d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Dr. sc. Mato Njavro, Health Hub-ov ambasador inovacija, vizionar moderne izobrazbe i globalnog networkinga!

N

ovi de­­­kan Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM) mijenja stereotipe kao najmlađi čelnik neke visokoškolske ustanove u Hrvatskoj. Ovaj dinamični vizionar nedavno je pokrenuo suradnju ZŠEM-a s talijanskim H-FARM-om, najvećom i vodećom europskom platformom za inovacije i digitalizaciju s kojima su pokrenuli i Global Executive MBA studij. Od pozicije u Lehman Brothers-u u Londonu, preko doktorata u Švicarskoj, postdoktorata na Harvardu i poslovnih projekata u Singapuru, ovaj zaljubljenik u ekstremne sportove pomiče granice izobrazbe i networkinga. Njegov inovativni mindset ugrađen je u sve što radi i pokreće, što ga čini autentičnim liderom i ambasadorom inovacija!

 

Dr. sc. Mato Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM)

 

ZŠEM je pokrenuo suradnju s talijanskim H-FARM – svjetski poznatom platformom za inovacije i digitalizaciju, u najvećem i najmodernijem europskom kampusu za inovacije, obrazovanje i inkubaciju startupova H-FARM.Što Vas je motiviralo na takav važan iskorak?

Na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa neprekidno osluškujemo tržište i njegove potrebe, a tržište nam trenutno govori da su mu potrebna inovativna, svježa poslovna rješenja dobivena primjenom novih tehnologija. Od samog osnutka Zagrebačka škola ekonomije i managementa teži ka akademskoj izvrsnosti vodećih poslovnih škola u svijetu te smo dosad ostvarili suradnju s više od 150 poslovnih škola, fakulteta i sveučilišta širom svijeta. Radi se o redom o najboljim visokoobrazovnim institucijama u državama u kojima se nalaze. Vođeni uspješnim suradnjama s njima i informacijama koje smo dobili od poslodavaca, odlučili smo se za suradnju s H-FARM-om.

 

 

 

 

U javnosti ste prepoznati kao osoba koja promiče izgradnju globalnih mreža i partnerstva, što i u praksi demonstrirate sa svojim studentima kroz brojne međunarodne aktivnosti. Koliko je otvorenost prema globalnim idejama i najboljim praksama važna za poslovni uspjeh i gospodarski rast? Možete li nam primjerom prenijeti neku važnu „lekciju“ koju ste usvojili od kolega iz Singapura ili Luxembourga s kojima intenzivno surađujete?

Vođenje najboljim praksama i izgradnje široke poslovne mreže ključno je za uspjeh u globaliziranom svijetu. Kao što sam rekao, Zagrebačka škola ekonomije i managementa ima više od 150 partnerskih poslovnih škola, fakulteta i sveučilišta diljem svijeta na koje studenti odlaze na studentske razmjene u trajanju od jednog semestra ili cijele akademske godine, bez dodatnih troškova školarine. Ovakva suradnja studentima omogućava razvoj globalne perspektive, ne samo kroz boravak u inozemstvu, već prvenstveno kroz učenje i rad u međunarodnom okruženju. Singapur je jedinstven u svijetu po mnogočemu, ali ono što je možda ključno jest njihova sposobnost da sebe učine korisnima i nezaobilaznima u široj regiji u kojoj žive. Vi danas ukoliko želite izgraditi posao u JI Aziji, a velika ste korporacija, jednostavno ne možete izbjeći Singapur. Najbolja infrastruktura, (zračne) luke, financijsko središte, populacija koja je visokoobrazovana i spremna za rad na najkompleksnijim projektima – sve to ima Singapur i zato ga ne možete izbjeći. Puno toga se od njih može naučiti. Drago mi je što su to studenti prepoznali, pa su tako naša partnerska sveučilišta u Singapuru – Nanyang Technological University i Singapore Management University jedni od najtraženijih fakulteta za studentske razmjene.

