d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Specijalna bolnica Goljak predstavila napredne rehabilitacijske robote – vizija budućnosti nacionalnog centra dječje robotske rehabilitacije 

S

pecijalna bolnica za rehabilitaciju djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, predstavila je robotsku rehabilitaciju koja omogućuje djeci usvajanje pokreta i životnih radnji koje ranije nisu bili u mogućnosti izvoditi. Gotovo 350 djece prošlo je kroz cjelokupni sedmotjedni rehabilitacijski ciklus na sedam naprednih rehabilitacijskih robota, dok je više od 200 djece iskusilo rehabilitacijske mogućnosti robota, te su tim povodom predstavljene napredne robotske terapije koje pomažu djeci u rehabilitaciji. Većinom je riječ o djeci s cerebralnom paralizom koja uz motorička oštećenja često imaju pridružene poteškoće vida, pažnje te kognitivne smetnje.

 

 

 

 

 

Svaki dan, kapacitet od 16 djece omogućuje individualiziran pristup terapiji, prateći njihov napredak i prilagođavajući tretmane. U rehabilitacijski protokol koji traje ukupno sedam tjedana uključena su  djecu starosne dobi od 4 do 18 godina sa slabošću ruku ili nogu koja kognitivno mogu razumjeti zadatke koje zadaje robot. Rad na robotu kompleksan je, iziskuje dobro školovan i uvježban tim liječnika i terapeuta koji će usuglasiti terapijske ciljeve. Prema kliničkom iskustvu veliki pomaci uočavaju se u snazi zahvaćene ruke, koordinaciji pokreta, korištenju ruke u aktivnostima svakodnevnog života, boljoj stabilnosti trupa u sjedenju te pažnji tijekom izvršavanja zadataka.

 

 

 

 

 

Dječja bolnica Goljak smatra se nacionalnim centrom dječje robotske rehabilitacije, istaknula je ravnateljica bolnice dr. sc. Ivana Kern: Robotska rehabilitacija predstavlja revolucionaran pristup u tretmanu djece s neurorazvojnim teškoćama, pružajući individualiziranu terapiju koja potiče razvoj motoričkih vještina na način koji dosad nije bio moguć, omogućujući tako poboljšanje kvalitete života i funkcioniranja djece u svakodnevnom životu. Inovativni robotski sustavi omogućuju preciznije i personalizirane terapijske postupke, prilagođene potrebama svakog djeteta, čime se stvara temelj za dugoročni napredak i samostalnost u svladavanju svakodnevnih izazova, zaključila je ravnateljica Specijalne bolnice Goljak dr. sc. Ivana Kern.

 

 

 

 

 

Grad Zagreb razvija mrežu brojnih zdravstvenih i socijalnih usluga namijenjenih osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju što i jest jedan od prioriteta ove uprave“, rekla je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom mr. sc. Lora Vidović ističući kako se na Goljaku pružaju usluge djeci iz svih dijelova Hrvatske: „Čak četvrtina djece kojima se ovdje pruža usluga dolaze izvan područja grada Zagreba. Robotska terapija, o kojoj danas govorimo, tehnološki je vrhunac rehabilitacije i ponosni smo što je Grad Zagreb, kroz svoju ustanovu, pružio najvišu razinu usluge za 350 djece u cjelokupnom sedmotjednom rehabilitacijskom ciklusu dok je više od 200 djece iskusilo rehabilitacijske mogućnosti robota kroz tzv. demonstraturni sat.“

 

Pročelnica Vidović je najavila i planirana ulaganja u Specijalnu bolnicu Goljak kroz širenje usluga i na istočni dio grada u Hirčevoj, nabavu opreme za potrebe Bolnice te dizalo za lokaciju na Zelengaju kao i programe javnozdravstvenog nadstandarda kojima se pruža podrška roditeljima.

 

 

 

 

 

O robotskoj terapiji

 

U Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama robotska se terapija primjenjuje od 2019. godine. Specijalna bolnica Goljak raspolaže sa sedam naprednih robotska uređaja, a među ostalim:  Armeo Spring za ruku, Amadeo za šaku i Lokomat za trening hoda te s četiri robotski potpomognuta uređaja: Tymo za trup, Pablo za ruku te Myro za ruku i kognitivni trening (dva uređaja). Robotski uređaji imaju veličinom prilagodljive ortoze za ruku ili nogu prema veličini djetetove nadlaktice i podlaktice, odnosno natkoljenice i potkoljenice, sa senzorima koji prate položaj uda u prostoru te daju povratnu informaciju bolesniku i terapeutu. Robot djeluje preko cilju usmjerenih zadataka putem igranja igrica (branje jabuka, svladavanje čudovišta, vožnja autića, kupnja namirnica u dućanu, čišćenje kuće, letenje na tanjuru i sl.), osigurava trodimenzionalni radni prostor, ima programsku mogućnost jačanja intenziteta treninga te modeliranja zadataka prema potrebama svakog djeteta.