d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

“From A to Z Health-hack” – potencijal javno-privatnog partnerstva i vjetar u leđa za inovativno promišljanje u hrvatskom zdravstvenom ekosustavu!

A

straZeneca je u suradnji sa Studentskim zborom Medicinskog fakulteta u Zagrebu, BIRD Inkubatorom te Poslovnom inteligencijom organizirala hackaton “From A to Z Health-hack” u sklopu internacionalnog studentskog kongresa studenata medicine, CROSS18. Uz predstavnicu Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) prof. dr. sc. Vesnu Gabelica Marković, i Health Hub također je podržao ovaj izvrstan event!

 

 

 

 

 

Međunarodni znanstveni kongres CROSS18 okupio je veliki broj studenata, mladih liječnika i znanstvenika te se održavao od 25. do 28. travnja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom “BODY & MIND“.

“From A to Z Health-hack” je događaj koji je u inspirativnom prostoru BIRD Inkubatora okupio sudionike kongresa, studente medicine iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja Hrvatske sa ciljem predlaganja rješenja za 5 tema iz područja zdravstva: onkologija (rak pluća), cjepiva (cijepljenje protiv gripe u maloljetnika), kroničnih bolesti (kronična bubrežna bolest), rijetkih bolesti i tema iz područja zdravstvene informatike i zdravstvo budućnosti. Studenti su bili organizirani u timove a 12 timova se međusobno natjecalo u jednom od ovih područja.

 

 

 

 

U stručnom žiriju koji je evaluirao predstavljene projekte sudjelovali su dr. sc. Danko Relić (izaslanik dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), Jelena Curać (pomoćnica ravnatelja HZZO-a za informacijske tehnologije), dr. Nada Restek Samaržija (konzultantica s bogatim iskustvom na području strateškog marketinga u zdravstvenoj industriji), mr. sc. Dražen Oreščanin (jedan od osnivača Poslovne inteligencije) te Anita Galić (osnivačica i voditeljica think tank-a Health Hub). Žiri je ocjenjivao projekte po kriterijima: Innovation & Creativity, Impact & Patient-centricity, Feasibility & Scalability te Presentation & Teamwork.

 

 

 

 

 

 

Uz pohvale studentima na svim predstavljenim kreativnim idejama, žiti se složio da nema nimalo sumnje u budućnost mladih zdravstvenjaka uz mnogobrojne inovativne ideje za unaprjeđenje zdravstvene skrbi i procesa u hrvatskom zdravstvenom ekosustavu. Bilo je iznimno inspirativno vidjeti simulacije humanizirane umjetne inteligencije koja komunicira s pacijentom u okruženju njegova doma, prijedoge aplikacija koje se vrlo jednostavno mogu integrirati u postojeće preventivne panele središnjeg informacijskog zdravstvenog sustava, kreativne javnozdravstvene kampanje uz influencere i storytelling koji ostavlja bez riječi… Mladi sudionici hackatona sa sobom su ponijeli sasvim drugačiji pristup u kreiranju projekata, te se nadamo da će ovo nadahnuće zadržati i u svojim prvim profesionalnim iskoracima unutar zdravstvenog sektora, kako bi bili zamašnjaci promjena oko sebe. Neka od predstavljenih rješenja žiri je prepoznao kao potencijalne “blockbustere” za lidersku poziciju Hrvatske unutar globalnog zdravstvenog ekosustava!

 

 

 

 

 

 

Ovakva događanja su demonstracija važnosti suradnje zdravstvene industrije, zdravstvenog sustava, akademske zajednice i mladih studenata, zdravstvene administracije i poduzetničkog (inkubatorskog) sektora! “From A to Z Health-hack” je jedan sasvim novi vjetar u leđa našem zdravstvenom ekosustavu i iskra koja može dati pogon inovativnom mindsetu u prijeko potrebnom smjeru- na dobrobit pacijenata i boljih ishoda! Bravo za AstraZeneca tim i suorganizatore; s nestrpljenjem iščekujemo nova inovativna događanja!