d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Muškarci kao magistri farmacije – Vizija superljekarništva! Domagoj Lukačin (ravnatelj Ljekarni Lukačin)

V

eć smo naviknuli na priče uspješnih žena koje su se probijale u “muškom” svijetu, u profesije koje se smatraju u startu nekako muškim, to su priče obično pune borbe, pionirskih pothvata i rušenja stereotipa. No što kada priča ide obrnutim smjerom, kad se muškarac nađe u profesiji koja statistički obuhvaća puno veći broj žena?

Health Hub Vam predstavlja magistre farmacije koji su svoju profesionalnu karijeru posvetili razvoju i unaprjeđivanju farmacije i ljekarništva u Hrvatskoj. Radeći u javnom ljekarničkom sektoru ili u veledrogerijskom sektoru moderne distribucije lijekova, ova prepoznatljiva muška lica farmacije svojim djelovanjem svakodnevno pomiču granice osiguravanja pravovremene dostupnosti lijekova, a pritom su svjesni važnosti ulaganja u dodatne vještine i usluge ljekarničkih timova koji su u službi građana diljem Hrvatske u svojim lokalnim zajednicama! Upoznajte njihovi viziju „superljekarništva“ za budućnost!

Domagoj Lukačin, mag. pharm., MBA
Ravnatelj Ljekarni Lukačin

 

 

BITI FARMACEUT ZNAČI BITI ODGOVORAN PREMA SVOJOJ ZAJEDNICI

Mislim da se ovdje radi o stereotipu, kada govorimo o farmaciji kao „ženskoj profesiji“. Naša je profesija puno više od toga. Za mene je to prilika biti odgovoran, hrabar, odlučan, te donositi odluke koje doprinose održivom poslovanju, ali i razvoju i inovacijama. Raznolikost vještine, znanja i vrijednosti koje dijelimo s kolegicama i kolegama u struci, čine nas snažnijima i spremnijima na promjene koje su nam važne.

 

LJEKARNICI SU U VRHU PROFESIJA KOJIMA GRAĐANI VJERUJU

Kada je riječ o povratku kredibiliteta ljekarničkoj profesiji, prema istraživanjima, osobito najnovijima provođenim u pandemiji, i nadalje smo među profesijama kojima se najviše vjeruje. No, možemo govoriti o osnaživanju naše pozicije u zdravstvenom sustavu. Odlučnost je potrebna interno u struci – u prihvaćanju novih uloga i pružanju novih usluga koje nam nameće aktualna situacija, ali i eksterno – u osiguranju da one budu vrednovane i prepoznate od osiguranja i Ministarstva zdravstva.

 

 

 

 

„Ne budemo li sudjelovali u kreiranju zdravstvenih politika,

za nas će to učiniti netko drugi, a to nije ono što želimo.“

 

 

 

MAGISTRI FARMACIJE TREBAJU BITI AKTIVNI U SUKREIRANJU ZDRAVSTVENIH POLITIKA

Apsolutno je jako važno biti sukreator zdravstvenih politika, jer o našem angažmanu i korištenju podataka koje imamo možemo značajno utjecati na  kreiranje cijene usluga, lijekova, i uloge ljekarnika u zdravstvenom sustavu. Valja proširiti zakonske okvire po uzoru na moderne zdravstvene sustave i omogućiti ljekarnicima da djeluju i rade u skladu sa svojim kompetencijama. Ne budemo li sudjelovali u kreiranju zdravstvenih politika, za nas će to učiniti netko drugi, a to nije ono što želimo,

 

 

KONTINUIRANO ULAGANJE U ZNANJE I VJEŠTINE NAKON FAKULTETA

Znatno ulažem u svoju izobrazbu, od magisterije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (smjer MBA-poslovno upravljanje), uz  nadogradnju kroz niz radionica i konzultacija sa specijaliziranim agencijama koje prate i podržavaju ljekarničko poslovanje, ali i izmjene iskustva s kolegama iz struke. Tu je bilo važno nastaviti tradiciju koju su započele gereracije naših roditelja, ali i omogućiti inovacije koje zahtijeva današnji kontekst održivog poslovanja i razvoja za nove generacije farmaceuta. Stvar je odgovornosti ulagati u vlastite vještine upravljanja, ali i kompetencije svojih zaposlenika u ovom području.

 

 

SVI ŽELIMO MODERNO, OSNAŽENO, DOBRO POZICIONIRANO LJEKARNIŠTVO

Superljekarništvo, poput superjunaka, nije naš realitet. No moderno, osnaženo i dobro pozicionirano ljekarništvo je ono što svi želimo, a za to, slažem se, treba imati viziju. Digitalizacija zdravstva, suradnja s drugim pružateljima zdravstvene skrbi, individualizirani pristup pacijentu i adekvatno vrednovana usluga ljekarnika kojoj je pacijent u središtu je vizija kojoj težimo. Naše su globalne organizacije već iscrtale i viziju i načine kako je postići, na nama je da se udružimo, aktiviramo i postignemo rezultate.

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //