d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

WHO objavio preporuke za stvaranje snažne i održive zdravstvene skrbi

S

vjetska zdravstvena organizacija (WHO) navela je sedam bitnih područja koje je potrebno osnažiti kako bi se poboljšale zdravstvene usluge diljem svijeta.

Zdravstvene usluge su „iscrpljene i rastegnute“ puno više od svojih kapaciteta tijekom pandemije COVID-19. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila svojih sedam preporuka za osiguranje budućnosti zdravstvenih sustava nakon posljednje dvije godine opterećenja tijekom pandemije.

 

WHO vjeruje da će ova inicijativa pomoći u jačanju provedbe Međunarodnih zdravstvenih propisa (International Health Regulations, 2005.), unapređujući zdravstvene sustave prema postizanju ciljeva održivog razvoja vezanih uz zdravlje. Preporuke dolaze u ključnom trenutku kako bi se omogućilo kreatorima politika i svjetskim čelnicima da pozicioniraju zdravlje i zdravstvo unutar širih rasprava o socioekonomskom oporavku i transformaciji.

 

 

Opterećenje zdravstvenih sustava

 

Pandemija COVID-19 imala je širok raspon utjecaja na društvo, uzrokujući znatne zastoje u postizanju univerzalne zdravstvene pokrivenosti (Universal Health Coverage). Znatno opterećenje na zdravstvene usluge tijekom pandemije uvelike je utjecao na osnovne usluge, stvarajući nove prepreke dostupnosti zdravstvenoj skrbi zbog ograničenja te doveo do izazova bez presedana u cijelom svijetu.

 

Reaktivno ponašanje prema pandemiji značilo je da je društvo uvijek bilo korak iza bolesti; bez odgovarajućeg osnaživanja i pripravnosti; države su bile izložene brzini i ozbiljnosti izbijanja valova pandemije COVID-19. Ranjive populacije bile su značajno pogođene, što je dodatno pojačalo postojeće nejednakosti i naglasilo potrebu za održivom, pravednijom izgradnjom zdravstvene skrbi bližoj potrebama lokalnih zajednica.

 

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor WHO-a, rekao je: “Pandemija je bila značajan korak nazad u našim naporima podržavanja država članica da napreduju prema univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti. Ne možemo graditi sigurniji svijet od vrha prema dolje; moramo graditi od temelja. Priprema za epidemije, prevencija, otkrivanje i brzo reagiranje na epidemije započinje snažnim sustavom primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravstva, kvalificiranim zdravstvenim radnicima i zajednicama koje su osnažene i osposobljene da preuzmu odgovornost za svoje zdravlje. To mora biti u središtu naše pažnje i naše investicije.”

 

 

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije

 

Novi dokument WHO-a razvijen je kako bi se poboljšala otpornost zdravstvenih sustava, zaštitila njihova budućnost od svih oblika prijetnji javnom zdravlju, te poboljšala zdravstvena sigurnost na globalnoj razini. WHO vjeruje da će to zahtijevati integrirani pristup izgradnji zdravstvenih usluga koje služe potrebama stanovništva prije, tijekom i nakon izvanrednih stanja javnog zdravlja.

 

Sedam preporuka Svjetske zdravstvene organizacije su:

  1. Iskorištavanje trenutnog odgovora kako bi se osnažila spremnost na pandemiju i zdravstvene sustave
  2. Ulaganje u osnovne funkcije javnog zdravstva, uključujući one potrebne za upravljanje rizikom u hitnim slučajevima (od svih mogućih zdravstvenih prijetnji)
  3. Izgradnja snažnih temelja primarne zdravstvene zaštite
  4. Ulaganje u institucionalizirane mehanizme za angažman cijelog društva
  5. Stvaranje i promicanje poticajnog okruženja za istraživanje, inovacije i učenje
  6. Povećanje nacionalnih i globalnih ulaganja u temelje zdravstvenog sustava te upravljanje rizikom od svih opasnosti u hitnim slučajevima
  7. Rješavanje već postojećih nejednakosti i nerazmjernog utjecaja COVID-19 na marginalizirane i posebno osjetljive populacije

 

 

 

 

 

 

REFERENCE:
https://www.healtheuropa.eu/who-publish-recommendations-to-create-robust-health-services/111361/