d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Vikica Krolo: “Liječnici obiteljske medicine pomažu boljem odazivu na nacionalne programe ranog otkrivanja raka” (PRIME HFD)

 

Prenosimo Vam intervju s dr. Vikicom Krolo, zamjenicom predsjednika Hrvatske liječničke komore i aktivnom članicom Koordinacije hrvatske obiteljske medicine KoHOM, a koji je dio posebne publikacije posvećene onkologiji, PRIME, u izdanju Hrvatskog farmaceutskog društva povodom Hrvatskog predsjedanja Vijećem EU 2020. godine.

 

 

 

Doktori obiteljske medicine, kojih sada u Hrvatskoj ima oko 2220, brinu se o cjelokupnom stanovništvu Hr­vatske te prate pacijente od početka do kraja svake bolesti svojih pacije­nata. Stoga je potrebno da liječnici obiteljske medicine budu od početka uključeni u sve nacionalne programe ranog otkrivanja raka, jer se time osigurava bolji odaziv pacijenata na preventivne preglede.

Iznimna važnost liječnika obiteljske medicine je u ranom otkrivanju bolesti, savjetovanju pacijenta o načinu liječenja, pri čemu je važna suradnja bolesnika i liječnika u oda-biru načina liječenja, kontroliranju nuspojava i ponašanju tijekom samog liječenja. Važna je uloga liječnika obiteljske medicine u dobroj komu­nikaciji sa pacijentom i njegovom obitelji, o psihološkoj podršci prili­kom otkrivanja teške dijagnoze kao i tijekom cijelog vremena liječenja.

 

 

 

Sadašnja saznanja o uzrocima raka nas upućuju da uzroke možemo po­dijeliti u one na koje ne možemo ut­jecati, kao što su genetika, spol ili dob, ali da isto tako postoje uzroci na koje možemo utjecati, kao što su pušenje, pretilost i prekomjerna tjelesna teži­na, pretjerana konzumacija alkohola, infekcije, zagađenje okoliša, zračenje.

Liječnici obiteljske medicine svojim preventivnim djelovanjem, savjeto­vanjem pacijenata, upozoravanjem na štetne čimbenike, pomaganjem pacijentima da se ostave štetnih navika a preuzmu zdrave navike (prestanak pušenja i uzimanja pre­komjernih količina alkohola, tjelesna aktivnost, vježbanje, odgovorno spolno ponašanje, pravilne dijete za mršavljenje), mogu znatno utjecati na smanjenje pojavljivanja bolesti.

Najmanje jedna trećina zloćudnih bolesti se može spriječiti odabirom zdravog načina življenja, a jedna trećina izliječiti ranim otkrivanjem i odgovarajućim liječenjem. Jer rak se može spriječiti i izliječiti! A liječnici obiteljske medicine su tu da pomog­nu u svakom trenutku bolesti.

TEKST JE PREUZET UZ DOZVOLU HRVATSKOG FARMACEUTSKOG DRUŠTVA SA REFERENCE:

Hrvatsko farmaceutsko društvo je povodom Europskog tjedna borbe protiv raka 2020. te u čast hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predstavilo digitalnu publikaciju PRIME  ONCOLOGY (Policy PlatfoRm for Integrated Care & Digital TransforMation in HealthcarE). Riječ je o jedinstvenoj platformi zdravstvenih politika za integralnu skrb i digitalnu transformaciju u zdravstvu. Ovakva vrsta digitalne publikacije, koja je u potpunosti posvećena temi onkologije jedinstvena je u Hrvatskoj i šire. Po prvi put, na vrlo inovativan i moderan način prikazane su sve teme vezane za područje onkologije, o kojima su svoje mišljenje dali najveći stručnjaci zdravstvenog sustava, od ministra zdravstva, preko specijaliziranih liječnika i ljekarnika pa sve do udruga pacijenata, s naglaskom na pogled u budućnost onkološke skrbi. Poseban naglasak je stavljen i na europske stručnjake, koji su svoje mišljenje, iskustva i najbolje prakse podijelili upravo u ovoj publikaciji.

Osim tema, poput prevencije i najnovijih dostignuća u dijagnostici, modernih terapija, komunikacije i skrbi onkoloških bolesnika, u digitalnoj publikaciji PRIME nalazi se i niz vrlo zanimlljivih i aktualnih istraživanja, poput Utjecaja pandemije COVID-19 na liječenje raka ili pametne onkološke skrbi u doba umjetne inteligencije i chatbotova. Ovom publikacijom Hrvatsko farmaceutsko društvo je izrazilo veliku podršku u donošenju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, kao i Europskog plana protiv raka, te je ponovno na konstruktivan i kreativan način povezalo sve dionike zdravstva i administracije da integriranim pristupom ponude nove ideje i rješenja za poboljšanje ishoda liječenja i dostupnost učinkovitoj i suvremenoj onkološkoj skrbi.

Cjelovita digitalna publikacija je dostupna na stranicama i društvenim mrežama Hrvatskog farmaceutskog društva.

 
https://farmaceut.org/izdanja-i-edukativni-kutak/e-farmaceut/prime-oncology/