d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Alergije – Inovacije na horizontu”- Ivana Rubil: “Suradljivost pacijenta u liječenju je važna, stoga su inovacije poput oralnih oblika hiposenzibilizacije dobrodošle i neopisivo značajne pacijentima!”

U

okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU“ okupljanjem svih relevantnih dionika nastojimo ukazati na pravi smjer zdravstvenih politika za bržu dostupnost inovacijama i integrirani pristup neispunjenim potrebama oboljelih od alergija u Hrvatskoj i EU.

 

 

Tajnica udruge pacijenata “Udah života”, ujedno i magistra sestrinstva na Zavodu za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb, mag. Ivana Rubil, istaknula je koliko je važno imati dostupnost najnovijoj peroralnoj, sublingvalnoj terapiji za etiološko liječenje uz podršku zdravstvenog osiguranja, iz perspektive pacijenta koji već ima narušenu kvalitetu života, izložen je velikim izdvajanjima „iz vlastitog džepa“ u skrbi alergijskih simptoma

„Suradljivost pacijenta u liječenju je važna, posebice kada govorimo o djeci i mladima, ali naravno to vrijedi i za odrasle, stoga su ovakve inovacije za alergiju (poput oralnih oblika hiposenzibilizacije)  i više nego dobrodošle i neopisivo bi značile pacijentima, jer se uz suradnju s kliničarima mogu postići puno bolji ishodi!“, istaknula je predstavnica udruge Udah života.

 
Tajnica udruge pacijenata “Udah života”, ujedno i magistra sestrinstva na Zavodu za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb, mag. Ivana Rubil

 

 

 

U posljednja 2 desetljeća i u djece ali i u odraslih drastičan je porast alergija i alergijskih bolesti. Tako se procjenjuje da čak 30-40% osoba boluje od jedne ili čak više alergijskih bolesti. Već je poznato da je alergijski rinitis izravni čimbenik rizik za nastanak jedne teške bolesti – astme. Iz same te činjenice nameće nam se pitanje nije li lakše, dostupnije i ekonomičnije tretirati samu alergiju iz različitih aspekata, nego dozvoliti da se alergijski rinitis razvije u kroničnu bolest. Simptomi uključuju rinoreju, kihanje, svrbež, postanazalnu sekreciju i otežano disanje. Težinu alergija možemo povezivati i sa težinom astme, jer što su teži simptomi alergijskog rinitisa, to će astma biti pod lošijom kontrolom.

 

 

Tajnica udruge pacijenata “Udah života”, ujedno i magistra sestrinstva na Zavodu za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb, mag. Ivana Rubil

 

 

 

U javnosti se alergijske bolesti dosta minoriziraju, što je jako loš utjecaj za podizanje svijesti o samoj bolesti u zdravoj populaciji. U suradnji sa drugim stručnjacima trebalo bi sustavno djelovati, proaktivno ali i omogućiti dostupnost inovacijama koje bi zasigurno pomogle samome oboljelom.

 

Zaključno možemo reći kako su alergije bolesti modernog doba. Simptomi variraju od slabih do vrlo teških koji otežavaju svakodnevnicu oboljelom. Sam oboljeli za svoju bolest može učiniti dosta, ali je ipak to nedovoljno da bi sama bolest bila pod kontrolom. Zato je odgovornost na cijelome društvu koje bi trebalo djelovati proaktivno!

 

 

Tajnica udruge pacijenata “Udah života”, ujedno i magistra sestrinstva na Zavodu za alergijske i opstruktivne bolesti pluća Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb, mag. Ivana Rubil

 

 

 

 

 

 

 

 

WHITE PAPER

Alergije – Inovacije na horizontu

 

 

 

 

 

 

 

Special Policy Report “ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU”

powered by

 

 

 

 

 

 

 

Swixx BioPharma d.o.o. – AmCham Croatia - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj