d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Hrvatska liga protiv raka obilježila 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke

A

kcijom Dan narcisa, koja se obilježava kako u Zagrebu, tako i u brojnim gradovima diljem Hrvatske, želi se podsjetiti na važnost ranog otkrivanja i liječenja raka dojke, najčešćeg sijela raka kod žena u Hrvatskoj, te dati podršku oboljelima i njihovim bližnjima. Cilj nam je bio da se građani informiraju o načinima prevencije ove bolesti i čuvanju zdravlja.

Upravo s tom misijom Hrvatska liga protiv raka u suorganizaciji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb te ostalih partnera, organizirali su javnozdravstvenu akciju „Dan narcisa“ i tijekom koje su građani, uz razgovor s liječnicima i ostalim stručnjacima te podjelu edukativnih letaka, saznali najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke. Također, humanitarnom donacijom za podjelu narcisa brojni su posjetitelji dali doprinos aktivnostima za oboljele od raka. Ovom prigodom na glavnom zagrebačkom trgu postavljen je bio i mobilni mamograf u kojem su žene imale priliku, uz naručivanje, obaviti besplatnu mamografiju bez uputnice te je u tijeku tri sata obavljeno skoro 30 pregleda.

 

 

 

 

 

 

“Dan narcisa kojeg je Hrvatska liga protiv raka pokrenula davne 1997. godine dao je tijekom godina značajan doprinos unaprjeđenju zdravstvene pismenosti javnosti, te na taj način pomogao pri značajnom smanjenju smrtnosti žena oboljelih od raka dojke u Hrvatskoj”, izjavio je prof.dr.sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Hvalevrijednoj akciji pridružio se i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, dodavši “Danom narcisa želimo senzibilizirati javnost na problem karcinoma dojke kod žena. Drago nam je vidjeti da ova akcija daje rezultate i da se smrtnost od spomenutog karcinoma smanjila”.

 

 

 

 

Uz predsjednika Hrvatske lige protiv raka, prof.dr.sc. Eljugu i gradonačelnika grada Zagreba, Tomislava Tomaševića, svojim su prisutstvom 28. Dan narcisa na Trgu bana Jelačića podržali i prim.mr.sc. Ljerka Eljuga (predsjednica liginog povjerenstva za tumore dojke), dr. med. Neda Ferenčić Vrban (glavna tajnica HLPR),  dr. med. Andrea Šupe Parun (nacionalna koordinatorica Odjela za programe probira raka dojke, HZJZ), izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović (pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom), prof. dr.sc. Branko Kolarić (ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar), doc.dr.sc. Marija Bubaš (državna tajnica u Ministarstvu zdravstva), prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec.(ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo), prof.dr.sc. Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Davorka Moslavac Forjan, predstavnica Gradske skupštine i predsjednika Gradske skupštine,  te brojni drugi.

 

 

 

 

 

 

 

Prema podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je u 2021. godini zabilježeno 2928 novih slučajeva raka dojke (stopa 145,6/100.000),  a od ove zloćudne bolesti u 2022. godini umrlo je 647 žena (stopa 32,2/100.000).

Rak dojke najčešći je oblik zloćudne bolesti i treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća te debelog i završnog crijeva. Posljednjih 20-ak godina incidencija (učestalost) raka dojke u Hrvatskoj je u porastu, s time da je do značajnijeg povećanja broja novooboljelih došlo nakon 2006. godine kada je u Hrvatskoj uveden nacionalni program probira na rak dojke. Trend mortaliteta (smrtnosti) nakon niza godina stabilnog trenda, posljednjih osam godina je u padu, i to za 25 -30% u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena.

 

 

 

 

 

 

Što Vi možete učiniti?

Ako ste dobili poziv na preventivni pregled – odazovite se.

Ispričajte drugima što ste saznali na ovoj javnozdravstvenoj akciji.

 

 

 

 

Fotograf: Mirko Janković