d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Muškarci kao magistri farmacije – Vizija superljekarništva! Ivan Gregov (ravnatelj ljekarni Prima Pharme)

V

eć smo naviknuli na priče uspješnih žena koje su se probijale u “muškom” svijetu, u profesije koje se smatraju u startu nekako muškim, to su priče obično pune borbe, pionirskih pothvata i rušenja stereotipa. No što kada priča ide obrnutim smjerom, kad se muškarac nađe u profesiji koja statistički obuhvaća puno veći broj žena?

Health Hub Vam predstavlja magistre farmacije koji su svoju profesionalnu karijeru posvetili razvoju i unaprjeđivanju farmacije i ljekarništva u Hrvatskoj. Radeći u javnom ljekarničkom sektoru ili u veledrogerijskom sektoru moderne distribucije lijekova, ova prepoznatljiva muška lica farmacije svojim djelovanjem svakodnevno pomiču granice osiguravanja pravovremene dostupnosti lijekova, a pritom su svjesni važnosti ulaganja u dodatne vještine i usluge ljekarničkih timova koji su u službi građana diljem Hrvatske u svojim lokalnim zajednicama! Upoznajte njihovi viziju „superljekarništva“ za budućnost!

 

 
IVAN GREGOV, mag. pharm., MBA
Ravnatelj Ljekarni Prima Pharme

 

ZA LJEKARNIŠTVO BUDUĆNOSTI

Naša profesija treba i može kroz dugoročne poteze i aktivnosti vratiti kredibilitet kakav je nekada uistinu imala. Upravo zato svatko, tko osjeća pripadnost struci, treba poći od sebe. Profesija će biti cijenjena i poštovana upravo onoliko koliko kao pojedinci, ali i kao struka u cjelini, ponudimo općoj i stručnoj javnosti. Stoga je neophodna kontinuirana edukacija bez koje je jednostavno nemoguće dati najbolje od sebe onima, koji bi nam svima, bez obzira na pozicije, trebali biti u fokusu, a to su naši pacijenti. Kada ti isti u svakodnevnom kontaktu prepoznaju ono što kao stručnjaci možemo i trebamo ponuditi, vjerujem da će to onda i zakonodavac, kroz propise. Farmaciju se ne smije preskakati kad se kreiraju zdravstvene politike.

 

 

MAGISTRI FARMACIJE SU NEZAOBILAZNI FAKTOR I ELEMENT ZDRAVSTVENOG SUSTAVA

Važno je da i magistri farmacije, uz ostale zdravstvene stručnjake, sudjeluju u kreiranju zdravstvenih politika. U protivnom, vrlo lako može doći do pogrešne procjene kapaciteta te do neopravdane degradacije struke što u konačnici može dovesti do smanjene učinkovitosti cijelog zdravstvenog sustava.

 

 

 

 

 

„Magistri farmacije su nezaobilazni faktor i element zdravstvenog sustava.“

 

 

 

 

U OVOJ PROFESIJI UČENJE I STJECANJE NOVIH VJEŠTINA NIKAD NE STAJE

Naročito se to odnosi na uspješne menadžere u ljekarničkom sustavu. Da bi u današnje vrijeme bilo koji pojedinac, u bilo kojoj struci, a osobito u struci kakva je naša, bio uspješan potrebno je puno i kontinuirano ulagati u sebe. Kompetencije s kojima izlazimo s fakulteta nisu dostatne da bi se u potpunosti razumjeli svi poslovni procesi. Nije to, naravno, slučaj samo s našim fakultetom. Da bi se uspješno vodila bilo koja organizacija, kompanija ili ustanova potrebna su mnoga znanja, a posebno ona iz područja financija i upravljanja ljudskim potencijalima.

 

 

MOJA VIZIJA SUPERLJEKARNIŠTVA

Ljekarništvo bi trebalo biti kroz zakonske i podzakonske akte pozicionirano kao završna i izuzetno važna karika zdravstvenog sustava. “Superljekarništvo“ u mojoj viziji u svojim temeljima ima efikasnu dvosmjernu komunikaciju prije svega na razini pacijent – ljekarnik, koja nužno proizlazi iz već spomenutog pozicioniranja struke, te otvorenu i ravnopravnu komunikaciju magistra farmacije sa svim ostalim zdravstvenim stručnjacima. To nas čini prvom i posljednjom karikom cjelokupnog zdravstvenog sustava koji u središtu svih svojih procesa ima pacijenta. Tako bismo mogli maksimizirati potencijale koje struka ima i koji se godinama, nažalost, ne iskorištavaju do kraja. Ne očekujem revolucionarne promjene kojima će se stvoriti drugačije okruženje za rad prije nego se dogode mali, ali ključni pomaci potaknuti motivacijom, predanosti i kreiranjem te pozitivne slike o struci o kojoj svi maštamo u mikrosredinama u kojima ostvarujemo svoj poziv

 

 

„Superljekarništvo se kreira svakodnevno za recepturama,

a ne propisima kojima bi bili primorani raditi drugačije.“

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //