d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “ZA ZDRAVLJE BUBREGA 2020.-2030.”- Objavljen poziv na akciju i White Paper Health Hub-a o kroničnoj bubrežnoj bolesti u RH

P

rema javnozdravstvenim podacima HZJZ-a i nedavno predstavljenim podacima The Economist Impact-a  (»Chronic kidney disease – Driving change to address the urgent and silent epidemic in Europe»)*, gotovo 850 milijuna ljudi boluje od kronične bubrežne bolesti te ona uzrokuje oko 1.4 milijuna smrti godišnje diljem svijeta. Vodeći se procjenama da 10% odrasle populacije u svijetu ima određeni stupanj kronične bubrežne bolesti, procjenjuje se da je u Hrvatskoj kroničnih bubrežnih bolesnika do 300 000.

Prema podacima Hrvatskog registra nadomještanja bubrežne funkcije, u Hrvatskoj godišnje oko 600 novih bolesnika treba dijalizu ili transplantaciju bubrega. Oko 4.000 kroničnih bubrežnih bolesnika liječi se jednim od oblika nadomjesnog bubrežnog liječenja.

Kronična bubrežna bolest značajno je socioekonomsko opterećenje i za bolesnika i za društvo te je jedna od najskupljih bolesti za zdravstvene sustave, s troškom koji se procjenjuje na 140 milijardi EUR godišnje u Europi, istaknuo je predsjednik European Kidney Health Alliance (EKHA)  prof. dr. sc. Raymond Vanholder.

 

 

 

 

 

Za Health Hub Special Policy Report povodom Svjetskog dana bubrega, prof. dr. sc. Vanholder je predstavio inicijativu Američkog udruženja bubrežnih bolesnika „DESETLJEĆE BUBREGA“ (The Decade of Kidney ™- AAKP) koju u EU provodi EKHA. Riječ je o inicijativi  osmišljenoj da ujedini zajednicu oko “središnje ideje” globalne zdravstveno-političke prioritizacije bubrežne bolesti. Pretpostavlja se kako će između 2020. i 2030. godine bubrežni bolesnici svjedočiti ubrzanoj evoluciji skrbi koja zbog brojnih izazova mnogima neće biti pravovremeno dostupna ili pokrivena zdravstvenim osiguranjem što će ostaviti traga na ishodima liječenja. Stoga je potrebna odlučna akcija!

 

 

 

 

 

Upravo iz tog razloga je Health Hub, kao jedinstveni regionalni think tank za zdravstvo i zdravstvenu industriju u suradnji sa Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u okviru Svjetskog dana bubrega pokrenuo Special Policy Report s najrelevantnijim dionicima zdravstvenih politika (pojedinačno i institucionalno) na području kronične bubrežne bolesti, kako bi prenio preporuke Economist Impact-a, osnažio poziv na akciju inicijative eurozastupnika koji se u Europskom parlamentu zalažu za jednakopravno zdravlje bubrega diljem država članica, te podržao misiju i ciljeve inicijative „Desetljeće bubrega“ “ (The Decade of Kidney ™- AAKP) / EKHA u Hrvatskoj, uz brojne institucionalne partnere, stručna udruženja, udruženja pacijenata i zdravstvenu industriju koja je iznjedrila troškovno učinkovite inovacije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U prilogu je White Paper pripremljen nakon održanog virtualnog Special Policy Foruma te intervjua s brojnim dionicima zdravstvenog ekosustava u Hrvatskoj.

Nadamo se da ćete pronaći vrijedne informacije u preporukama koje su proizašle iz dijaloga najrelevantnijih stručnjaka, kako u Hrvatskoj, tako i šire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REFERENCE:

MEP Group for Kidney Health

Economist Impact, Chronic kidney disease – Driving change to address the urgent and silent epidemic in Europe, https://impact.economist.com/perspectives/sites/default/files/chronickidneydisease_economistimpact_mar2023_final.pdf

The Decade of the Kidney™

Decade of the Kidney™

https://www.healthhub.hr/tag/za-zdravlje-bubrega-2020-2030/
Economist Impact, Chronic kidney disease – Driving change to address the urgent and silent epidemic in Europe, 2023.
https://impact.economist.com/perspectives/sites/default/files/chronickidneydisease_economistimpact_mar2023_final.pdf

 

 

 

SPECIAL POLICY REPORT “ZA ZDRAVLJE BUBREGA 2020.-2030.”