d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

World Economic Forum / Davos Agenda 2024: “Egzistencijalna” klimatska kriza zasjenila razgovore u Davosu uz zabrinutost zbog umjetne inteligencije i antimikrobne rezistencije

N

a godišnjem sastanku ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, Ajay Banga, predsjednik Svjetske banke izjavio je: “Ono sa čime smo suočeni jest egzistencijalna klimatska kriza”.

“Ne možemo razmišljati o iskorjenjivanju siromaštva bez da se brinemo o klimi. Ne možemo razmišljati o iskorjenjivanju siromaštva bez razmišljanja o zdravlju. Ne možemo razmišljati o iskorjenjivanju siromaštva bez brige o nesigurnosti i krhkosti prehrambenih lanaca.”

Njegove primjedbe savršeno su sažele raspoloženje zadnja dva dana Davos Foruma jer je klimatska kriza zasjenila gotovo pa svako zasjedanje.

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

Antonio Guterres, državni tajnik Ujedinjenih naroda, je govorio o “svjetskoj krizi povjerenja” uzrokovanoj “paradoksom” “ubrzanog klimatskog kaosa i ubrzanim razvojem umjetne inteligencije bez sigurnosnih mreža.”

“Kako je započeo klimatski slom, države i dalje tvrdoglavo podižu emisije stakleničkih plinova. Planet nam i dalje ide prema velikom povećanju prosječne temperature od 30C. Suše, nevremena, požari i poplave pogađaju države i društva”, upozorio je čelnik UN-a.

 

“Mediji su nedavno izvijestili kako je američka industrija fosilnih goriva pokrenula još jednu višemilijunsku kampanju koja će usporiti napredak i omogućiti neprestani priljev nafte i plina. Dopustite mi da ponovno budem vrlo jasan – postupno ukidanje fosilnih goriva je nužno i neizbježno.”

 

 

 

 

 

 

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije, je na sastanku s čelnicima privatnog sektora rekao da “zdravstveni utjecaji klimatske krize ne predstavljaju teoretske rizike u budućnosti već da su oni uočljivi ovdje i sad.”

 

Zatražio je od privatnog sektora da pomogne omogućiti pristup novčanim sredstvima te da usmjere svoje inovacije u rješavanje krize. Novac potreban da se ublaže utjecaji klimatskih promjena može se preusmjeriti iz industrije fosilnih goriva. Izravne subvencije za industriju fosilnih goriva iznose do 1,3 bilijuna dolara, ako je vjerovati riječima Kristalineje Georgieve, čelnice MMF-a. “Uložite taj novac u klimatsku politiku”, rekla je. “Uzmimo novac onima kojima ne treba i uložimo ga tamo gdje je potreban.”

 

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

Prijetnja i obećanje umjetne inteligencije

 

Isto tako, Guterres je upozorio da je umjetna inteligencija poput mača s dvije oštrice koji može riješiti, ali i produbiti nejednakost te da je UN već proveo uvodne preporuke o upravljanju umjetnom inteligencijom kako bi se “iskoristile prednosti ove nevjerojatne nove tehnologije, ali i istodobno smanjili rizici.”

 

“Nužno je da države počnu odmah surađivati s tehnološkim tvrtkama o okvirima upravljanja rizicima za razvoj AI te nadziranju i ublažavanju budućih štetnih učinaka”, upozorio je.

 

Međutim, Gianrico Farrugia, ravnatelj Klinike Mayo, je rekao da nije moguće čekati da se riješi svaka zabrinutost vezana uz AI: “Zašto? Jer je potreba vrlo velika i mi u zdravstvenoj skrbi trebamo prihvatiti AI i istodobno zajednički raditi na propisima.”

 

Farrugia je dodao da “ako ne prihvatimo činjenicu da AI predstavlja mogućnost za preobrazbu zdravstvenog sustava, mogli bismo propustiti vrlo mnogo toga.”

 

U međuvremenu je dr. Jean Kaseya, ravnatelj Afričkog centra za kontrolu bolesti, rekao da je Afrika također namjeravala digitalizirati zbirku podataka kako bi, uz sustav ranog upozorenja, obučenije zdravstvene radnike i bolju međusektorsku suradnju, bili bolje pripremljeni za pandemiju.

 

“Pokreće nas uvjerenje da što je Afrika zdravija, to je svijet zdraviji po sve nas”, rekao je Kaseya na Svjetskom gospodarskom forumu.

 

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

“Katastrofalno brendirana” prijetnja antimikrobne rezistencije

 

Još jedna pogubna i sve izraženija prijetnja jest ona antimikrobne rezistencije (AMR) i to se pitanje neprestano guralo pod tepih zbog “katastrofalnog brendiranja uzrokovanog dvosmislenošću”, prema riječima Petera Sandsa iz udruge Global Funds.

 

“Nazivlje mora biti oštro kako bi se javnost uključila. Svjetska zajednica ne zna se nositi s problemima koji se polako uvlače u našu svakodnevicu. Do trenutka kad se prijetnja proširi, već će biti vrlo opasna”, dodao je Sands.

 

AMR je već treći vodeći uzrok smrti u svijetu koji nerazmjerno utječe na žene i djecu.

 

Stella Kyriakides, povjerenica EK za zdravlje, navela je da se svaki dan svakom trećem stanovniku Europe propiše antibiotik, a pretjerana uporaba je glavni razlog rezistencije. Usto, oko 40 posto Europljana vjeruje da su antibiotici učinkoviti protiv virusa, ali nisu.

 

“Europska unija je usvojila ciljane smjernice s mjerljivim ciljevima kako bi se spriječila zloporaba i kriva upotreba antimikrobnih lijekova”, rekla je Kyriakides.

 

 

Izvor:
https://healthpolicy-watch.news/existential-climate-crisis-overshadows-davos-talks-amid-concerns-about-ai-and-antibiotic-resistance/