d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Terry Fox Run – Započelo drugo virtualno izdanje utrke za oboljele od zloćudnih bolesti

 

Svoje lice mijenja svake godine, a postala je zaštitnim simbolom jedne od najdugovječnijih humanitarnih trka na svijetu – Terry Fox Run. Riječ je o uistinu posebnoj majici koja krasi domove milijuna ljudi diljem svijeta i koja je postala simbolom nade za sve one koje je na neki način dotakla zloćudna bolest. Svoj je dizajn u Hrvatskoj mijenjala čak 22. puta, a njezinom tradicionalnom prodajom, koja je i ove godine započela u Bogovićevoj ulici u Zagrebu, obilježen je start 22. hrvatskog Maratona nade, koji se zbog sigurnosti i zdravlja ponovno odvija virtualno, a trajat će sve do 31. listopada.

 

 

 

Zajedno s organizacijom Nacije Métisi Britanske Kolumbije, obitelj Fox osmislila je dizajn majice za 2021. godinu, koja slavi Terryjevu baštinu te najavljuje 41. izdanje Maratona nade. Autohtoni uzorak cvjetnih perli naroda Métisi predstavlja cvijeće s područja na kojem su živjeli Terryjevi preci – prerijski šafran kanadske pokrajine Manitoba i divlju prerijsku ružu Sjeverne Dakote.  Misija Zaklade Terry Fox je financiranje istraživanja za borbu protiv raka, a poruka “Try Like Terry“, okružena je autohtonom perlastom rukotvorinom mišjih tragova koje povezuje simbol beskonačnosti Métisa. Hrvatska će ovogodišnju donaciju usmjeriti Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić”.

 

KUPNJOM TERRY FOX MAJICE ILI DONACIJOM PRIKUPLJAJU SE SREDSTVA ZA ZAVOD ZA DJEČJU ONKOLOGIJU I HEMATOLOGIJU „DR. MLADEN ĆEPULIĆ”

 

„Ponosan sam da je ovo jedna od najdugovječnijih humanitarnih trka kojom obilježavamo borbu protiv zloćudnih bolesti, u spomen na velikog junaka koji je trčao maraton punih 42 dana u Kanadi, mladića Terryja Foxa. Nažalost, već se dvije godine ne družimo uživo, ali unatoč tome, nismo željeli odustati te se ponovno sastajemo virtualno. Očekujem da će se i ove godine odazvati brojni žitelji Hrvatske i dati doprinos za Zavod za dječju onkologiju i hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić”, kamo je ove godine usmjerena donacija“, poručio je prof. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka te je dodao: “Upravo je ova trka ponajviše pripomogla u opremanju Centra za transplantaciju koštane srži, koji je otvoren 2004. godine, i od tad naša djeca nisu više trebala odlaziti u inozemstvo na liječenje. Sigurni smo da ćemo, uz podršku svih naših građana, ispisati još puno ovako važnih i lijepih priča.“

 

 

Akcija prodaje majica traje sve do 31. listopada, direktnom uplatom na humanitarni račun ili putem KEKS pay aplikacije, a do istog će se datuma moći uključiti svi oni koji žele podržati ovu humanitarnu akciju, na svoj način. Hodanjem, bicikliranjem, trčanjem, vježbanjem, plesanjem, planinarenjem, rolanjem, s najdražim ljudima i na najdražoj stazi – važno je sudjelovati u znak podrške svima koji se bore sa zloćudnim bolestima. Organizatori pozivaju sudionike da svoje sudjelovanje zabilježe fotografijom ili videom te podijele na Facebook stranici TFRCroatia.

 

Majice je u Bogovićevoj ulici prodavao i Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, a tom se prilikom zahvalio organizatorima na iznimnom trudu i zalaganju te je istaknuo važnost ove akcije, ne samo u humanitarnom smislu, već zato što promovira i zdrav način življenja. Pozvao je sve sugrađane da se pridruže akciji, da sudjeluju u virtualnoj trci te kupe majicu u znak podrške svima onim koji su oboljeli te onima koji se bore protiv ove opake bolesti.

Hrvatski Maraton nade se i ove godine održava u organizaciji agencije MPG, Veleposlanstva Kanade i Hrvatske lige protiv raka, u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, u suradnji s hotelom Esplanade Zagreb i agencijom XOXO, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“. Više informacija o 22. izdanju trke Terry Fox Run te načinima sudjelovanja i doniranja mogu se pronaći na stranici: http://www.facebook.com/TFRCroatia.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska. U posljednjih 40 godina prikupljeno je više od 850 milijuna dolara za istraživanje raka.