d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

2. CroGold konferencija – važni dijalozi u vremenima kada svjetske financijske institucije traže rješenja za inflaciju i usporavanje najvećih gospodarstava

N

a najnoviju povijesno rekordnu cijenu zlata, ali i visoku, konstatnu vrijednost zlata posljednjih desetljeća, utječu nezaobilazna industrijska primjena, fizička svojstva zlata, praktična korisnost, geopolitički odnosi, stanje na tržištima nekretnina, financijskim i tržištima kapitala, ali i kolektivna ljudska uvjerenja, ponašanja i sustavi usmjereni na tu plemenitu kovinu, zaključeno je na CroGold – 2. konferenciji o investiranju u zlato. Atraktivnosti ulaganja u investicijsko zlato ponovno raste i u trenutačnim složenim, geopolitičkim, ali i vremenima kada svjetske financijske institucije traže rješenja za inflaciju i usporavanje najvećih, najmoćnijih svjetskih gospodarstava. Tako se zlato ponovno pokazalo kao najbolje rješenje za zaštitu imovine građana i institucionalnih investitora, neki su od glavnih naglasaka CroGold konferencije, održane u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu.

 

 

 

 

Svjedoci smo novih rekordnih cijena zlata na što smo mi u industriji plemenitih metala već navikli, a rast cijene izravna je posljedica rastućih geopolitičkih nestabilnosti u svijetu kao što su inflacija, ratovi i recesije. Istaknuo je to vlasnik i direktor Centra Zlata SAŠA IVANOVIĆ koji ističe da se zlato smatra sigurnim utočištem za kapital pa se može očekivati daljnji rast cijene u nesigurnim vremenima. Zlato kontinuirano raste u dugom roku i rekordi se stalno probijaju, pa je za očekivati da ćemo za nekoliko godina gledati u sadašnju cijenu zlata i komentirati kako je bila niska. Upravo je to razlog zašto interes za ulaganje u zlatne poluge i zlatnike raste, a kako bi taj interes zadovoljili, drago nam je što možemo sudjelovati u projektu kao što je CroGold koji za cilj ima informiranje i edukaciju o investiranju u plemenite metale, zaključio je direktor SAŠA IVANOVIĆ.

 

 

 

 

Zadnjih nekoliko tjedana svjedoci smo da je zlato došlo do najviše razine u povijesti. Iako su središnje banke uspjele spustiti inflaciju, nisu uspjele ukloniti strah od buduće inflacije, istaknuo je na CroGold konfererenciji ekonomski analitičar i izvršni direktor Loti Tradinga dr. sc. NEVEN VIDAKOVIĆ te dodao da su geopolitički rizici i dalje značajni i da se samo povećavaju. Upravo zato nije slučajno da su investitori ponovo otkrili da je zlato važno i da zlato treba imati. Trenutačna geopolitička situacija samo pojačava potrebu da zlato treba biti zlačajan dio svakoga ozbiljnoga ulagačkoga portfelja, smatra ekonomski analitičar NEVEN VIDAKOVIĆ.

Zlato se dokazalo kao odličan ulagački instrument, istaknuo je operativni direktor Centra Zlata JOSIP KOKANOVIĆ – čuva kupovnu moć novca u doba inflacije te donosi prinos ulagaču u dugom roku. Na tržištu postoji veliki broj različitih ulagačkih opcija, odnedavno su popularne i državne narodne obveznice te trezorski zapisi pa je zanimljivo kako usporediti investicijsko zlato s njima, ali i s primjerice nekretninama koje Hrvati posebno vole. Naš je zaključak kako zlato sa svojim prosječnim godišnjim rastom cijene većim od 8% čini i treba činiti neizostavni dio svakog ulagačkog portfelja ne samo velikih ulagača, već i običnih štediša.

 

 

 

 

U vremenu i okolnostima turbulentnih, političkih i ekonomskih promjena, nije jednostavno pronaći zone smanjenog i kontroliranog rizika, smatra ekonomski analitičar prof. dr. sc. MLADEN VEDRIŠ objašnjavajući kako to vrijedi za sve životne situacije – ukupno življenje, ali i ulaganje većih ili manjih iznosa ostvarenih ušteda kao osnove sigurnosti za neka buduća vremena. Tradicionalno ulaganje kroz protekla vremena u plemenite metale – posebice zlato – bilo ono tradicijsko u kovanice/zlatnike raznih vrijednosti, bilo ono danas novog oblika – investicijsko zlato, također različitih vrijednosti, postaje sve više prisutno. Uz faktor sigurnosti bitna je nova kvaliteta: sve jednostavniji načini transakcija; pretvaranja novčanih vrijednosti u plemeniti metal, a isto tako i jednostavno postupanje – bez većih troškova ponovno u novčani oblik, što je važan element atraktivnosti takvog ulaganja. Svako vrijeme donosi i nove ideje i nove mogućnosti te ih je važno na vrijeme prepoznati i staviti u funkciju vlastite dobrobiti, zaključio je MLADEN VEDRIŠ.

 

 

 

 

Inače, na CroGold 2. konferenciji o zlatu, bilo je riječi i o aktualnom stanju stabilnosti bankarskog sustava u svijetu i Europi, investiranju na tržištima kapitala, ali i vrijednosti zlata kao metala nužnog u modernom svijetu. Zlato je danas više je od samog čuvara vrijednosti imovine građana i institucionalnih investitora, pa je i nezaobilazno sredstvo nužno u masovnoj proizvodnji visokotehnoloških proizvoda. Zlato je dobro ulaganje za diverzifikaciju rizika ukupnog portfelja ulaganja, budući je manje povezano s rizicima koji postoje za nekretnine, dionice ili obveznice. Ne manje važno, zlato i ostali plemeniti metali dragocjeno je i čuvar vrijednosti i zbog svoje društvene i kulturne važnosti, zaključeno je na CroGold 2. konferenciji o zlatu.