d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “ZA ZDRAVLJE BUBREGA 2020.-2030.”- Prof. dr. sc. Ingrid Prkačin: “Sačuvajmo vojnika NEFRONA!”

H

ealth Hub je kao jedinstveni regionalni think tank za zdravstvo i zdravstvenu industriju u suradnji sa Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u okviru Svjetskog dana bubrega pokrenuo Special Policy Report s najrelevantnijim dionicima zdravstvenih politika na području kronične bubrežne bolesti, kako bi podržao misiju i ciljeve inicijative „Desetljeće bubrega“ “ (The Decade of Kidney ™- AAKP) / EKHA u Hrvatskoj, uz brojne institucionalne partnere, stručna udruženja, udruženja pacijenata i zdravstvenu industriju.

U okviru Special Policy Reporta i Foruma sudjelovala je i prof. dr. sc. Ingrid Prkačin, pročelnica Poliklinike za unutarnje bolesti KB Merkur, NEFRO.HR, koja je također dala doprinos zaključcima.

 

 

 

 

 prof. dr. sc. Ingrid Prkačin, pročelnica Poliklinike za unutarnje bolesti KB Merkur, NEFRO.HR

 

 

 

 

2020. godine pokrenuta je globalna incijativa THE DECADE OF THE KIDNEY (™- AAKP i EKHA za Europu) s ciljem podizanja svijesti o zdravlju bubrega i pravovremenoj dostupnosti dijagnostici i inovacijama. Koji bi bili Vaši prijedlozi za poboljšanje ranog otkrivanja kronične bubrežne bolesti ?

 

Cilj podizanja svijesti o zdravlju bubrega i pravovremenoj dostupnosti dijagnostici inovacijama je iznimno korisna inicijativa jer se bubrežna bolest može spriječiti, pravovremenom dijagnostikom na primarnoj zdrastvenoj zaštiti poput preventivnih mjera koje uključuju godišnje preglede (u krvi određivanje šećera i kreatinina, analiza urina radi probira na krv i bjelančevine), nadzor krvnog tlaka i liječenje hipertenzije sa ciljem postizanja optimalnog tlaka te liječenje srčanožilnih bolesti. Potrebno je ponavljati koje skupine su pod rizikom za obolijevanje: to su osobe s visokim krvnim tlakom, sa šećernom bolesti, pretile osobe, pušači, stariji od 50 godina i oni s pozitivnom anamnezom bubrežne bolesti u obitelji.

 

Potrebno je provoditi 8 pravila za smanjenje rizika kronične bubrežne bolesti (KBB-a): kontrola krvnog tlaka, kontrola šećera, redovna tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, dovoljan unos tekućine (8 čaša od 2 dcl vode), prestanak pušenja, kontrolirano uzimanje lijekova (posebno za bolove), provjera funkcije bubrega ukoliko je rizik za obolijevanje. Napredovanje u završni stupanj bubrežne bolesti može se odgoditi primjenom dostupnosti osnovnoj dijagnostici i ranom liječenju.

 

 

 

Photo by Getty Images

 

 

 

 

Da li je moguće poboljšati ishode liječenja uz dostupne terapijske inovacije?

 

Ishode liječenja je moguće poboljšati ukoliko imate informiranog pacijenta koji je tada suradljiv. Ukoliko se lijek ne uzima ne može djelovati, stoga pacijent treba znati zašto uzima lijek te koja je dobrobit za njega! Dostupne terapijske inovacije uključuju primarno primjenu lijekova koji djeluju 24 sata iz skupine RAAS inhibitora, antagoniste kalcija i diuretike, a zadnjih godina primjena SGLT2 inhibitora te antagonista mineralokortikoidnih receptora (MRA) omogućuje liječenje koje značajno utječu na preživljenje pacijenata i usporavanje oštećenja bubrega i drugih organa.

 

 

 

Što bi Hrvatska zdravstvena administracija mogla usvojiti i implementirati kada govorimo o kroničnoj bubrežnoj bolesti?

 

Izradu Registara pacijenata s KBB-om, jer za sada postoje Registri dijaliznih i transplantiranih pacijenata u HR. Odteretiti medicinsko osoblje administrativnih radnji kako bi imali dovoljno vremena posvetiti se samom pacijentu.

 

 

 

Uloga obiteljskog liječnika i inovativnih tehnologija (poput aplikacija, eKartona, telemedicine) u skrbi kronične bubrežne bolesti?

 

Pacijent je aktivni sudionik u liječenju i praćenju svoje bolesti koji treba biti u središtu zbrinjavanja različitih subspecijalista u komunikaciji s liječnikom primarne zdrastvene skrbi. Aplikacije su vrlo korisne no koriste ih većinom mlađi pacijenti, a većina pacijenata je visoke životne dobi koji preferiraju osobni kontakt, razgovor i objašnjenje. Postojanje e kartona i telemedicina mogu olakšati komunikaciju između kolega liječnika.

 

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

 

Takeaway poruka za desetljeće bubrega 2020.-2030.?

 

Edukacija je potrebna u svijetu kako bi se utjecalo na prepoznavanje problema, ranu dijagnozu, sprečavanje i odgodu napredovanja bilo koje bolesti te omogućilo zdravlje za svakoga i svugdje.

Zdrastvena pismenost pridonosi boljim ishodima liječenja. Potrebno je objasniti našim pacijentima koju bolest imaju, koje su mogućnosti liječenja i prevencije pogoršanja bolesti, te zašto, kada i kako uzimati lijekove.  Sačuvajmo vojnika NEFRONA!

 

 

 

 

 

 

SPECIAL POLICY REPORT “ZA ZDRAVLJE BUBREGA 2020.-2030.”