  

 

Na jednom globalnom forumu o zdravstvenim politikama budućnosti istaknuto je kako zdravstvena profesija treba uz časopise Nature i Lancet pratiti i The Financial Times. Koliko su ZŠEM programi oblikovani prema potrebama zdravstva i zdravstvene industrije u smislu poboljšanja financijske pismenosti, inovativnog mindseta i vještina upravljanja?

Na gotovo svakom kolegiju na ZŠEM-u studenti rade individualne i grupne projekte prema vlastitim preferencijama. Plastičnije rečeno, na kolegiju Poduzetništvo studenti izrađuju poslovni plan za kompaniju prema vlastitom izbor, na kolegiju Management informacijskih sistema rade plan uvođenja ERP sustava za kompaniju koju odaberu, itd. Glavni cilj ovakvog pristupa je usvajanje znanja i vještina te njihova primjena kroz projekte koje studenti planiraju raditi u budućnosti. Tako da su naši programi primjenjivi na sve industrije, uključujući zdravstvo i zdravstvenu industriju.

 

 

 

 

Koliko je inovativni mindset važan za suvremeno poslovanje i kako ZŠEM kroz svoje edukativne programe potiče razvoj kreativnog i inovativnog razmišljanja?

Mišljenja sam kao je inovativan mindset iznimno važan za suvremeno poslovanje. Tijekom studija na ZŠEM-u pred studentima nekoliko puta stoji izazov rješavanja nekog od globalnih problema ili osmišljavanja proizvoda i usluga koji dosad ne postoji. Studenti su to dosad radili kroz kolegije Poduzetništvo i Design thinking, a sada imaju priliku za daljnje usavršavanje u najvećem i najmodernijem europskom kampusu za inovacije, obrazovanje i inkubaciju startupova, a sve to samo na 3 sata vožnje od Zagreba.

 

 

 

Kakva su Vaša iskustva s New Europe Business Forumom? Ima li tu prostora za uključivanje tema iz zdravstvene industrije, poput digitalne transformacije farmaceutskih kompanija ili reskillinga workforcea za potrebe modernog poslovanja?

New Europe Business Forum interdisciplinarni je događaj, koji organiziramo svake godine. Cilj je u Hrvatskoj okupiti čelnike iz različitih područja (poslovanja, politike, sporta, umjetnosti, znanosti) kako bi raspravljali o raznim temama, od poduzetništva preko vodstva i znanstvenih inovacija do makroekonomskih trendova i geopolitičkih događanja. Svakako postoji prostor za rasprave o navedenim temama, posebno nakon pandemije koja je ubrzala proces optimizacije poslovanja farmaceutskih kompanija  kroz digitalnu transformaciju.

 

 

 

Koliko je važno uvoditi inovacije u edukaciju, te prilagođavati cjeloživotnu izobrazbu stvarnim potrebama tržišta koji je postao digitaliziraniji, disruptivniji, dinamičniji, globaliziraniji?

Kontinuirana suradnja s poslovnom zajednicom i osluškivanje potreba tržišta osigurava sposobnost prilagodbe nastavnih programa stalnim tehnološkim promjenama. Naši studiji kreirani su u suradnji s vodećim managerima i stručnjacima u svom području te smo prošle godine proširili svoj programski savjet na 18 visoko afirmiranih ljudi iz poslovne zajednice, poput Davora Lukšića,  Tanye Golešić, Ivana Zubaka, Alana Durica i mnogih drugih. Programski savjet nam je omogućio da naši programi budu aktualniji nego ikad dosad, a studenti još agilniji.

 

 

Koja je Vaša omiljena izreka koja na najbolji način opisuje Vašu viziju u svemu što radite?

Kao veliki ljubitelj sporta i aktivnosti na otvorenom te Vaš sugovornik u HEALTH HUBu, istaknuo bih izreku koja opisuje moj životni stil, a to je Mens sana in corpore sano (hrv. U zdravom tijelu zdrav duh). Svoje studente stalno potičem na aktivan život.

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //