d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

World Economic Forum / Davos Agenda 2024: Ulaganje u zdravlje žena može pozitivno utjecati na svjetsko gospodarstvo

P

ri zaključenju ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu 2024. predstavljen je novi Svjetski savez za zdravlje žena (The Global Alliance for Women’s Health) s ambicioznim ciljem “preoblikovanja budućnosti ženskog zdravlja i svjetskog gospodarstva”.

 

Dosad su 42 udruge izrazile zanimanje za pridruživanjem savezu, među ostalima čelnici država i predstavnici iz privatnog sektora, industrije i nekolicina filantropa. Svi partneri saveza već su se obvezali na prikupljanje 55 milijuna dolara.

 

 

Photo by Freepik

 

 

Ovaj zdravstveni savez odgovor je na izvještaj Svjetskog gospodarskog foruma i McKinsey’s Health Institute-a u kojem se navodi da će poboljšanje dostupnosti žena zdravstvenim uslugama omogućiti zdraviji, kvalitetniji život većem broju žena te će to biti do sada neviđen poticaj svjetskom gospodarstvu.

 

Izvještaj navodi da su trenutačno zdravstvene obveze za žene sustavno podcijenjene uz statistiku koja ukazuje na isključivanje ili umanjivanje važnosti određenih stanja. Uz to, prema izvještaju, veća je vjerojatnost da će se žene suočiti s preprekama u dobivanju potrebne zdravstvene skrbi te će se susresti s kašnjenjem u dijagnosticiranju i/ili će biti izložene nedostupnosti potrebne skrbi prilikom liječenja.

 

 

Prema izvještaju, prednosti u ulaganju u zdravlje žena procjenjuju se na čak milijardu dolara godišnje do 2040. i donose povećanje od 1,7 % BDP-a po glavi stanovnika. Također, to bi poboljšalo zdravstvene ishode za više od 3,9 milijardi svjetskog stanovništva (broj žena u sveukupnom broju stanovnika), navodi izvještaj.

 

Ovaj zdravstveni savez jamči nove obveze od strane vlada, filantropa i kompanija i to na, među ostalim, tri glavna polja – financiranje, znanost i inovacije te postavljanje ciljeva. Dosad su partneri zajamčili prikupljanje 55 milijuna dolara za poboljšanje zdravstvenih ishoda među ženama.

 

“Naša analiza potvrdila je da ulaganja u zdravlje žena i smanjivanje jaza u zdravstvenoj skrbi između žena i muškaraca mora biti prioritet svake države”, rekao je Shyam Bishen, ravnatelj Centra za zdravlje i zdravstvenu skrb Svjetskog gospodarskog foruma. “Osim što će poboljšati kakvoću života ženama, jamstvo da će žene imati pristup inovacijama u zdravstvenoj skrbi jedno je od najboljih ulaganja koje država može učiniti za svoje društvo i gospodarstvo.”

 

 

 

Photo by Freepik

 

Poveznica između ulaganja u zdravlje žena i rasta gospodarstva

 

Unatoč tome što žive dulje od muškaraca, u prosjeku žene četvrtinu svojih života su zdravstveno lošije zbrinute, navodi izvještaj. Te poražavajuće brojke mogle bi se ispraviti većim ulaganjima u zdravstvene usluge za žene, a tu se ne misli samo na porodiljni dopust i zdravstvenu skrb za djecu.

Izvještaj također navodi da je nužno poboljšati dijagnostiku, statistiku u oboljenjima specifičnim za žene, primjerice rak jajnika te usmjeravanje više novaca u zdravlje žena i istraživanje.

 

“Ulaganje u zdravlje žena predstavlja pozitivan povrat investicije, odnosno na svaki uloženi dolar, u gospodarski rast ulazi oko tri dolara”, navodi izvještaj.

 

Pomalo iznenađujuće, ali prema izvještaju takav bi povrat ulaganja bio i veći u bogatijim okruženjima gdje bi se na svaki uloženi dolar vratilo oko 3,5 dolara zbog većeg gospodarskog sudjelovanja u zdravstvenom sustavu. Međutim, čak i u siromašnijem okruženju prednosti bi nadmašile troškove i povrat na svaki uloženi dolar iznosio bi dva dolara.

 

“Ulaganja u zdravlje žena ne odnosi se isključivo na pojedinačnu ženu već predstavlja i izravno ulaganje u obitelji, zajednice, društva i gospodarstva”, navela je u priopćenju za tisak Anita Zaidi, predsjednica Ureda za ravnopravnost spolova u Zakladi Billa & Melinde Gates. “Naša zajednička budućnost počiva u premošćivanju jaza u zdravstvenoj skrbi za žene.”

 

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

Ključne obveze prema zdravlju žena

 

Novi zdravstveni savez vodit će upravljačko tijelo sačinjeno od svjetskih čelnika koji će predstavljati razne sudionike koji moraju biti uključeni kako bi se potaknula i ubrzala ulaganja u zdravlje žena.

 

 

 

 

Izvor:
https://healthpolicy-watch.news/new-global-alliance-pledges-55-million-to-boost-womens-health/

 

 

 

 

 

 

 

 

 WIN platforma: https://www.healthhub.hr/tag/WIN/