d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

U Ženevi predstavljena globalna agencija za podršku reguliranju umjetne inteligencije – Health AI

H

ealth AI je globalna agencija za odgovornu primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu koja je nedavno pokrenuta u Ženevi na zatvorenom događaju koji je okupio vodeće članove ženevskih međunarodnih agencija i diplomatskog zbora.

Dr. Ricardo Baptista Leite glavni je direktor nove (reformirane) inicijative za umjetnu inteligenciju (AI), koja je prvi put pokrenuta 2019. na Geneva Graduate Institute kao I-DAIR, Međunarodna mreža za istraživanje digitalnog zdravlja i umjetne inteligencije, na čelu s Amandeepom Singhom Gillom, izaslanikom glavnog tajnika UN-a zaduženim za tehnologiju.

Nakon jednogodišnjeg ponovnog promišljanja strategije i stjecanja statusa provedbenog partnera WHO-a, Health AI ima velike ambicije podržati ne samo istraživanje već i uvođenje umjetne inteligencije kroz razvoj i prihvaćanje koherentnih regulatornih politika na nacionalnoj i svjetskoj razini.

 

 

 

 

 

 

Zajedničko stvaranje globalnih standarda sa WHO

 

Ricardo Batista Leite očekuje da će Health AI postati “most” između normativnih standarda koje su postavile međunarodne agencije i njihovih real-life usvajanja i primjene u zemljama, dok će WHO i dalje prirodno predvodio razvoj globalnih smjernica o primjeni umjetne inteligencije u zdravstvu, u suradnji s partnerima (ITU, WIPO).

“Ideja je sukreirati [s WHO] ove nove standarde. Predviđamo da će to trajati jednu ili dvije godine. Ali to moramo učiniti brzo, jer trilijuni koji se ulažu bit će pretočeni u tisuće alata vođenih umjetnom inteligencijom koji će preplaviti tržište.”

Health AI također namjerava izgraditi kapacitete na regionalnoj razini, obučavajući timove ljudi koji su “sposobni validirati alate umjetne inteligencije u zdravstvu, da imaju pristup vlastitim tržištima i osiguravaju da su u skladu s odgovornim standardima umjetne inteligencije, slično onome što je učinjeno danas za lijekove i medicinske proizvode (medtech)”, kaže Leite.

 

 

 

 

 

AI nadmašuje kapacitete medicinskih agencija

 

U postpandemijskom razdoblju nove tehnologije za dijagnosticiranje i liječenje bolesti rastu velikom brzinom. A uz to, tempo promjena u digitalnim zdravstvenim tehnologijama koje koriste umjetnu inteligenciju vrtoglavo raste, poput snježne kugle koja se zakotrljala.

Nacionalni i regionalni zdravstveni sustavi suočavaju se s velikim izazovom pri usklađivanju svijeta medicinskih proizvoda posredovanih s AI tehnologijom koji se dinamično mijenja – sa standardima utemeljenim na dokazima za pregled i odobrenje, kako bi se osiguralo da dobre ili sjajne inovacije budu prihvaćene.

“Svijet je sasvim drugačije mjesto [od onoga što smo znali] u 2019.”, primijetio je Leite. „Mi smo usred znanstvene i tehnološke revolucije, ne samo zbog strojnog učenja i super-inteligencije, već i zbog veza između onoga što se događa u umjetnoj inteligenciji i drugim sektorima znanstvene revolucije – od kvantnog računalstva preko biotehnologije do uređivanja gena. U promišljanju strategije, organizacija Health AI prošla je kroz dubinski proces sa dionicima i analizom tržišta.

Snažan zahtjev praktički svih dionika u tom području bio je da pozabaviti se nedostatkom upravljanja i regulatornih okvira za AI kako se primjenjuje na zdravlje, posebno u pogledu sigurnosnih pitanja, što dovodi do nepovjerenja. Ali također je izražena zabrinutost da ne iskorištavamo potencijal koji umjetna inteligencija može pružiti, što dovodi do boljeg zdravlja.

Kao odgovor na to, istraživačka mreža sada se ponovno osmišljava kao globalna agencija za potporu zemljama – posebno zemljama s niskim i srednjim dohotkom, u razvoju i uvođenju koherentnih politika i propisa AI za zdravstvene i medicinske tehnologije.

Postali smo implementacijski partner WHO-a. Dio smo upravljačkog tima Globalne inicijative za umjetnu inteligenciju za zdravlje, koja je partnerstvo između Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO)”, rekao je Leite.

 

 

 

 

 

Budućnost zdravlja

Leite je u jednom članku istaknuo kako AI ima brojne primjene koje se protežu kroz ljudske aktivnosti. „Obrada prirodnog jezika, modeli učenja i mnogi drugi alati umjetne inteligencije promijenit će način na koji učimo, način na koji radimo i način na koji promičemo zdravlje i dobrobit. Digitalizacija zdravstvenih sustava stvorila je temelj podataka i digitalnih platformi savršenih za razvoj AI rješenja.

Već vidimo utjecaj umjetne inteligencije na razvoj lijekova, radiologiju i snimanje, te praćenje epidemija, da spomenemo samo neke od njih… Istraživači mogu brzo analizirati ogromne količine podataka uz podršku umjetne inteligencije kako bi saznali više o bolestima i tretmanima. Dobit ćemo novo razumijevanje svijesti i ljudskog tijela. Također ćemo stvoriti nove usluge – od chatbota pokretanih umjetnom inteligencijom do kirurgije potpomognute umjetnom inteligencijom – koje bi mogle revolucionirati njegu koja nam je dostupna.

Ova poboljšanja moraju doći s ravnotežom i zaštitom. Moramo razumjeti kompromise i nedostatke. Mora se pažljivo razmotriti kako se podaci primjenjuju na modele učenja, pa čak i sami podaci kako bi se uzela u obzir pristranost i diskriminacija. Rizik od ‘halucinacija umjetne inteligencije’ postaje zabrinjavajući kada umjetna inteligencija dijagnosticira pacijente s rakom. Put do izgradnje povjerenja u rješenja za zdravlje koja podržavaju AI mora doći uz transparentnost i usklađenost s globalnim etičkim standardima.“

 

 

 

 

 

 

Pitanje jednakosti

Dok se borimo s etičkim i tehničkim implikacijama AI tehnologija, također moramo osigurati da pravičnost i jednakost ostanu središnji postulat u radu Health AI. Rješavanje pristranih podataka je početak, ali pitanja pravičnosti i jednakosti dalekosežna su i u području tehnologije i medicine.

Leite ističe kako imamo priliku primijeniti AI na neke od najukorijenjenijih zdravstvenih izazova s kojima se suočavaju zajednice posvuda. Slike pomoću umjetne inteligencije mogu pomoći u otkrivanju tuberkuloze ili sekvencioniranju genoma parazita malarije. Chatbotovi pokretani umjetnom inteligencijom mogu poslužiti kao vitalna slamka spasa zajednicama s premalo zdravstvenih radnika ili klinika. Istraživanje podržano alatima umjetne inteligencije može otkriti moguće tretmane zanemarenih bolesti. Postoji mnogo više područja u kojima umjetna inteligencija može biti pokretač promjena u našoj potrazi za ciljevima održivog razvoja – ali to moramo učiniti promišljeno i namjenski.

Ako se pravilno provedu, nove metode reguliranja AI mogu podržati ovu tehnološku inovaciju i približiti nas zdravlju i dobrobiti za sve. Dok dizajniramo zdravstvena rješenja koja „pokreće“ AI, moramo razmišljati izvan svog okvira. Moramo uzeti u obzir postavke niske povezanosti i zajednice bez redovnog pristupa pametnim telefonima ili čak električnoj energiji. Kako te zajednice imaju koristi od umjetne inteligencije jednako je važno kao i kakve će druge zajednice imati koristi, stoga moramo surađivati s njima pri dizajniranju naše budućnosti posredovane AI tehnologijom.

 

 

 

 

 

Regulacija kao inovacija

 

Leite zaključuje kako je zdravstvo je nužno visoko regulirana industrija. Utjecaj pogrešaka, loše prakse, malicioznih namjera ili etičkih kršenja ne može se olako shvatiti. Primjenu AI mora biti promatrana kroz iste standarde kada je riječ o zdravlju.

Svjetska zdravstvena organizacija, Međunarodna unija za telekomunikacije i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo preuzele su vodeću ulogu u razvoju globalnih standarda koji će voditi razvoj, procjenu i korištenje AI tehnologija za zdravlje – a ti će standardi biti kamen temeljac za odgovornu AI.

„Odgovornost za primjenu ovih i drugih globalnih standarda je na svima nama. Vlade će upravljati reguliranjem ovih tehnologija, ali svi moramo imati glas u određivanju što je, a što nije prihvatljivo i sigurno. Također ćemo zahtijevati nove vrste propisa koji su dizajnirani da budu fleksibilniji i osjetljiviji na prilagođavanje brzom ritmu inovacija. Ali ako se provedu ispravno, nove metode reguliranja mogu podržati AI kao tehnološku inovaciju i približiti nas zdravlju i dobrobiti za sve.!“, zaključio je Leite.

 

 

 

 

REFERENCES //
https://healthpolicy-watch.news/health-ai-geneva-initiative-launches-global-agency-to-support-artificial-intelligence-regulation/ (Medical Innovation, Elaine Ruth Fletcher)
https://www.friendsofeurope.org/insights/critical-thinking-reshaping-the-world-with-responsible-ai-for-health/