d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI” – Prvaci zdravstvene pismenosti iza zdravstvenog rječnika “Degenerativne i reumatske bolesti” te “Upalne reumatske bolesti”

P

ovodom obilježavanja 95. godina od osnutka Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz podršku kompanije Sandoz koja je implementirala izvrsnu inicijativu Zdravstveni rječnici, iznimna nam je čast predstaviti Vam posebnu publikaciju Health Hub-a u okviru Special Policy Reporta „PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI“ nadahnuti globalnom inicijativom „Health Literacy Champions“ koju je pokrenula Kristine Sørensen i Global Health Literacy Academy koju snažno podržavamo. Općenito, pitanje zdravstvene pismenosti važno je za pacijente, profesionalce, pružatelje usluga, zdravstvene osiguravatelje i političare. Odgovornost je svih da osiguraju zdravstveno pismene putove (tzv. health literate pathways) u borbi protiv bolesti.

 

 

 

Slijedom navedenog, Health Hub kao jedinstveni think tank u regiji za zdravstvo i zdravstvenu industriju, kreirao je ovu prigodnu publikaciju i Special Policy Report „PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI“ uz brojne stručnjake – prvake zdravstvene pismenosti, predstavnike zdravstvene administracije, globalnih i nacionalnih javnozdravstvenih čelnika i lidera, predstavnike pacijenata i zdravstvene industrije.

Health Hub predstavlja Vam dobre prakse i zdravstvene stručnjake koji se u pravom smislu riječi mogu nazvati prvacima zdravstvene pismenosti! Predstavljamo odlične primjere suradnje akademske zajednice, zdravstvenih stručnjaka i zdravstvene industrije- 15 zdravstvenih rječnika u kojima je obrađeno 600 zdravstvenih termina, uz preko 30 uključenih zdravstvenih stručnjaka različitih profesija!

Upoznajte stručni tim i prvake zdravstvene pismenosti iza zdravstvenih rječnika “Degenerativne i reumatske bolesti” te “Upalne reumatske bolesti”!

 

 

 

ZDRAVSTVENI RJEČNICI //

DEGENERATIVNE I REUMATSKE BOLESTI +

UPALNE REUMATSKE BOLESTI

 

 

Na izradi zdravstvenog rječnika “Degenerativne i reumatske bolesti” radili su i autori: 

  • doc. dr. sc. Arijana Meštrović, mag. pharm.
  • dr. sc. Biserka Bergman Marković, prim., dr.med. specijalist obiteljske medicine

 

Na izradi zdravstvenog rječnika “Upalne reumatske bolesti” radili su i autori: 

  • prof. dr. sc. Simeon Grazio, prim., dr. med., specijalist fizijatar i reumatolog
  • doc. dr. sc. Arijana Meštrović, mag. pharm.

 

 

 

 

 

prof. dr. sc. Simeon Grazio, prim., dr. med., specijalist fizijatar i reumatolog

 

 

“S veseljem sam prihvatio poziv da sudjelujem u dva projekta stvaranja zdravstvenih rječnika kojim se promiče zdravstvena pismenost građana- za upalne te za degenerativne reumatske bolesti. Pacijenti koji su središte zdravstvene zaštite, danas su uistinu aktivni sudionici u liječenju, a mi liječnici, kao i ostali zdravstveni djelatnici, tu smo da im pomognemo na sve moguće načine.

 

Reumatske bolesti i stanja su relativno česti pa se u općoj populaciji uobičajeno koriste neki termini za koje je nejasno što točno znače. S druge strane, osnovna namjena rječnika jest objasniti osobama koje nemaju medicinsku naobrazbu jednostavnim riječima neke termine koje liječnici često koriste u svakodnevnoj kliničkoj praksi i u komunikaciji s pacijentima. Bolje razumijevanje tih termina poboljšava suradnju između liječnika i pacijenta te potiče donošenje odluka pacijenata u procesu liječenja, uključujući korištenje metoda samoliječenja, motivaciju za promjene stila života i prevenciju, kao i pridržavanje liječenju. To u konačnici poboljšava ishode liječenja, ali i smanjuje rizike za nesporazume i pogreške.

 

Ovo posebice dolazi do izražaja u kroničnim i često onesposobljavajućim bolestima kao što su upalne ili degenerativne reumatske bolesti, u kojima je ključno zadovoljstvo samih pacijenata. Također, poboljšana zdravstvena pismenost povećava samopouzdanje za snalaženje u zdravstvenom sustavu uz njegovo racionalnije korištenje, dok se unaprjeđuje odgovarajuće i učinkovitije korištenje novih tehnologija, napose u svjetlu opće dostupne internetske komunikacije i globalizacije društva.

 

Čast mi je bilo sudjelovati u ovom projektu koji predstavlja važan iskorak u skrbi za pacijente s reumatskih bolestima, te će nam biti od velike pomoći u svakodnevnom kliničkom radu.”

 

prof. dr. sc. Simeon Grazio, prim., dr. med., specijalist fizijatar i reumatolog

 

 

 

 

 

 

doc. dr. sc. Dijana Perković, prim., dr.med., specijalist internist, subspecijalist reumatologije te kliničke imunologije i alergologije

 

 

 

“Često u svom radu koristimo stručne izraze koji bolesnicima nisu uvijek razumljivi. To dovodi do poteškoća u komunikaciji koje nekada mogu imati ozbiljne posljedice. Stoga su projekti poput zdravstvenih rječnika iznimno važni za unapređenje zdravstvene pismenosti. Doprinose boljem razumijevanju bolesti, omogućavaju bolesniku aktivno uključenje u svoje liječenje i značajno poboljšavaju njihovu suradljivost, što u konačnici rezultira boljim ishodom bolesti i liječenja.

 

Zadovoljstvo mi je bilo doprinijeti promicanju zdravstvene pismenosti sudjelovanjem u projektu ovog zdravstvenog rječnika. Vrijeme koje sam utrošila na sudjelovanje u ovom projektu mi se višestruko vratilo uštedom vremena u svakodnevnom kliničkom radu koje inače izdvajam na dugotrajna, ponavljana objašnjavanja pojmova koji su obuhvaćeni projektom.

 

Nažalost, razina zdravstvene pismenosti u našoj populaciji je još uvijek prilično niska, a dodatno je mogu otežati nove dijagnostičke i terapijskim opcije. S jedne strane nove mogućnosti ubrzavaju dijagnosticiranje bolesti te povećavaju dostupnost terapije. S druge strane, zbog svoje kompleksnosti dovode do brojnih nedoumica i nesigurnosti bolesnika. Tome doprinosi dostupnost raznih neprovjerenih i nepotpunih informacija, a ponekad i dezinformacija u medijima, na društvenim mrežama te internetu. Na temelju takvih „informacija“ bolesnici nerijetko donose pogrešne odluke koje mogu rezultirati teškim kliničkim manifestacijama bolesti s fatalnim ishodima te invaliditetom koji su se mogli spriječiti ili barem usporiti pravovremeno poduzetim mjerama.

 

Razvoj novih multimedijskih tehnologija će zasigurno doprinijeti poboljšanju zdravstvene pismenosti. Međutim, nekritično prihvaćanje dostupnih „informacija“ može predstavljati veliku opasnost. Stoga je neophodno omogućiti bolesnicima stručnu podršku kako bi se zamke koje će takve tehnologije nuditi, svele na najmanju mjeru.”

 

doc. dr. sc. Dijana Perković, prim., dr.med., specijalist internist, subspecijalist reumatologije te kliničke imunologije i alergologije 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Special Policy Report „PRVACI ZDRAVSTVENE PISMENOSTI“