d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

WIN4IMPACT: dr. sc. Ana Gongola (Sandoz) – “Partnerski odnos i transparentna suradnja svih dionika u zdravstvu jedini su način da se osigura najbolja moguća skrb za pacijente.”

Z

dravstvena industrija pozitivno utječe na ljude i njihovu kvalitetu življenja diljem svijeta. Ovo jedinstveno područje industrije se razvija dinamičnije no ikada, mijenjajući naše živote i zdravlje zajednica nabolje, dijelom zahvaljujući tehnološkom napretku, da bu proizvodi i usluge zdravstvene industrije bili u službi brige o pacijentima, poboljšanja ishoda skrbi, praćenja liječenja i očuvanja zdravlja općenito. Žene liderice u zdravstvenoj organizaciji doživljavaju kontinuiranu izobrazbu kao važan korak, koji može donijeti nove prilike, spoznaje i građenje vrijednih mreža, svjesne kako područje zdravstvene skrbi treba lidere koji razumiju kako se pružanje skrbi razvija, transformira i prilagođava tehnološkom napretku koji „gura“ zdravstvenu industriju, zdravstveni sustav ali i cijelo društvo prema naprijed.

Žene koje ostavljaju trag svojom vizijom u zdravstvenoj industriji, naše “women for impact”, koje pobjeđuju za boljitak pojedinca i društva, imaju znanje i iskustvo koje im je potrebno za redizajniranje industrije zdravstvene skrbi, lokalno i globalno. Kroz seriju intervjua “WIN4IMPACT” predstavljamo Vam inspirativne žene iz inovativne farmaceutske industrije, generičke industrije, industrije medicinske tehnologije i industrije samoskrbi i samoliječenja.

 

dr. sc. Ana Gongola

članica Uprave Sandoza, predsjednica HUP – Udruge proizvođača lijekova

 

 

dr. sc. Ana Gongola, članica Uprave Sandoza, predsjednica HUP – Udruge proizvođača lijekova

 

 

 

Posljednjih godina promijenila se paradigma pružanja zdravstvene skrbi i sve više je naglasak na medicini usmjerenoj na pacijenta u kojoj je vrlo važan njegov feedback. Koliko zdravstvena industrija ostvaruje pozitivne promjene i utjecaje na nove načine skrbi o pacijentima, bilo da je riječ o programima podrške pacijentima ili poboljšanju zdravstvene pismenosti?

 

Svjedoci smo jačanja svijesti o potrebi jačanja zdravstvene pismenost (u to uključujemo sve ovo što ste u pitanju naveli: i programe podrške i edukaciju i feedback pacijenta). Pored sigurnosti pacijenta, zdravstvena pismenost ima ključnu ulogu iz drugih važnih razloga jer omogućuje pojedincima da donose informirane odluke o svom zdravlju, što dovodi do boljih zdravstvenih ishoda i poboljšanja kvalitete života.

Mada sve zvuči logično i jednostavno, stane u jednu rečenicu, nije nimalo lako provedivo. Važno je da svi dionici u skrbi za zdravlje, uključujući pacijenta, proaktivno djeluju u zajedničkom cilju, jer jedino tako je moguće taj cilj i postići.

 

 

 

Snažan utjecaj i zagovaranje za zdravlje unutar HUP- udruge proizvođača lijekova:
Matea Pukec Štander, dip. iur. (direktorica pravnih poslova, Sandoz), Branka Ahel, mag. pharm. (voditeljica biofarmaceutike, Sandoz), dr. sc. Ana Gongola, članica Uprave Sandoza, predsjednica HUP – Udruge proizvođača lijekova), dr. sc. Tamara Sušanj Šulentić (viša direktorica Komunikacija, Pliva), Ivana Eckhel, mag. pharm. (Senior Product Manager, Sandoz), Milka Kosanović, dipl. iur. (direktorica HUP -Udruga proizvođača lijekova), , Kristina Posavec, mag. pharm. (Associate Director Market Access, Pliva)

 

 

 

 

“Partnerski odnos i transparentna suradnja svih dionika u zdravstvenom sustavu je jedini način da se osigura najbolja moguća skrb za pacijente.”

 

 

 

Nažalost, još uvijek vidim previše podjela, previše razmišljanja u smjeru da je to posao nekog drugoga ili da samo ja mogu adekvatno pridonijeti rješenju problema, ali realitet je drugačiji, treba raditi u suradnji, ne čekati drugoga, pružiti ruku onome tko se trudi i želi pridonijeti i onda će se taj zajednički trud akumulirati i materijalizirati  nešto pozitivno. Industrija sve više i sve kvalitetnije radi u tom smjeru, moja je želja da se kvalitetni programi koje stvara industrija preuzmu i koriste unutar sustava na široj, nacionalnoj razini. Na tragu onog što sam rekla ranije, zaista nije važno tko je nešto osmislio i proveo u djelo, ako je vrijedno i dio je rješenja problema treba ponuđeno iskoristiti do maksimuma.

 

 

 

dr. sc. Ana Gongola, članica Uprave Sandoza, predsjednica HUP – Udruge proizvođača lijekova

 

 

Koliko je važno artikulirati utjecaj koji imate na zdravstvenu skrb kakvoj svjedočimo danas, bilo da je riječ o prenošenju novih zdravstveno-znanstvenih saznanja, digitalnom re-skillingu zdravstvenih stručnjaka ili dostupnosti dijagnostike i terapija koje mijenjaju zdravlje i živote građana nabolje?

 

Najbolja moguća zdravstvena skrb za pacijente ultimativni cilj je svih dionika u zdravstvenom sustavu. Namjera nam je olakšati svakodnevni rad pružatelja zdravstvene skrbi kao i međusobnu suradnju svih zdravstvenih profesionalaca u procesu integrirane skrbi za bolesnike.

Uvijek nastojimo djelovati u duhu zdravstvenog prosvjećivanja i jačanja zdravstvene pismenosti na svim razinama. Dokazano je da se zdravstvena pismenost može poboljšati za 22% uvođenjem boljih informacija, učinkovitije komunikacije i strukturirane edukacije.

 

 

 

 

U Sandozu smo krajem 2019. odlučili započeti s osnovama – osigurati da pacijenti dobiju razumljive informacije iz vjerodostojnih izvora. Stoga smo u suradnji s medicinskim stručnjacima razvili Zdravstvene rječnike za bolesti s najvišim stopama morbiditeta i mortaliteta, kao i za rijetke bolesti kod kojih zdravstvena pismenost može imati ogroman utjecaj na pacijenta i ishode liječenja. Rječnici su dostupni u tiskanom i digitalnom obliku, a do danas smo izdali 17 rječnika s više od 1000 pojmova u suradnji sa stručnjacima za pojedino terapijsko područje.

 

Partnerski odnos i transparentna suradnja svih dionika u zdravstvenom sustavu je jedini način da se osigura najbolja moguća skrb za pacijente. S jedne strane, industrija može promijeniti način razumijevanja i liječenja određene bolesti na temelju informacija iz svakodnevne kliničke prakse. S druge strane, svakodnevni izazovi i brzi napredak znanosti zahtijevaju da se pružatelji zdravstvene skrbi kontinuirano educiraju. Budući da javni zdravstveni sustav nije u mogućnosti u potpunosti udovoljiti potrebama kontinuirane medicinske edukacije, suradnja s industrijom omogućuje liječnicima, ljekarnicima, medicinskim sestrama i farmaceutskim tehničarima da ostanu u kontaktu s najnovijim zdravstveno-znanstvenim saznanjima.

 

 

 

dr. sc. Ana Gongola, članica Uprave Sandoza, predsjednica HUP – Udruge proizvođača lijekova

 

 

 

Neosporno ste prepoznati kao liderica zdravstvene industrije koja svakodnevno radi na svojim znanjima i vještinama, te gradi „mrežu“ s misijom pomaganja zajednici. Što biste poručili svim mladim djevojkama koje biraju ući u svijet biomedicine i zdravstva, ali i svijet zdravstvene industrije? 

 

Moje je mišljenje da je „recept“ za uspjeh u bilo kojem poslu isti, pa tako i u segmentu zdravstvene industrije. Treba biti otvoren za učenje, ta žeđ da svaki dan saznaš nešto novo, ta svijest da uvijek postoji neki aspekt koji treba sagledati je najbolja odskočna daska za dalje. Iza toga dolazi fleksibilnost, otvorenost za promjene, količina i silina promjena će slomiti svakoga tko ih ne nauči prihvaćati i iskorištavati. Kao zadnje i možda najvažnije istaknut ću interni dijalog, jako je važno kako komuniciramo s drugima, ali još važnije što govorimo sami sebi i kako prepoznajemo obrasce koji nam ne služe (kod žena je to jako često perfekcionizam i overthinking), te ih svjesno i ciljano zamjenjujemo korisnijim.

 

Važno je u startu savladati ova tri elementa, nadogradnja dodatnim važnim elementima, iza ovih ide, rekla bih, lako.

 

Kada dođu i teža vremena, a uvijek dođu, jer karijera isto kao život ne ide pravocrtno, bitno je znati svoje zašto. Zašto radim ovaj posao, odakle strast, motivacija, ljubav? To su sidrišta iz kojih se crpi snaga kada dođe oluja, a za mene je to ideja da svakom pacijentu koji ima potrebu možemo omogućiti da dođe do svog lijeka. „Zdravlje za sve“ kako bi rekao moj vječni izvor inspiracije dr. Andrija Štampar je ujedno i moje zašto.

 

 

dr. sc. Ana Gongola, članica Uprave Sandoza, predsjednica HUP – Udruge proizvođača lijekova