d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Predstavljamo INNOVATIVE HEALTH INITIATIVE (IHI): novo europsko partnerstvo za zdravlje

S

vjesni da će buduća otkrića u zdravstvu i medicinskoj znanosti biti rezultat međusektorskih otkrića, bilo je potrebno da se INNOVATIVE MEDICINES INITIATIVE (IMI) razvija. Europa je na raskrižju, suočava se sa sve većim izazovima na nekoliko frontova, dok u isto vrijeme tehnološki i znanstveni napredak nudi nove mogućnosti za rješavanje tih izazova. Premošćivanje jaza za rješavanje današnjih zdravstvenih i translacijskih izazova zahtijevat će višesektorsko javno-privatno partnerstvo.

Inicijativa za inovativne lijekove (IMI) započela je svoj „život“ 2008. godine kao javno-privatno partnerstvo (JPP) između Europske unije i europske istraživačke farmaceutske industrije. Inicijativa se pokazala uspješnom te je 2014. godine pokrenut program IMI2. Programi IMI1 i IMI2 rezultirali su s gotovo 200 projekata koji pokrivaju širok raspon područja bolesti i rješavaju izazove u svim područjima medicinskog istraživanja i razvoja lijekova. IMI projekti dali su impresivne rezultate koji opširno pokazuju vrijednost javno-privatnih partnerstva koje je okupilo sve dionike – sveučilišta, velike i male tvrtke, pacijente, regulatore i druge.

U međuvremenu znanost pokreće „nove puteve“ istraživanja i razvoja koji često obuhvaćaju različite sektore unutar zajednice biomedicinskih znanosti, te je jasno da će buduća otkrića u medicinskoj znanosti biti rezultat međusektorske suradnje, kao što su udruživanja potencijala med-tech industrije s farmaceutikom ili dijagnostika zasnovano na umjetnoj inteligenciji.

 

 

S obzirom da je na vidiku kraj programa IMI2, a svjesna sve veće važnosti međusektorske suradnje, Europska komisija odlučila je pokrenuti novo javno-privatno partnerstvo u zdravstvu. U veljači 2021. objavljen je prijedlog za stvaranje INNOVATIVE HEALTH INITIATIVE (IHI, hrv. Inovativna zdravstvena inicijativa). Prijedlog je službeno odobrilo Vijeće Europske unije, koje predstavlja države članice EU, u studenom 2021.

IHI je osmišljen kako bi se nadovezao na ono što je dobro funkcioniralo u IMI-u, iskoristio novostečena znanja te prednosti međusektorske suradnje u istraživanju i inovacijama kako bi se bolje odgovorilo na trenutne i nove zdravstvene potrebe.

Kao što je to bio slučaj u IMI-ju, ‘javni’ član u partnerstvu je Europska unija koju predstavlja Europska komisija. Članovi industrije su COCIR, EFPIA (uključujući Vaccines Europe), EuropaBio i MedTech Europe, čime IHI izlazi izvan farmaceutske industrije te uključuje industriju medicinske tehnologije, biotehnologije, digitalnog zdravlja i industriju cjepiva.

Kao IHI, vizija je i dalje osigurati da Europa ostane na samom vrhu interdisciplinarnih, održivih zdravstvenih istraživanja i inovacija usmjerenih na pacijente. Cilj broj jedan IHI-ja jest translatirati zdravstvena istraživanja i inovacije u stvarne prednosti za pacijente i društva.

 

 

 

 

Područja djelovanja

IMI je započeo s jakim fokusom na farmaceutski sektor. Međutim, posljednjih godina pokrenut je sve veći broj projekata u područjima poput digitalnog zdravlja, Big Data i imaging-tehnologije. U okviru IHI-ja planira se podržati uistinu međusektorske projekte koji uključuju sektore biofarmaceutike, biotehnologije i medicinske tehnologije, uključujući tvrtke aktivne u digitalnom području. Usvajanjem integriranog, međusektorskog pristupa, IHI će biti u dobroj poziciji da utječe na zdravstvena istraživanja i zdravstvenu skrb, od kojih su oboje sve više interdisciplinarne prirode. Također se planira više raditi na prevenciji bolesti i boljem razumijevanju odrednica zdravlja i prioritetnih područja bolesti.

 

 

 

 

Upravljanje IHI-jem

Kao i IMI, IHI ima Upravni odbor sastavljen od jednakog broja predstavnika iz Europske komisije i industrijskih partnera, plus Grupu predstavnika država sastavljenu od predstavnika država članica EU i zemalja povezanih s Horizon Europe.

Novo u sklopu IHI-a je Znanstveno-inovacijski panel, savjetodavno tijelo koje će okupljati predstavnike znanstvene zajednice i šireg zdravstvenog sektora, poput regulatornih tijela, pacijenata i krajnjih korisnika. Panel će također uključivati ​​predstavnike Europske komisije i industrijskih partnera IHI-ja kao i članove SRG-a. Panel također može pozvati dodatne ad-hoc stručnjake da se pridruže raspravama o određenim temama.

Ova revidirana struktura upravljanja pomoći će IHI-u da bolje uključi stavove različitih dionika uključenih u zdravstvenu zaštitu u određivanje prioriteta i osigura da se projekti IHI-a na odgovarajući način bave pitanjima javnog zdravlja i potrebama krajnjih korisnika.

Uspjesi IMI-ja i znanje stečeno iz 14 godina iskustva i gotovo 200 projekata znače da će IHI osigurati da Europa ostane na vrhu interdisciplinarnih, održivih zdravstvenih istraživanja usmjerenih na pacijenta.

Kako bi se ova vizija oživjela, novo europsko partnerstvo za zdravlje okupit će sektore biofarmaceutike, biotehnologije, digitalnog zdravlja i medicinske tehnologije, zajedno s akademskom zajednicom i zajednicom pacijenata i Europskom komisijom kako bi se stvorilo novo, vodeće međusektorsko partnerstvo u svijetu. Nastavljajući put IMI-ja, ovo novo javno-privatno partnerstvo postat će “dom” za 100+ IMI projekata koji su još uvijek u tijeku i implementirati nove IHI inicijative usmjerene na uklanjanje silosa te kombiniranje sposobnosti i stručnosti, pri čemu će svi industrijski sektori jednako pridonositi projektima i na program.

 

 

 

 

Misija IHI-ja

• Biti pionir u integraciji znanja, tehnologije i proizvoda usmjerenoj na pacijenta

• Raditi na svakom aspektu zdravstvene skrbi s ciljem poboljšanja života pacijenata diljem Europe i šire

• Osnažiti poziciju Europe na području medicinskih / zdravstvenih inovacija

• Riješiti sadašnje i buduće zdravstvene izazove

 

 

 

Što je IHI? Tko su partneri?

Kako se možete uključiti?

Na sva ova pitanja odgovori se mogu čuti tijekom launch eventa IHI-ja 26. siječnja 2022.:

https://www.ihi.europa.eu/news-events/events/introducing-innovative-health-initiative-europes-new-partnership-health

 

 

 

 

REFERENCE:
https://www.ihi.europa.eu/