d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Alergije – Inovacije na horizontu”- dr. Ino Kermc: Integrirani pristup orijentiran pacijentu ključan je za postizanje dobrih ishoda liječenja alergija

U

okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU“ okupljanjem svih relevantnih dionika nastojimo ukazati na pravi smjer zdravstvenih politika za bržu dostupnost inovacijama i integrirani pristup neispunjenim potrebama oboljelih od alergija u Hrvatskoj i EU.

 

 

Svoj doprinos Special Policy Reportu dao je dr. Ino Kermc, specijalist obiteljske medicine i mladi liječnik s kontinuiranim doprinosom javnozdravstvenim inicijativama i narodnom zdravlju.

 

 

Ino Kermc, dr.med., specijalist obiteljske medicine

 

 

 

U ordinaciji obiteljske medicine kontakt liječnika s pacijentima koji boluju od alergija različitih vrsta i intenziteta gotovo je svakodnevan. Vrlo je važno na vrijeme prepoznati simptome koji su često toliko dugo prisutni da ih pacijenti niti ne smatraju patološkima ili ih krivo pripisuju infektivnim bolestima. Iz tog razloga bitan je proaktivan pristup liječnika u komunikaciji s pacijentom u smislu korištenja svake prilike za promociju zdravlja i prevenciju bolesti uz rješavanje problema zbog kojeg je pacijent došao u ordinaciju. Održavanje kontinuiteta skrbi, što je temeljna vrijednost obiteljske medicine, je u tom slučaju velika prednost. Pacijent koji vjeruje svojem liječniku ima sigurnost povjeriti liječniku sve što ga muči, a liječnik koji dovoljno poznaje pacijenta zna prepoznati i najmanje promjene u njegovom zdravstvenom stanju.

 

Tek kada se ispravno postavi dijagnoza alergije te započne liječenje pacijenti shvate koliko su ih ti simptomi opterećivali. Uloga liječnika obiteljske medicine, osim samog postavljanja dijagnoze i liječenja je svakako i educirati populaciju kako bi sami znali prepoznati simptome te vrijeme kada je potrebno potražiti pomoć.

 

Osim toga, uloga liječnika obiteljske medicine je i surađivati s drugim stručnjacima koji se bave alergijama kako bi pomogli i pacijentima kojima započeta terapija ne daje rezultata. Pri tome isprva mislimo na alergologe, ali obzirom na teret koji alergija može predstavljati pacijentu to mogu biti i pulmolozi, imunolozi, psihijatri…

 

Integrirani pristup orijentiran pacijentu ključan je za postizanje dobrih ishoda liječenja alergija.

 

 

Ino Kermc, dr.med., specijalist obiteljske medicine

 

 

 

 

 

WHITE PAPER

Alergije – Inovacije na horizontu

 

 

 

 

 

 

 

Special Policy Report “ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU”

powered by

 

 

 

 

 

 

 

Swixx BioPharma d.o.o. – AmCham Croatia - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj