d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

IMMUNION: Predstavljen europski projekt za promicanje imunizacije diljem EU

Pokrenut je novi europski projekt IMMUNION sa ciljem poboljšanja jednake procijepljenosti diljem EU, osnaživanjem suradnje između zdravstvenih djelatnika, javnozdravstvene administracije, medija i lokalnih zajednica. IMMUNION će doprinijeti i nadopuniti šire napore EU-a u imunizaciji pružanjem kvalitetnije i učinkovitije edukacije prema zdravstvenim djelatnicima te boljim informiranjem šire javnosti.

IMMUNION je kreiran s namjerom učinkovitijeg prenošenja informacija o imunizaciji temeljenih na znanstvenim dokazima, na način koji smanjuje širenje lažnih vijesti i dezinformacija, gradi povjerenje u imunizaciju temeljeno na znanosti, što je danas važnije no ikada.

IMMUNION (eng. “Improving IMMunisation cooperation in the European UNION” – hrv. Poboljšanje suradnje na području imunizacije u Europskoj uniji“) osmišljen je upravo s ciljem ispunjavanja takvih potreba u današnje vrijeme. Tijekom dvogodišnjeg provođenja, IMMUNION će poduprijeti napore EU u poboljšanju imunizacije pružanjem dodatne edukacije i usavršavanja zdravstvenih djelatnika (koje zastupaju članovi Koalicije za cijepljenje (Coalition for Vaccination) o učinkovitijoj komunikaciji o cijepljenju sa svojim pacijentima i medijima.

Tijekom projekta će se također razviti alati i resursi za poboljšanje postotka procijepljenosti diljem Europske unije, posebno među populacijom koja nema zadovoljavajuću zdravstvenu skrb. Projekt koordinira EuroHealthNet te će podržati će Koaliciju za cijepljenje, osiguravajući da zdravstveni djelatnici diljem Europe imaju koristi od aktivnosti koje provodi Koalicija.

IMMUNION će:

  • Osigurati validirane edukativne materijale i dodatne resurse o imunizaciji za edukaciju i usavršavanje zdravstvenim djelatnicima i studentima diljem Europe;
  • Osnažiti osnovanu Koaliciju za cijepljenje kao i poduprijeti njezinu dugoročnu održivost i vidljivost u javnosti;
  • Razviti i pružiti mogućnosti edukacije i usavršavanja zdravstvenih djelatnika i studenata o komunikaciji o imunizaciji;
  • Poboljšati suradnju između javnozdravstvene administracije i institucija, zdravstvenih djelatnika i medija te poticati informiranje i izvještavanje o imunizaciji temeljeno na znanostveno utemeljenim dokazima;
  • Poboljšati razumijevanje čimbenika koji utječu na nejednakosti u procijepljenosti te naglasiti važna pitanja imunizacije u osjetljivoj populaciji i populaciji koja nema odgovarajuću zdravstvenu skrb.

 

 

“Koalicija za cijepljenje raduje se podršci IMMUNION. Koalicija je prilično nova inicijativa koja okuplja europska udruženja zdravstvenih djelatnika i studentske udruge u zdravstvu, a putem aktivnosti IMMUNION-a će se dodatno osnažiti, što će članovima Koalicije omogućiti učinkovito promicanje točnih informacija o cijepljenju, borbu protiv mitova i lažnih vijesti te razmjenu najboljih praksi. ” (EFN, CPME, PGEU – kopredsjedavajući članovi Koalicije za cijepljenje)

“Cijepljenje je ključno oruđe za javno zdravlje i zdravstvenu jednakost. Suradnja zdravstvenih djelatnika s javnozdravstvenom administracijom i lokalnim vodstvom, influencerima i medijima je kamen temeljac u pristupu “cjelovitom društvu” i učinkovitijem dopiranju informacija do populacije sa nedostatnom zdravstvenom skrbi”, izjavila je Alison Maassen, voditeljica programa EuroHealthNet i voditeljica projekta IMMUNION.

IMMUNION i njegovi partneri pripremit će materijale temeljene na znanstvenim dokazima o cijepljenju za zdravstvene djelatnike putem web-platforme te će pružiti mogućnosti edukacije i usavršavanja zdravstvenim djelatnicima i studentima putem radionica i webinara. Osim toga, projekt će razviti nacionalne edukativne alate s najučinkovitijim praksama za poboljšanje imunizacije u zajednicama bez odgovarajuće zdravstvene skrbi kao i alate za poboljšanje sveukupne jednakosti u imunizaciji diljem EU.

REFERENCE:
https://cordis.europa.eu/article/id/429888-immunion-promoting-vaccination-uptake-across-the-eu