d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Saborski zastupnici u borbi protiv raka i Hrvatska liga protiv raka: “Dužnost i obveza svih nas je zajednički raditi na podizanju svijesti u borbi protiv raka!”

P

Predsjednica skupine Zastupnici u borbi protiv raka dr. Renata Sabljar-Dračevac, u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, organizirala je sjednicu na kojoj je uoči Svjetskog dana borbe protiv raka bilo riječi o karcinomu vrata maternice. Na sjednici su, osim saborskih zastupnika, sudjelovali istaknuti stručnjaci iz područja onkologije, predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te stručnih i civilnih udruga.

Otvarajući sjednicu, dr. Sabljar-Dračevac podsjetila je da je prije dvije godine, upravo na Svjetski dan borbe protiv raka, osnovana neformalna skupina zastupnika s ciljem podizanja svijesti javnosti u borbi protiv raka, pružanja podrške oboljelima te promicanja bolje kvalitete života za one koji su pobijedili rak.

 

 

 

– Iza nas je Europski tjedan prevencije raka vrata maternice i Dan mimoza koji se obilježava 21. siječnja te Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, o čemu su mnoge udruge, ali prije svega Hrvatska liga protiv raka (HLPR-a) u prethodnom mjesecu raznim aktivnostima skrenula pažnju javnosti, kazala je Sabljar-Dračevac,  najavivši potom glavnog predavača prof. dr. sc. Damira Eljugu, predsjednika HLPR-a.

 

 

 

 

Prof. Eljuga dao je prikaz rada Hrvatske lige protiv raka od osnutka do danas, te upoznao sudionike sjednice s aktivnostima koje HLPR poduzima na području prevencije, te u smanjivanju pojavnosti i smrtnosti žena od raka vrata maternice. Među brojnim aktivnostima Lige, osvrnuo se na najistaknutije javnozdravstvene i humanitarne akcije, poput utrke Terry Fox zahvaljujući kojoj je 2003. i 2004. prikupljen novac za Centar za transplataciju koštane srži u Dječjoj bolnici u Klaićevoj.

 

 

 

 

Istaknuo je neprocjenjivu važnost ranog otkrivanja karcinoma, preventivnih akcija i edukacije stanovništva. – Nacionalni strateški okvir protiv raka imamo, ali najvažnije je da se provede jer stope mortaliteta nisu dobre i treba govoriti o tome kako stope smanjiti, upozorio je. U svojem izlaganju dao je detaljan prikaz dijagnostike i mogućnosti preveniranja karcinoma vrata maternice, naglasivši povezanost zaraze HP virusom i pojave raka vrata maternice.  – Bitno je što više smanjiti izloženost uzročnicima raka te provesti cijepljenje, kazao je prof. Eljuga, napomenuvši kako su i  zaključci Svjetske zdravstvene organizacije da je potrebno provoditi edukaciju, probir i cijepljenje kako bi moglo doći do značajnijeg pada, kako incidencije, tako i  mortaliteta od raka vrata maternice.

 

 

 

 

Podsjetio je kako je 2008. Hrvatska liga protiv raka zajedno s  udrugom „Zdravka“ pokrenula kampanju Dan mimoza posvećen prevenciji raka maternice te kako je nakon te kampanje u zagrebačkim bolnicama povećan broj ginekoloških pregleda za 15 posto. Također je podsjetio i na Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv raka maternice koju je Hrvatski sabor donio je 2011. Kazao je kako je prema izvješćima školske medicine, posljednje četiri godine porastao interes za cijepljenje protiv HPV-a i to za oko 25 posto, a cilj je obuhvatiti 80 do 90 posto djevojčica i dječaka. – Anticjepne kampanje su i dalje aktivne, upozorio je prof. Eljuga, podsjetivši na Zaključak saborskog Odbora za zdravstvo iz 2017. u kojem je naglašeno kako je ustavna dužnost države štiti zdravlje ljudi, posebice djecu, a odluka o cijepljenju djece nije i ne može biti isključivo pravo roditelja. U zaključku stoji i da je pravo djeteta na zdravlje iznad prava roditelja na izbor. Naveo je kako prema podacima registra za rak HZJZ-a, u Hrvatskoj od invazivnog raka maternice oboli 280, a umru 122 žene te da je pojavnost raka vrata maternice u žena od 30 do 39 godina  na 3. mjestu je iza raka dojke i raka štitnjače.

 

 

 

 

Na ove podatke reagirala je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar–Dračevac koja je ponovila kako je rak vrata maternice jedan od najpreventabilnijih vrsta raka, ali da se ipak u Hrvatskoj gotovo svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena.

 

 

 

 

Nazočnima se obratila i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin koja je najavila pokretanje novog Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, čija će se prva faza provoditi godinu dana u Virovitičko-podravskoj županiji od ožujka ove godine. Kako je pojasnila, radi se o reorganiziranom programu ranog otkrivanja koji uključuje kotestiranje, odnosno istovremeno će se iz jednog uzorka površinskih stanica vrata maternice raditi i  papa test i HPV test, što se smatra najprimjerenijom inovativnom metodom u otkrivanju te vrste raka. – EU od nas očekuje da se od papa testa krene prema testiranju na HPV, a za to je potrebna jako dobra priprema, kazala je Pavić Šimetin. – Vrlo je važno, dodala je, da ta nova metoda bude prihvaćena i od žena i stručne javnosti. Naglasila je kako je veliki izazov mnogo žena uopće ne odlazi niti na papa test, te treba pronaći način kako takve žene dohvatiti testiranjem, posebno u ruralnim sredinama. Pri tom je istaknula i važnost stvaranja dobre pozivne baze u čemu je bitna kvalitetna informatička potpora i usklađivanje baze MUP-a i HZZJ-a. – Cilj novog nacionalnog programa jest poboljšanje rezultata oportunističkog probira, rano otkrivanje raka vrata maternice i promjena koje mogu dovesti do raka, smanjenje njegove pojavnosti i smrtnosti te poboljšanje kvalitete života i održavanje zdravlja žena, kazala je Pavić Šimetin.

 

 

 

 

Ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva Danica Kramarić složila se kako je važno u praksi provesti Nacionalni strateški okvir protiv raka te je najavila kako bi uskoro trebao biti dovršen i akcijski, tj. provedbeni plan za koji se čekaju još neka mišljenja. – Smrtnost od  karcinoma nam je visoka, četvrti smo u Europi, iza Poljske, Slovačke i Mađarske, prvi smo po debljini, a i po drugim negativnim pokazateljima smo u samom vrhu, podsjetila je Kramarić. Osvrnula se na screeninge za rano otkrivanje karcinoma koji se do sada provode, poput onoga za otkrivanje raka dojke koji je dosta uspješan, raka debelog crijeva za koji odaziv nije tako dobar, a navela je i screening ranog otkrivanja raka pluća po kojemu je Hrvatska prva u Europi. – U dvije godine obavljeno preko 13. 000 snimanja među kojima je nađeno 10 posto patoloških nalaza pluća, kazala je Kramarić. Govoreći o karcinomu vrata maternice, upozorila je na nedostatak ginekologa i njihovu neravnomjernu raspoređenost unutar Hrvatske, posebno u ruralnim krajevima.

 

 

 

 

Doc.dr.sc. Dragan Marinić Korolija iz Odjela kirurške onkologije, Zavoda za kiruršku onkologiju Klinike za tumore KBC „Sestre milosrdnice“ napomenuo je kako Klinika prati sve trendove, ima brojne projekte na svim razinama, te da je u liječenju karcinoma  i dalje vodeća ustanova, pa se tako od 3.000 oboljelih od raka dojke u Hrvatskoj, 1.000 liječi u Klinici za tumore. Pri tom je naglasio važnost multidisciplinarnih timova kod samog liječenja i usmjeravanje pacijenata u specijalizirane ustanove, što su pokazala iskustva i drugih zemalja  koje imaju dobre rezultate liječenja.

U raspravu su se uključili i saborske zastupnice i zastupnici, Andreja Marić, Ivana Posavec Krivec, Vesna Nađ i  Hrvoje Šimić,  predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi Dražen Vincek, te Anita Galić, pokretačica platforme Health hub, think tanka za zdravstvo i zdravstvenu industriju. Svi su složni kako treba puno više raditi na javnozdravstvenoj edukaciji stanovništva, zdravstvenoj pismenosti djece i odraslih, implementaciji Nacionalnog strateškog okvira za borbu protiv raka, te biti puno aktivniji u informiranju javnosti o mogućnostima prevencije bolesti, ne samo kroz institucije, već i kroz izvaninstitucionalno djelovanje, a sve u cilju osvješćivanja stanovništva o važnosti brige za vlastito zdravlje.

 

 

 

 

– Dužnost i obveza svih nas u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti,  ali i svih nevladinih udruga je da zajednički radimo na podizanju svijesti u borbi protiv raka, na promicanju zdravlja i jačanju zdravstvenog sustava i konačno, da pružimo podršku oboljelima i promičemo bolju kvalitetu života za one koji su pobijedili rak, kazala je zaključujući sjednicu Sabljar-Dračevac. Također je najavila da će „Zastupnici u borbi protiv raka“ i dalje nastaviti otvarati aktualne teme s ovoga područja.

 

 

 

“Dužnost i obveza svih nas u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti,  ali i svih nevladinih udruga je da zajednički radimo na podizanju svijesti u borbi protiv raka, na promicanju zdravlja i jačanju zdravstvenog sustava i konačno, da pružimo podršku oboljelima i promičemo bolju kvalitetu života za one koji su pobijedili rak”, zaključila je sjednicu dr. Renata Sabljar-Dračevac, predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te predsjednica saborske skupine Zastupnici protiv raka.