtke će suradnjom kroz GHEN imati mogućnost da znatno pridonesu uklanjanju nejednakosti u zdravstvu na svjetskoj razini.“

Joe Ucuzoglu, predsjednik Deloittea i supredsjednik Svjetske mreže zdravstvene jednakosti

 

 

 

 

 

 

 

 

Naš pristup problemima jednakosti u zdravstvu

 

Cilj obveze i rada GHEN-a je ukloniti nejednakosti u svjetskom zdravstvu osiguravanjem javnih potpora od organizacijskih i industrijskih čelnika organizacija u raznim područjima kako bi ravnopravnost u zdravstvu postala ključna za njihove institucionalne strategije, inicijative i ulaganja uz istodobno podupiranje mjerenja učinaka tih mjera i razvoja višedioničkih partnerstava.

 

Još od osnivanja GHEN-a na sjednici o Utjecaju održivog razvoja 2021. i kasnijeg potpisivanja Obveze o jednakosti u zdravstvu na godišnjoj sjednici foruma u švicarskom Davosu 2023., GHEN i dalje nastavlja pokretati i dijeliti najbolje savjete o uklanjanju nejednakosti u zdravstvu pothvatima kao što su:

 

  • Pokretanje Zero Health Gaps Dashboarda koji ističe pionirske studije slučaja o primjeni jednakosti u zdravstvu.
  • Pokretanje platforme Health Equity Partnership za povezivanje usmjerene na korisnike i koja ubrzava konkretna partnerstva u provedbi jednakosti u zdravstvu.
  • Razvoj novog skupa mjernih alata za organizacijsku jednakost u zdravstvu i standariziranih sustava, među ostalima integraciju jednakosti u zdravstvu u standarde izvještavanja o održivom poslovanju.

 

 

 

 

 

 

 

 

“Oduševljeni smo zbog stalne podrške obvezi o provedbi jednakosti u zdravstvu u raznim sektorima i područjima koje se odražavaju u sve većem broju tvrtki potpisnica i djelovanjima koje razne udruge i organizacije provode s ciljem ubrzanog uklanjanja nejednakosti u zdravstvu. Obveza i širi rad Svjetske mreže zdravstvene jednakosti ističu mogućnost koje javno-privatne platforme poput Svjetskog gospodarskog foruma predstavljaju kako bi ubrzale višedioničku suradnju kako bi se uravnotežila jednakost u svjetskom zdravstvu.”

‒ Shyam Bishen, ravnatelj Centra za zdravstvo i zdravstvenu skrb, Svjetski gospodarski forum

 

 

 

 

IZVOR:
https://www.weforum.org/impact/how-zero-health-gaps-will-boost-the-economy-100-companies-agree/