d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Tomislav Sokol: „EU digitalna zdravstvena putovnica donosi građanima kvalitetnije i brže liječenje!”

N

a plenarnoj sjednici Europskog odbora regija, savjetodavnog tijela Unije koje izabranim predstavnicima iz svih država članica omogućuje raspravu o europskom zakonodavstvu koje izravno utječe na regije i gradove, hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovao je u raspravi na temu EU digitalne zdravstvene putovnice kao izvjestitelj Europskog parlamenta za taj važni zakonodavni akt.

 

Sve više Europljana prelazi nacionalne granice radi posla, studija, posjeta rodbini ili putovanja. Da bi se olakšala razmjena zdravstvenih podataka, cilj je da građani mogu pristupiti svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom formatu koji se može prepoznati i prihvatiti u cijeloj Uniji. Dakle, ubrzavamo proces digitalizacije zdravstvenog sustava u EU koji će sve države članice morati implementirati. Koristi od digitalizacije naših zdravstvenih sustava imat će mnogi, prvenstveno građani, ali i istraživači, inovatori te nadležna tijela koja oblikuju zdravstvene politike“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

 

 

 

 Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, dipl. iur. (HDZ/EPP)

 

 

 

Europska komisija u svibnju prošle godine predstavila je zakonodavni prijedlog EU digitalne zdravstvene putovnice, a trenutno je na potezu Europski parlament, ispred kojeg je Sokol izabran za glavnog izvjestitelja te će formirati glavno stajalište Parlamenta vezano za navedeni zakonodavni prijedlog.

 

Zahvaljujući EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici, svaki građanin će samostalno moći pristupiti svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom obliku i to potpuno besplatno, bilo putem računala ili mobitela. Također, građani će moći podijeliti svoje zdravstvene podatke s liječnicima u svojoj zemlji, ali i u drugim državama članicama. Moći će dodavati podatke, ispravljati pogreške, ograničiti pristup zdravstvenih djelatnika svojim podacima, ali i dobiti informacije o tome kako se i u koju svrhu ti podaci koriste. Pritom je važno reći da će biti primijenjeni najviši sigurnosni standardi kada je u pitanju zaštita osobnih podataka“ – nastavio je Sokol.

 

Isto tako, razmjena podataka koja su primjerice povezana s rakom između bolnica i zdravstvenih sustava raznih država članica, pridonijet će prevenciji, ranom otkrivanju, dijagnozi te uspješnijem liječenju raka“ – zaključio je zastupnik Sokol.

 

 

 

 

 

EU digitalna zdravstvena putovnica donosi hrvatskim građanima kvalitetnije i brže liječenje

 

Nedugo nakon ove plenarne sjednice, eurozastupnik doc. dr. sc. Sokol organizirao je u Europskom parlamentu u Bruxellesu konferenciju na temu EU digitalne zdravstvene putovnice. Na konferenciji su sudjelovali Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života, Stella Kyriakides, europska povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane te brojni drugi dionici iz zdravstvenog sektora.

 

EU digitalna zdravstvena putovnica predstavlja važnu prekretnicu u digitalnoj transformaciji zdravstva u Uniji. Zamišljeno je napraviti digitalni prostor u kojem će građani moći izravno, jednostavno i besplatno pristupiti vlastitom zdravstvenom kartonu u elektroničkom obliku, ali bit će i u mogućnosti podijeliti svoje zdravstvene podatke s liječnicima u svojoj državi ili u drugim državama članicama te tako dobiti pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti, dakako sve u skladu sa sigurnosnim protokolima najviših razina kada je u pitanju zaštita osobnih podataka. Na taj način također potičemo prekograničnu zdravstvenu suradnju te zapravo revolucioniziramo digitalni sustav na EU razini. Isto tako, uvođenjem EU digitalne zdravstvene putovnice hrvatskim građanima će se olakšati liječenje u inozemstvu i povećati pristup jednakoj zdravstvenoj zaštiti u svim državama članicama EU“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

 

 

 

 

 

Podsjetimo, zastupnik Sokol je izabran za izvjestitelja Europskog parlamenta za EU digitalnu zdravstvenu putovnicu u listopadu prošle godine, a odgovornost koja mu je povjerena ovim izvjestiteljstvom predstavlja dodatan korak njegovog zalaganja za poboljšanje životnih uvjeta hrvatskih građana, naročito u području zdravstva.

 

U intervjuu za Novi list, eurozastupnik Sokol je izjavio: Što se tiče mog djelovanja u području zdravstva, trenutno radim na zakonodavnom aktu EU digitalne zdravstvene putovnice. EU digitalnom zdravstvenom putovnicom stvaramo digitalni prostor u kojem će građani moći jednostavno i besplatno pristupiti vlastitom zdravstvenom kartonu u elektroničkom obliku putem mobitela ili računala, ali bit će i u mogućnosti podijeliti svoje zdravstvene podatke s liječnicima u svojoj državi ili u drugim državama članicama te tako dobiti pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti. Istovremeno će biti primijenjena najviša razina zaštite osobnih podataka.

 

 

 

 

Na taj način EU digitalna zdravstvena putovnica donosi hrvatskim građanima kvalitetnije i brže liječenje, ali će i ujedno olakšati liječenje u inozemstvu i povećati pristup jednakoj zdravstvenoj zaštiti u svim državama članicama EU.

 

Trenutno primjerice, kada građani iz raznih dijelova Hrvatske odlaze na neki pregled ili medicinski zahvat u Zagreb, medicinsko osoblje nema pristup potpunom zdravstvenom kartonu, odnosno nema uvid u povijest bolesti ili ne zna ukoliko je osoba alergična na pojedine lijekove. EU digitalnom zdravstvenom putovnicom to mijenjamo, podaci svake osobe će biti u digitalnom „cloudu“, a građani će je moći koristiti i u drugim državama članicama.

 

Komisija je u svibnju prošle godine predstavila zakonodavni prijedlog EU digitalne zdravstvene putovnice, a trenutno je na potezu Europski parlament, ispred kojeg sam izabran za glavnog izvjestitelja te ću formirati glavno stajalište Parlamenta vezano za navedeni zakonodavni prijedlog. Upravo sam ovaj tjedan predstavio nacrt svog izvješća, ostale političke grupacije imaju rok za amandmane do kraja ožujka te potom počinju pregovori između političkih grupacija koje ću osobno voditi. Glasovanje u nadležnom odboru te potom na plenarnoj sjednici očekujem do ljeta, a nakon toga u ime Parlamenta započinjem pregovore s Vijećem i Komisijom, odnosno započinje tzv. Trijalog.”