d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Predstavljena WIN platforma (Women in Healthcare Network) Health Hub-a! Podržavajmo se međusobno i promičimo dobre priče o ženskom liderstvu!

D

an žena i predstavljanje networking platforme žena u zdravstvu i zdravstvenoj industriji bio je odličan motiv za drugo prigodno okupljanje u organizaciji HEALTH HUB-a, prvog regionalnog business think tanka u zdravstvu i zdravstvenoj industriji! Obzirom na interes brojnih kolega za suradnju s HEALTH HUB-om nakon predblagdanskog launcha, zaista je ponovno u praksi zaživio slogan HEALTH HUB-a: “Dobrodošli na jedinstveno mjesto povezivanja u zdravstvu!“

Obzirom da je iza nas tjedan u kojem se obilježavao Dan žena, Health Hub kao jedini regionalni business think tank u zdravstvu, pokrenuo je  jedinstvenu inicijativu i platformu za žene u zdravstvu i zdravstvenoj industriji WINWomen In Healthcare Network.

 

 

U okviru ove platforme Health Hub-a će se redovito promicati priče o ženskom uspjehu, liderstvu, motivacijskim pričama, karijernim i privatnim izazovima za žene iz područja zdravstva i zdravstvene industrije. WIN gala networking večeri prisustvovale su brojne gošće iz zdravstva i zdravstvene industrije, te srodnih područja, naravno uz muške kolege koji su također dali podršku osnaživanju ženskog liderstva  te promicanju jednakosti u zdravstvenom sektoru!

Na WIN Networking Gala eventu odazvale su se dame iz državne i zdravstvene administracije (Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma i sporta, HZZO, Saborski odbor za zdravstvo…), akademske zajednice, kliničari, primarna i bolnička razina, privatni i javni sektor, predstavnici pacijenata i zdravstvenih medija, PR agencije koje prate zdravstvo, zdravstvenu farmaceutsku i med-tech industriju te ICT industriju koja surađuje sa zdravstvom… Složit ćete se – odlična prilika za slavljenje i osnaživanje žena, a ujedno odličan networking!

Antonija Mandić je kao moderatorica ovog događanja vodila panel s autentičnim inspirativnim pričama gostiju iz javnog života i zdravstvenog sektora.

 

 

Dr. sc. Julie Felker predavačica na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta koji je partner Health Hub-a istaknula je na temu liderstva i o razlikama između žena i muškaraca sljedeće:

„Žene su ostvarile značajnu razliku na području globalnog liderstva, no njihov je udio u najvišim organizacijskim razinama, od politike do raznih institucija, još uvijek relativno nizak. Ono što je zamjetno jest da je većina žena na senior leadership pozicijama zaposlena na području zdravstva i obrazovanja. Postavlja se pitanje zašto je to tako? Primarno je riječ o područjima s naglašenom ulogom skrbi kojoj su žene povijesno sklonije. Ono što vidimo jest da još uvijek nema dovoljno žena u područjima povezanim s proizvodnjom, STEM-u, tehnologiji, stoga tu još postoji dosta prilika za napredovanje…“

 

Dakle žene u zdravstvu trebaju biti inspiracija i spiritus movens ostalim područjima u osnaživanju uloge žena koje često nailaze na stakleni strop! „Stakleni strop“ pojam je koji se koristi kada se govori o sprječavanju napredovanja žena na više hijerarhijske razine na radnom mjestu. Je li moguće da žene uz pomoć svojih muških kolega, razbiju predrasude i „stakleni strop“ te da se oboružane stavom, znanjem, vještinama, ali i iznimnom kreativnošću i stilom, suvereno i hrabro uspinju prema vrhu!

 

 

Uvaženi panelisti su nam nešto više rekli kroz svoje inspirative primjere o kontinuitetu napora, suočavanju s neuspjesima na putu prema vrhu, potrebi kolektivnog optimizma, osnaživanju pojedinaca, inovativnom promišljanju i pomicanju granica, te iskorištavanju prilika pred nama – uz zaključak da nema potrebe za natjecanjem muškaraca i žena nego međusobnim osnaživanjem, poticanjem i podržavanjem…

 

Panelu su prisustvovali:

  • Ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske prof. dr. sc. Nikolina Brnjac (članica Vlade RH)
  • dr. sc. Ana Maria Šimundić (ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh i svrstana je u top 2% najutjecajnijih znanstvenika na svijetu prema Stanfordu)
  • dr. sc. Maša Malenica (neuropedijatrica, Pročelnica pedijatrijske poliklinike KBC Sestre milosrdnice, Voditeljica Europskog referentnog centra za rijetke epilepsije EpiCARE u Hrvatskoj i jedna od autorica Kampa za djecu s epilepsijom)
  • Lana Jurčević (glazbenica i osnivačica brenda prirodne kozmetike La PIEL, poduzetnica)
  • dr. sc. Zrinjka Paštar (dermatologinja iz Poliklinike Dentaderm koja pomiče granice dermatologije u znanosti i praksi)
  • Miloš Ičević (vizionar suvremene zdravstvene industrije, podržavatelj Diversity & Inclusion misije, Balcan Oncology Manager Astra Zeneca)

 

 

 

Ministrica turizma i sporta RH prof. dr. sc. Nikolina Brnjac dala je osvrt na žensko liderstvo iz njezine perspektive, kao čelna osoba resora i članica Vlade RH, pozitivno ocjenjujući trend povećanja udjela žena na vodećim političkim pozicijama u Hrvatskoj i EU, od navođenja primjera predsjednice Europske komisije i predsjednice Europskog parlamenta. Ponosno je istaknula brojne prilike koje su stvorene za Hrvatsku na području zdravstvenog turizma te predstavila odlične iskorake u promicanju zdravih životnih stilova (kroz hvalevrijednu inicijativu #HealthyLifestyles4All) i zdravstvene izvrsnosti Lijepe naše u smislu nove strategije zdravstvenog turizma.

 

 

Prof. dr. sc. Ana Maria Šimundić je bila dugogodišnja predsjednica Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku dijagnostiku, a danas obnaša dužnost ravnateljice Kliničke bolnice Sveti Duh. Donedavno je bila i predsjednica Europske federacije za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu. Istaknula je koliko je važno razvijati liderske sposobnosti, biti dionikom europskih aktivnosti i imati pozitivan utjecaj na stručne politike, pogotovo u doba digitalne revolucije u biomedicini. Kada je održala prvi intervju za naše medije nakon objave da ju je Stanford uvrstio u top 2% najutjecajnijih i najcitiranijih znanstvenika na svijetu, priznala je da je bila pomalo nervozna, ali je zaključila da je važno da osobe koje pomiču granice na globalnoj razini i mijenjaju horizonte biomedicinskih znanosti budu istaknutije u javnom prostoru i da se dijele pozitivne i inspirativne priče o uspješnim ženama poput kao inspiraciju.

 

 

 

Prof. dr. sc. Maša Malenica, neuropedijatrica, pročelnica pedijatrijske poliklinike KBC Sestre milosrdnice te voditeljica Europskog referentnog centra za rijetke epilepsije EpiCARE u Hrvatskoj i jedna od autorica Kampa za djecu s epilepsijom došla je na panel nakon noćnog dežurstva i “jureći” na druženje i radionicu u Kamp za djecu s epilepsijom, jedinstven u Europi! Uz sva njezina fantastična stručna postignuća svakako je vrijedno istaknuti da su “survivorship” Kampom za djecu s epilepsijom pomaknuli granice i osnaživali djecu s oboljenjem da hrabrije kroče kroz život. Slikovito je istaknula koliko je važno imati pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje djece, pogotovo danas, s velikom ulogom žena u zdravstvu da to osvijeste. Na primjeru svoje majke kao uzora istaknula važnost energičnog, otvorenog duha i predanost profesiji, uz sportske aktivnosti, te izazovni ali mogući balans privatnog i profesionalnog.

 

 

Lana Jurčević, glazbenica i osnivačica brenda prirodne kozmetike La PIEL, poduzetnica istaknula je koliko je za nju bilo izazovno i istovremeno hrabro pokrenuti vlastitu poduzetničku priču u Hrvatskoj, razmišljati izvan okvira i ponuditi nešto inovativno, naglašavajući da joj je uz strast prema poduzetništvu i skincare-u pomoglo dugogodišnje iskustvo na javnoj sceni. Vrlo često se kao ambasadorica odazivala na brojne javnozdravstvene akcije, posebice one o osvještavanju o ženskom zdravlju i prevenciji zloćudnih bolesti te je pokazala koliko snažna žena poput nje može učiniti dobre iskorake u zajednici kroz javno djelovanje i afirmaciju nekih zdravstvenih tema!

 

 

Prof. dr. sc. Zrinjka Paštar, dermatologinja iz Poliklinike Dentaderm koja pomiče granice dermatologije u znanosti i praksi opisala je kako izgleda njezina svakodnevica u ovoj dinamičnoj biomedidcinskoj grani, te kolika je važnost cjeloživotne izobrazbe. Mnoge snažne žene u njezinoj profesiji zahvaljujući progresivnom razvoj korektivne dermatologije dobivaju veću vidljivost i priliku popularizirati struku u javnosti, no ističe da je dermatovenerologija ozbiljna disciplina te da stoji s obje noge čvrsto na zemlji vjerujući u važnost znanja i znanosti uz sve trendove, fantastične terapijske inovacije i digitalnu (r)evoluciju (digitalne aplikacije, kamere sa softverom na bazi umjetne inteligencije itd.).

 

 

Miloš Ičević, jedini muškarac među panelisticama i snažni glas muške podrške prema uvažavanju i podržavanju ženskog liderstva ujedno je i vizionar suvremene zdravstvene industrije, podržavatelj Diversity & Inclusion misije u službi funkcije Balcan Oncology Manager Astra Zeneca-e.  Istaknuo je kako je globalno i lokalno u svom timu okružen uspješnim damama, te svakodnevno promiče različitost i uključivost uz međusobno poticanje na napredovanje, uz primjer direktorice na europskoj razini , gđe. Iskre Reić koja je nedavno na Svjetskom ekonomskom forumu demonstrirala viziju, odlučnost i doprinos inovativne farmaceutske industrije u kreiranju otpornih i održivih zdravstvenih sustava u postpandemijskom periodu. Obzirom da je zaista proputovao svijetom i radio na području više država, istaknuo je da je tematika ženskog liderstva u zdravstvu slična u svim državama te smatra da će WIN mreža biti korisna za inovativnu farmaceutsku industriju u smislu promicanja odličnih priča o inovacijama koje mijenjaju život nabolje.

 

 

Anita Galić, voditeljica i idejna začetnica HEALTH HUB-a istaknula je: “Health Hub je tu da na moderan način promičemo najbolje, stvaramo afirmativnije okruženje i pomičemo granice u zdravstvu i zdravstvenoj industriji, na dobrobit pacijenata! U duhu WIN platforme i HEALTH HUB povezivanja – Udružimo se i razmišljajmo pobjednički!”

 

 

FOTOGALERIJA // WIN NETWORKING GALA  EVENT

 

 

 

 WIN platforma: https://www.healthhub.hr/tag/WIN/

 

 

Želimo u ime WIN PLATFORME I HEALTH HUB-a zahvaliti svim partnerima za podršku ovom događanju kojim gledamo odlučno i samopouzdano prema budućnosti ženskog liderstva u zdravstvu i zdravstvenoj industriji: HUMED Pharma, La Piel by Lana Jurčević, Hedona čokolade, uz veliku zahvalu na partnerstvu s Health Hub-om: UDRUGA POSLODAVACA U ZDRAVSTVU HRVATSKE, HRVATSKA LIGA PROTIV RAKA, MINISTARSTVO ZDRAVSTVA RH, MINISTARSTVO TURIZMA I SPORTA RH, ZŠEM, CISCO, ABBVIE i ASTRA ZENECA.

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //