d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

5G u zdravstvu: tehnologija koja „daje krila“ za bolje ishode pacijenata (Medical Futurist)

D

igitalizacija bolničkih sustava jedna je od promjena koju nam je donijela pandemija. Potrebitost za dodatnom širinom pojasa nužnim za rješenja za zdravstvenu skrb na daljinu, implementaciju bolničkog Internet-of-things, telekonzultacije ili rad robota i robotskih sustava jasno su dali do znanja- bolnice trebaju bolji pristup mrežama, a 5G je očigledno rješenje!

Doista, 5G u zdravstvu konačno će omogućiti izgradnju infrastrukture prikladne za interoperabilnost zdravstvenih senzora, algoritama i pametnih uređaja, za nesmetan rad telemedicinskih usluga – ili čak za mogućnost da roditelji imaju interakciju s bebama u inkubatorima. 5G mreže mogu pružiti transformativnu tehnološku pozadinu današnjim zdravstvenim uslugama.

Provjerimo kakvu transformaciju predviđa Medical Futurist…

 

 

Prednosti 5G

 

5G omogućava veliku širinu pojasa, nisku latenciju te nisku potrošnju energije u zdravstvu. Otvorit će vrata obilju novih izuma i implementaciji ideja koje su već bile u „javnoj svijesti“, poput stabilne proširene stvarnosti ili uistinu imerzivnih platformi virtualne stvarnosti koje pokreću mreže.

 

Bolnice se također opremaju za promjene. Više od tri četvrtine bolničkih ravnatelja izjavilo je da će “vrlo vjerojatno ili donekle vjerojatno” implementirati 5G za telemedicinu i praćenje pacijenata na daljinu, a sve više bolnica omogućuje tehnologiju unutar vlastite ustanove, poboljšavajući svoju infrastrukturu – ili se cjelovito izgrađuju s tim ciljevima na umu. FDA također redovito objavljuje smjernice za 5G.

 

5G mreže omogućit će uređajima preuzimanje podataka brzinom većom od 1 gigabita u sekundi (1gb/s). To je barem 10 do 100 puta brže od današnjih 4G usluga. Obzirom da se današnje bolnice moraju pripremiti za nadolazeće izazove u zdravstvu, ustanove koriste širokopojasnu propusnost za sve: od operativnih zahvata do komunikacije s pacijentima.

 

5G mreže zasjenit će svoje prethodnike u najmanje tri područja: u kapacitetu, latenciji i prilagodbi. Kapacitet se odnosi i na povećanje brzine i propusnosti, kao i na mogućnost povezivanja puno više uređaja odjednom, što je preduvjet za mreže „interneta stvari“ (IoT). U ovom trenutku, pametni senzori, povezani uređaji i drugi IoT alati sve više opterećuju postojeće mreže. Dok 4G podržava samo 4000 uređaja po kvadratnom kilometru, 5G može podržati do milijun uređaja, što je ogromna razlika.

 

Druga dimenzija, latencija, ili drugim riječima, odziv danog sustava, postat će ključna za napredak daljinskog upravljanja u mnogim sektorima. U 5G mreži odziva svesti će se na otprilike jednu milisekundu, što  će biti iznimno važno u razvoju telezdravstva, posebice telekirurgije.

 

I na kraju, treća dimenzija 5G je pojava prilagođenih mreža. Ovaj će se pokazati uistinu revolucionarnim – barem za pružatelje usluga, ne nužno za prosječnog potrošača. To znači da će, umjesto da se korisnici povezuju na iste mreže, operateri stvarati podmreže sa značajkama prilagođenim specifičnim zahtjevima. Primjerice, mogla bi postojati mreža za telemedicinu koja naglašava najnižu moguću stopu kašnjenja, uz veliku brzinu preuzimanja te široku geografsku pokrivenost za prijenos medicinskih slika.

 

 

Zašto je 5G zanimljiv za zdravstvo?

 

Premda će 5G tehnologija imati utjecaja i na prosječne potrošače, zbog povećanja brzine i širokkopojasne propusnosti, stvarni korisnici ove tehnologije bit će kompanije i sektori – poput zdravstva.

 

Zdravstvena skrb će imati koristi od 5G tehnologije iz bezbroj aspekata; to je područje koje bi moglo doživjeti najviše promjena. I to ne u dalekoj budućnosti; bolnice u Finskoj već godinama koriste niz takvih rješenja, od načina za rehabilitaciju nakon moždanog udara putem virtualne stvarnosti ili pametne zavoje koji prate vaš oporavak, sve do načina na koji roditelji komuniciraju s bebama koje su smještene u inkubatorima. Ali to je tek početak, kako navodi Medical Futurist.

 

Implementacija brze 5G mreže postojećim bolničkim „arhitekturama“ može pomoći brzom i pouzdanom prijenosu ogromnih podatkovnih datoteka medicinskih slika, što može poboljšati i pristup zdravstvenoj skrbi te kvalitetu skrbi. Primjerice, u Austin Cancer Centre-u, PET uređaj tijekom istraživanja generira iznimno velike datoteke — do 1 gigabajta informacija po pacijentu. Kada netko treba konzultacije na daljinu, moglo bi biti teško brzo poslati tako veliku datoteku s trenutno postojećim mrežama. U budućnosti bi se to moglo promijeniti na bolje i dovesti do češćih konzultacija na daljinu.

 

Kako bi pacijenti bili krajnja točka zdravstvene skrbi, potrebni su mali, precizni uređaji koji su povezani i kontinuirano prate stanje pacijenta te obavještavaju liječnika u slučaju da su vrijednosti izvan normalnog, referentnog raspona. 5G tehnologija mogla bi omogućiti takvim zdravstvenim IoT mrežama da rade na stabilan i vrlo pouzdan način. Prema Anthemu, 86% liječnika kaže da ovakvi nosivi uređaji povećavaju angažman pacijenata i brigu za vlastito zdravlje. Osim toga, predviđa se da će ovi uređaji smanjiti bolničke troškove za 16 posto u sljedećih pet godina.

 

Obje statistike će se vjerojatno još više povećati u nadolazećim godinama. Premda su očekivanja od zdravstvenih senzora, nosivih uređaja i drugih povezanih uređaja već visoka kada je riječ o prijenosu zdravstvenih podataka pacijenata liječnicima u stvarnom vremenu, mreže i/ili mobilna tehnologija trenutno ne mogu demonstrirati maksimalni „performans“ koji odgovara tim očekivanjima. Baš iz tog razloga bi 5G tehnologija mogla biti game-changer!

 

Usporedno s napretkom zdravstvenih IoT mreža i uređaja, povećavat će se i mogućnost kreiranja pametnih algoritama s velikim bazama zdravstvenih podataka. Koristeći 5G infrastrukturu, bit će puno lakše i pouzdanije koristiti softver temeljen na umjetnoj inteligenciji koji analizira poslane podatke o pacijentima u stvarnom vremenu.

 

 

„Prava era umjetne inteligencije dolazi s pojavom 5G tehnologije!“

 

 

 

Što kada bi bilo moguće operirati mozak „na daljinu“?

 

Jedan od najvažnijih aspekata 5G tehnologije jest omogućavanje telemedicine, konkretnije telekirurgije zbog vrlo niske latencije koju može postići.

Stručnjaci kažu da bi sposobnost 5G-a da prodre dalje od trenutnih bežičnih mreža konačno mogla omogućiti telekirurgiju, omogućavajući operacije najpotrebitijima. 5G podržava korištenje naprednih tehnoloških rješenja u kirurgiji i drugim medicinskim zahvatima. U Kini je uz pomoć medicinskog robota uz 5G tehnologiju nedavno izvedena operacija mozga „na daljinu“ – u svega 60 sekundi! Kina se također priprema za implementaciju daljinskih kirurških robotskih usluga za Zimske olimpijske igre 2022.

Brzina i pouzdanost 5G mreža također mijenjaju medicinski prijevoz i reakcije u kriznim, hitnim slučajevima. Dostava dronovima ili pametna vozila hitne pomoći postaju nužni u pružanju još brže i bolje skrbi – to je sada važnije nego ikad. Vozila hitne pomoći povezana s 5G tehnologijom omogućavaju koriptenje komunikacijskih alata koji spašavaju živote pacijentima da dobije specijaliziranu daljinsku podršku u stvarnom vremenu dok je još u vozilu hitne pomoći. Zvuči li ovo previše nerealno, za daleku budućnost? To se već događa u mnogim državama u svijetu, od Australije do Španjolske ili Velike Britanije.

 

5G tehnologija ne obuhvaća razvoj zdravstvene tehnologije, ali će imati ogroman utjecaj na zdravstveni sektor. Zdravstveni senzori, nosivi uređaji, povezani uređaji kao i pametni algoritmi koji se oslanjaju na velike baze podataka, ne mogu ovisiti o „krhkoj prirodi“ 4G mreža ili kućnog internetskog pojasa / propusnosti. Ovo je pogotovo važno kada su u pitanju elektronički uređaji povezani s podacima o pacijentima. Korisnici žele vidjeti stabilnost, pouzdanost i stalnu izvedbu. 5G bi mogao pružiti upravo to.

 

 

 

 

 

REFERENCE:
Autor članka:
Bertalan Mesko, Medical Futurist
https://medicalfuturist.com/5g-in-healthcare-boosting-telehealth-vr-connected-health