d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija za žensko zdravlje?” – Prim. Sanja Poduje o zdravlju žena iz dermatoonkološke perspektive

V

ođeni željom da u Hrvatskoj osnažimo dijalog o kreiranju sveobuhvatne, integrirane, data-driven i aktualne (obzirom na rastuće nejednakosti i pandemiju) strategije o zdravlju žena, Hrvatsko društvo za menopauzu Hrvatskog liječničkog zbora na čelu s prof. dr. sc. Marinom Šprem Goldštajn, u suradnji s Health Hub think tankom za zdravstvo i zdravstvenu industriju i inicijativom WIN (Women In Healthcare Network), uz očekivanu podršku niza stručnih društava, organiziraju Special Policy Report “Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija zdravlja žena?” posvećen ovoj tematici, uz okupljanje relevantnih sudionika i partnera.

 

 

Ne sumnjajući da će veća suradnja među partnerima dovesti do uspješnijih individualnih i sustavnih rezultata, te uz misiju kako se sve aktivnosti usmjerene na zdravlje žena i djevojčica trebaju provoditi zajednički za postizanje najboljih zdravstvenih rezultata, nekoliko partnera podržalo je od početka ovaj dijalog i značajne iskorake na način da prezentiraju svoju ekspertizu u pružanju zdravstvenih usluga posvećenih psihofizičkom ženskom zdravlju te viziju promicanja, zagovaranja i poboljšanja sveobuhvatnog ženskog zdravlja te zdravstvene pismenosti na području ženskog zdravlja.

Predstavljamo Vam osobe koje promiču integrirani pristup ženskom zdravlju u svakodnevnom radu koji ovim editorialom žele prenijeti svoju poruku što za njih znači biti dio liderskog pokreta prema mogućoj povijesnoj Nacionalnoj strategiji ženskog zdravlja, osnažujući glas stručnjaka i glas svih žena s kojima surađuju ili čije su živote dotaknuli svojim radom.

O promicanju ženskog zdravlja iz perspektive dermatovenerologije, posebice dermatoonkologije, za Health Hub izjavu je dala prim. Sanja Poduje, dr. med., spec. dermatovenerologije.

 

 

Prim. Sanja Poduje (dermatovenerolog, KBC Sestre milosrdnice

 

 

 

Koliko u Vašem svakodnevnom radu svjedočite potrebi poboljšanja zdravstvene prosvijećenosti na području ženskog zdravlja?

Danas su informacije vezane uz zdravlje i medicinu puno dostupnije ženama putem društvenih mreža i interneta, zbog čega bismo pomislili da su žene jako dobro informirane. Međutim, u svakodnevnoj praksi svjedočimo da su žene često preplavljene informacijama na internetu što ih zbunjuje i navodi na donošenje pogrešnih zaključaka. Nedostaje dobar probir informacija koje su dostupne na internetu. S druge strane, društvene mreže i internet su danas snažni alati putem kojih možemo doprijeti do velikog broja žena i ciljano se usmjeriti na poboljšanja zdravstvene prosvijećenosti na području ženskog zdravlja

 

 

Prim. Sanja Poduje (dermatovenerolog, KBC Sestre milosrdnice

 

 

Kako izgleda Vaša svakodnevnica doprinosa ženskom zdravlju? S kojom se problematikom najčešće suočavate? 

Kao subspecijalist dermatoonkolog, moje uže područje rada su kožni tumori te sam u okviru toga vrlo aktivna na području prevencije kožnih tumora (ponajprije melanoma). U svakodnevnom radu nastojim educirati svoje pacijente/ice o štetnim utjecajima sunčevog UV zračenja, važnosti i vrijednosti zaštite od sunca u prevenciji razvoja melanoma i ostalih  karcinoma kože. Osim toga, aktivni sam organizator i sudionik velikih javnozdravstvenih akcija u tom području već duži niz godina.

 

 

Prim. Sanja Poduje (dermatovenerolog, KBC Sestre milosrdnice

 

 

Koliko je važan sveobuhvatan, holistički, integrirani pristup psihofizičkom zdravlju žena u 22. stoljeću? 

