d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Predsjednik i direktor Udruge poslodavaca o zdravstvu Hrvatske osvrnuli se na 125. Kongres UPUZ-a: Od reformi do eKartona i zdravstva usmjerenog na osobu (Iz medija)

U

druga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i ove godine organizirala je svoj 125. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, koji se održao od 6. do 7. listopada 2022. godine u hotelu Olympia i hotelu Olympia Sky u Vodicama, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.

 

Kongres je imao međunarodni karakter te je, tijekom dva dana održavanja, okupio više od 400 sudionika iz svih segmenata hrvatskog zdravstvenog sustava, zdravstvene industrije, lokalne i regionalne samouprave i medija, kao i goste iz europskih institucija te iz regije. Tijekom Kongresa obrađene su 33 aktualne teme te održana 4 okrugla stola, relevantna za efikasniji i uspješniji rad, komunikaciju i suradnju u zdravstvu, a također je održan i razgovor na temu promjena i reforme u hrvatskom zdravstvu s g. ministrom zdravstva RH.

 

 

  Predsjednik UPUZ-a prof. dr. sc. Goran Roić i direktor UPUZ-a dr. Dražen Jurković

 

 

 

Direktor UPUZ-a: Kvalitetan dijalog s Ministarstvom zdravstva

 

Ukupne obaveze zdravstvenih ustanova koncem lipnja ove godine iznosile su 13,7 milijardi kuna, a dospjele obaveze 4,2 milijarde kuna. Novonastali dug u prvoj polovici ove godine iznosio je 600 milijuna kuna, dok je koncem kolovoza ukupan dug bolnica prema veledrogerijama iznosio 3,8 milijardi kuna, a dospjeli dug 2,8 milijardi kuna.

 

Ovo su samo neke od brojki koje je na prvom danu kongresa Udruge poslodavaca u zdravstvu iznio direktor udruge dr. Dražen Jurković upozoravajući kako su sanacije postale redovit način financiranja zdravstva. Istovremeno, u odnosu na 2013. godinu, u hrvatskom zdravstvenom sustavu broj liječnika porastao je za gotovo 2.500, što je oko 19 posto više, pri čemu je u bolnicama taj porast još veći i iznosi 26 posto. Paralelno, broj stanovnika smanjio se s 4,25 milijuna na 3,88, a liste čekanja produljile su se u brojnim postupcima, dok su prihodi privatnih poliklinika porasli po stopi od 30 do 40 posto na godišnjoj razini.

U proteklih deset godina u sustavu imamo 2.500 liječnika više, produljene su liste čekanje, a prema poslovnim izvještajima privatnih poliklinika njihovi prihodi rastu. Činjenica je da imamo i devet posto stanovništva manje te smatram da moramo analizirati te podatke i vidjeti na koji način reorganizirati sustav u predstojećoj reformi. Što se tiče novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čini se da on ide u dobrom smjeru. Što se pak tiče Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, još ne znamo njegove detalje i već sam istaknuo da mi se čini da je taj zakon previše sramežljiv kad je riječ o promjenama. Po meni osnovni cilj tog zakona treba biti osiguravanje financijski stabilnog zdravstvenog sustava u idućem razdoblju. Povećanje participacije s 2.000 na 4.000 kuna i povećanje cijene nekih zdravstvenih usluga sasvim sigurno neće biti dovoljno da se osigura financijska stabilnost. Imamo neke naznake da će u taj zakon ući odrednica da će Ministarstvo financija, odnosno Vlada godišnje financirati sustav s dostatnim sredstvima, no moramo vidjeti što to znači“, rekao je dr. Jurković koji uskoro očekuje savjetovanje s javnošću kad je riječ o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

 

 

 

Direktor UPUZ-a dr. Dražen Jurković

 

 

Dijalog s Ministarstvom zdravstva ocijenio je kvalitetnim, ističući kako mnoge odredbe koje su se nalazile u prvim zakonskim prijedlozima danas izgledaju bolje za poslodavce i pacijente. Dr. Jurković smatra da treba depolitizirati zdravstveni menadžment i povisiti cijene zdravstvenih usluga koje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje sam određuje dok je, primjerice, u Sloveniji to interaktivan proces kroz tripaketno ugovaranje između fonda, ustanova i resornog ministarstva.

 

Mi smo se kao udruga zalagali za delimitiranje participacija, za uvođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja, za uvođenje nadstandarda, kao i poreza na rizično ponašanje. Prije svega smo se zalagali da naknade, u prvom redu rodiljne, idu u neku drugu poziciju proračuna jer one ne bi trebale biti dio plaćanja HZZO-a. Nadamo se da će se nešto od tih mjera razmotriti u novom zakonu. Ono što nas sada zanima, to je formulacija obaveza Ministarstva financija prema HZZO-u i tu se radi oko 32 posto trošarina na duhan, a to je negdje između 1,4 i 1,5 milijardi kuna. Nama je ključno da se te obaveze jasno definiraju i da se zna koliko zdravstveni sustav doprinosa iz proračuna dobiva godišnje, a nikako na sadašnji način, da kad rokovi plaćanja veledrogerijama prijeđu neku razinu, da ih se jednostavno sanira. To nije dobar način financiranja jer na taj način stimuliramo potrošnju i destimuliramo kvalitetan dio menadžmenta bolnica“, poručio je Jurković.

 

Što se tiče rastućih listi čekanja, nužno je u okviru reforme jasno odrediti kriterije za javno privatni rad bolničkih liječnika.

 

Direktor UPUZ-a dr. Dražen Jurković

 

 

„Ne smijemo dozvoliti da percepcija javnosti bude kako liste čekanja rastu proporcionalno aktivnosti i rastu prihoda privatnih poliklinika, odnosno da liječnici u javnom sustavu rade, a u privatnom zarađuju”, rekao je dr. Jurković. Također napominje da su liste čekanja produžene u mnogim postupcima, a prihodi privatnih poliklinika rastu po stopi od 30-40 posto godišnje.

 

“Dakle, imamo više liječnika, manje stanovnika, produženje listi čekanja u javnom sektoru uz kontinuiran rast privatnoga. Ovi egzaktni podaci više su nego dovoljan razlog za ozbiljnu analizu, koja bi bila daleko temeljitija od ove često populističke rasprave u široj javnosti”.

 

S obzirom na nedavni prosvjed liječnika pred Ministarstvom zdravstva UPUZ smatra da bi plaće liječnika trebalo urediti posebnim zakonom te ih izjednačiti s plaćama sudaca općinskih i županijskih sudova.

Treba pronaći i novi model specijalizacija, ali je UPUZ protiv potpune liberalizacije odnosno ukidanja sadašnjih obaveza specijalizanata nakon završetka specijalističkog staža.

 

 

 

 

 

Ravnatelj HZZO-a: Nećemo na bilo koji način ograničiti prava pacijenata

 

Iako su određeni detalji novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti već poznati, malo se zna o prijedlogu novog Zakona o osnovnom osiguranju. Ravnatelj HZZO-a dr. Lucian Vukelić podsjetio je da zakon nije mijenjan od 2008. godine.

 

„Osim stvari koje se konkretno tiču financiranja HZZO-a, to podrazumijeva implementaciju svih zakona koji su doneseni u međuvremenu i onih koje smo prihvatili od Europske unije“, objasnio je.

 

Dr. Vukelić vjeruje da se neće izgubiti trošarine iz duhana barem kad je riječ o sredstvima koja iz državnog proračuna idu prema HZZO-u, kao i da će iduće godine proračun HZZO-a biti puno bolji. Jasno je poručio da osnovno i dopunsko osiguranje neće poskupjeti, niti će na bilo koji način biti ograničena prava pacijenata.

 

„S dopunskim zdravstvenim osiguranjem mi smo na tržištu i HZZO pritom nudi najskuplju premiju osiguranja jer iz toga ne ostvaruje profit. Borit ću se da cijena osiguranja ostane takva kakva je, a s druge strane, na zdravstvene ustanove apeliram da rade što više jer će tako povući više novca, pogotovo s prijedlogom povećanja participacije s 2.000 na 4.000 kuna“, naglasio je dr. Vukelić.

 

 

 

 

 

 

Održiv zdravstveni sustav sa pacijentom u središtu – najava reformskih mjera

 

Održiv zdravstveni sustav sa pacijentom u središtu – vodilja je u zdravstvenoj reformi, koju je prvi puta nešto detaljnije predstavio ministar zdravstva prof. dr. sc. Vili Beroš na kongresu Udruge poslodavaca u zdravstvu, koji je okupio nekoliko stotina zdravstvenih djelatnika u Vodicama. Aktualna reforma zdravstva podijeljena je u tri faze. Prva faza trebala bi završiti krajem ove godine donošenjem izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

 

Slijedi donošenje nove Mreže javno zdravstvene službe i novi Plan i program mjera zdravstvene zaštite. Planira se i nova Odluka o osnovama za ugovaranje zdravstvene zaštite. Time bi se implementirao novi model plaćanja zdravstvenih ustanova. Predstavio je reformske smjerove ministar Beroš kojima bi se krenulo u korjenite promjene sustava nesklonog reformama.

 

 

Predsjednik UPUZ-a prof. dr. sc. Goran Roić

 

 

Predsjednik UPUZ-a prof. dr. sc. Goran Roić o novoj Nacionalnoj dječjoj bolnici

 

O novoj Nacionalnoj dječjoj bolnici u budućoj zdravstvenoj strategiji govorio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj i predsjednik UPUZ-a prof. dr. sc. Goran Roić.

 

„Za učinkovitost provedbe reformskih mjera nužna je informatizacija sustava, akreditacija zdravstvenih ustanova, sustavno praćenje zdravstvenih ishoda i parametara kvalitete, te sigurnosti pacijenata. Preduvjet svemu je politički konsenzus, ali i odvažnost i volja za oštre i nepopularne mjere u sustavu.“

 

 

Predsjednik UPUZ-a prof. dr. sc. Goran Roić

 

 

 

REFERENCE:
Sandra Erak, Hrvatski radio HR1
https://radio.hrt.hr/prvi-program/zivot/zdravstvena-reforma-iz-perspektive-poslodavaca-u-zdravstvu-10096243

 

Barbara Čalušić, Novi List
https://www.novilist.hr/novosti/sve-brojnije-poteskoce-u-zdravstvu-lijecnika-vise-stanovnika-manje-a-liste-cekanja-dulje/

 

www.upuz.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //