d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “ZA ZDRAVLJE BUBREGA 2020.-2030.”- Doc. dr. sc. Ranko Stevanović (HZJZ): “Osnažena uloga obiteljskog liječnika i patronažne skrbi je karika koja nedostaje za uspješniju borbu protiv bubrežnih bolesti!”

H

ealth Hub je kao jedinstveni regionalni think tank za zdravstvo i zdravstvenu industriju u suradnji sa Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u okviru Svjetskog dana bubrega pokrenuo Special Policy Report s najrelevantnijim dionicima zdravstvenih politika na području kronične bubrežne bolesti, kako bi podržao misiju i ciljeve inicijative „Desetljeće bubrega“ “ (The Decade of Kidney ™- AAKP) / EKHA u Hrvatskoj, uz brojne institucionalne partnere, stručna udruženja, udruženja pacijenata i zdravstvenu industriju.

U okviru Special Policy Reporta i Foruma sudjelovao je i doc. dr. sc. Ranko Stevanović, prim. dr. med., specijalist obiteljske medicine, voditelj Službe za javno zdravstvo HZJZ-a, predsjednik Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva te Hrvatskog društva za smanjenje šteta po zdravlje koji je dao doprinos zaključcima u ime HZJZ-a.

 

 

 

 

doc. dr. sc. Ranko Stevanović, prim. dr. med., specijalist obiteljske medicine, voditelj Službe za javno zdravstvo HZJZ-a,
predsjednik Hrvatskog društva za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva te Hrvatskog društva za smanjenje šteta po zdravlje

 

 

 

2020. godine pokrenuta je globalna incijativa THE DECADE OF THE KIDNEY (™- AAKP i EKHA za Europu) s ciljem podizanja svijesti o zdravlju bubrega i pravovremenoj dostupnosti dijagnostici i inovacijama. Koji bi bili Vaši prijedlozi za poboljšanje ranog otkrivanja kronične bubrežne bolesti ?

 

Procjenjuje se da 1 od 10 osoba ima neki oblik oštećene bubrežne funkcije u Hrvatskoj. Kronično oštećenje teško je prepoznati – čak 90 posto bubrežne funkcije mora oslabjeti da se bi se pojavili simptomi. Kasno se reagira, onda kada se već mora razmišljati o nadomještanju bubrežne funkcije. Najvažnija je svjesnost – osviještenost o problemima koje nose oštećenja bubrežne funkcije – treba upoznati i upozoriti sve rizične, ponajprije one oboljele od šećerna bolest, zatim one s povišenim krvnim tlakom, osobe s upalnim bolestima

bubrega, osobe s prevelikom tjelesnom težinom, povišenim masnoćama da moraju kontrolirati i smanjiti rizike, da se obavezno šestomjesečno ili godišnje javljaju doktorima obiteljske medicine i naprave osnovne laboratorijske pretrage koje mogu rano upozoriti na početke oštećenja bubrega. Kronična bubrežna bolest nema simptoma, ne boli i ostaje neprepoznata, zbog toga je važno pokrenuti nacionalni program njezina ranog otkrivanja. Svakako bih preporučio probir na KBB kao opću javnozdravstvenu preventivnu mjeru kojom bi se kontrolirano postavljala sumnja i potvrđivala dijagnoza KBB.

Podjednako važno kao rano otkrivanje važan je harm reduction, pristup smanjenja šteta: primarna prevencija, edukacija od 0-99 godina na području unosa soli, šećera, masnoća, prejedavanja, loših navika kod uzimanja tekućina, ortoreksije. brige za zdravlje, kontrole, uzimanje lijekova, odnosno izbjegavanje onih lijekova koji utječu na bubrežnu funkciju, ustrajnost u liječenju

 

 

 

 

 

Kako možemo poboljšati ishode liječenja uz dostupne terapijske inovacije?

 

Povećanje prostornih i dijagnostičkih kapaciteta svakako bi unaprijedilo i poboljšalo sjajne rezultate hrvatskih znanstvenika i praktičara s područja bubrežnih bolesti, ali su oni svjesni naših mogućnosti i daju sve od sebe.

 

 

 

Postoji li jaz u skrbi kroničnih bubrežnih bolesnika između Hrvatske i zapadnih država koje imaju bolje ishode? Što biste istaknuli kao izazov s kojim se važno suočiti?

 

Ne bih se složio da postoji takav jaz.  Hrvatska je među vodećim je zemljama u svijetu po broju doniranih i transplantiranih organa na milijun stanovnika, kao i prema ishodima transplantacija, prva je po broju transplantiranih bubrega i jetre na milijun stanovnika, druga po broju transplantiranih srca u svijetu. Naša klinička neforologija, laboratorijska dijagnostika, slikovna i funkcionalna dijagnostika na području bubrežnih bolesti, donacije i transplantacije bubrega, hemodijaliza najbolje su „od Beča do Istanbula“. Problemi ljudi, kadrova, financiranja prostora i opreme nadoknađuje se marljivim učenjem i radom a posebno mogu istaknuti izvanrednu povezanost svih ustanova i stručnjaka na području bubrežnih bolesti u Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

Imate li neke primjere dobrih praksi iz drugih država koje bi hrvatska zdravstvena administracija mogla usvojiti i implementirati kada govorimo o kroničnoj bubrežnoj bolesti?

 

Primjeri dobrih praksi iz drugih država nalaze se na području prevencije, aktivnih javnozdravstvenih inicijativa i programa koji potpomažu sprječavanju, rano otkrivanje, brzu i točnu dijagnostiku na primarnoj razini zaštite. Nažalost, zbog izostanka ovakvog pristupa pacijenti tek u odmaklom stadiju KBB dolaze u specijalističku i bolničku skrb koja ne uspijeva

nadoknaditi izgubljene godine i desetljeća kada se je moglo postići više i bolje. Na tragu tih iskustava uspješnih zemalja u svijetu jest i pristup i rješenje iz istraživačkog projekta „Epidemiologija arterijske hipertenzije i unos kuhinjske soli u Hrvatskoj (EH-UH 2)” – Projekt Hrvatske zaklade za znanost, kojeg je vodio akademik Jelaković u kojem je sudjelovao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Taj projekt pokazao je primjer u praksi dokazanog pristupa jednoj širokoj javnozdravstvenoj akciji i inicijativi, kroz odvijanje projektnih aktivnosti i terenski rad.

 

 

Kako vidite ulogu obiteljskog liječnika i inovativnih tehnologija (poput aplikacija, eKartona, telemedicine) u skrbi kronične bubrežne bolesti?

 

Pojačana uloga obiteljskog liječnika i patronažne skrbi karika je koja nedostaje da bi bili uspješniji u borbi protiv bubrežnih bolesti. Skupa s pravilnim korištenjem inovacijskih tehnologija, kompletiranjem i širokom upotrebom eKartona unutar CEZIH-a koji je jedan od najboljih zdravstvenih portala u EU ali nije korišten niti dovoljno niti onako kako bi se to moglo, mogli bi se postići rezultati koji bi bilo znatno ispred stanja u kojem smo sada.

 

 

 

Koja bi bila Vaša takeaway poruka za desetljeće bubrega 2020.-2030.?

 

Primjena znanosti, osobito s područja javnog zdravstva, provjerene preventivne metode i akcije, intervencije na populacijskoj razini mogu postići značajan napredak i učiniti vidljivim poboljšanja. Zdravstvena administracija i financiranje trebaju pratiti dokazano opravdane znanstveno i stručno obrazložene projekte.

 

 

 

 

 

 

 

SPECIAL POLICY REPORT “ZA ZDRAVLJE BUBREGA 2020.-2030.”