Poznato je da je koža ogledalo našeg općenitog zdravlja, stoga kao dermatolog vrlo dobro poznajem koliko je bitno cjelokupno psihofizičko zdravlje, a  nerijetko svoje pacijentice vodim kroz internističko, ginekološko i psihološko liječenje kako bismo im time pomogli u izlječenju različitih bolesti kože ili samo poboljšali kvalitetu kože. Osim toga, stres je često okidač za pojavu upalnih i autoimunih bolesti kože zbog čega u timu radimo i s psihologom. Niz se nastavlja i na estetske procedure, gdje ne možemo očekivati adekvatni odgovor kože u smislu stvaranja novog kolagena i elastina, ukoliko nije adekvatna prehrana i suplementacija mikronutrijentima. U zaključku bih rekla da danas kao liječnik moramo odvojiti dovoljno vremena za pacijente te ih dobro saslušati jer je rješenje zdravstvenih problema nekada tamo gdje ga najmanje očekujemo.

 

 

 

Ana Ljevar (direktorica HUMED PHARMA-e), dr. sc. Bruno Cvjetičanin (plastični kirurg, Poliklinika dr. Bruno Cvjetičanin), Marina Marušić Fojs, mag. pharm. (Ljekarna Marina Marušić Fojs), prim. Sanja Poduje (dermatovenerolog, KBC Sestre milosrdnice)

 

 

Da li smo dovoljno inovativni i kreativni kada se obraćamo ženama o skrbi o vlastitom zdravlju i je li potrebno promijeniti paradigmu komuniciranja o temama vezanim za žensko zdravlje kako bismo npr. postigli bolje odazive na nacionalne preglede, osnažili odgovornu samoskrb i prevenciju u doba društvenih mreža i dinamičnih životnih stilova?

Napredak u tehnologijama u smislu digitalizacije i posljedične promjene u komunikaciji svakako zahtijevaju prilagodbu postojećih društvenih obrazaca i kanala komunikacije. Samo, pri tome ne smijemo zaboraviti na stare generacije koje nisu doživjele navedenu transformaciju, a zbog svoje dobi spadaju u rizične skupine. Njima se moramo nastaviti obraćati tradicionalnim kanalima.

 

 

 

Vidite li prostora za poboljšanjem skrbi o ženskom zdravlju i koliko nam je potrebna jedna nacionalna strategija po uzoru na Veliku Britaniju ili Australiju koja bi okupljanjem struke i ostalih dionika poboljšala situaciju i ishode najvećih javnozdravstvenih problema povezanih sa ženskim zdravljem?

Iako se smatra da su žene posljednjih desetljeća doživjele emancipaciju u suvremenim društvima, one su i dalje u svojoj biti nježne majke i odane žene, također preokupirane sve zahtjevnijim poslovnim obavezama zbog čega im vrlo često nedostaje vremena koje bi mogle posvetiti svojem cjelokupnom psihofizičkom zdravlju, a ono čemu osobno svjedočim je i nedostatna potpora kada je u pitanju zdravlje i higijena kože. U svakodnevnom radu upravo su žene te koje upute muške pacijente na preventivni pregled, a one same taj isti pregled odgađaju zbog nedostatka vremena.

Sve navedeno što predlažete bi zasigurno pridonijelo razvoju društvene svijesti o potrebama žena u području njihovog zdravlja, kao i razvoju obrazaca koji bi im omogućili sustavnu podršku i vrijeme koje je ženama potrebno za ostvarivanje svoje zdravstvene njege. S onkološke strane izdvojila bih dobar primjer u Francuskoj gdje onkološki pacijenti imaju omogućen boravak u termalnim centrima tijekom kojeg se posebna pažnja posvećuje i njezi kože.

Model koji bi na jednom mjestu okupio više stručnjaka uključenih u liječenje i prevenciju bolesti suvremene žene uvelike bi olakšao ženama ostvarivanje zdravstvene zaštite u doba kada je vrijeme za sebe u životu jedne žene postao luksuz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ana Ljevar (direktorica HUMED PHARMA-e), dr. sc. Bruno Cvjetičanin (plastični kirurg, Poliklinika dr. Bruno Cvjetičanin), Marina Marušić Fojs, mag. pharm. (Ljekarna Marina Marušić Fojs), prim. Sanja Poduje (dermatovenerolog, KBC Sestre milosrdnice), Gaby Novak Bilić (Poliklinika Binova)

 

 

EDITORIAL POWERED BY //

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 WIN platforma: https://www.healthhub.hr/tag/WIN/

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //