d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija za žensko zdravlje?” – Rašeljka Tadić: “Pružanje kvalitetnih i pouzdanih informacija je neprocjenjivo, od najranije dobi djevojčicama pa do odraslih žena!”

V

ođeni željom da u Hrvatskoj osnažimo dijalog o kreiranju sveobuhvatne, integrirane, data-driven i aktualne (obzirom na rastuće nejednakosti i pandemiju) strategije o zdravlju žena, Hrvatsko društvo za menopauzu Hrvatskog liječničkog zbora na čelu s prof. dr. sc. Marinom Šprem Goldštajn, u suradnji s Health Hub think tankom za zdravstvo i zdravstvenu industriju i inicijativom WIN (Women In Healthcare Network), uz očekivanu podršku niza stručnih društava, organiziraju Special Policy Report “Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija zdravlja žena?” posvećen ovoj tematici, uz okupljanje relevantnih sudionika i partnera.

 

 

Ne sumnjajući da će veća suradnja među partnerima dovesti do uspješnijih individualnih i sustavnih rezultata, te uz misiju kako se sve aktivnosti usmjerene na zdravlje žena i djevojčica trebaju provoditi zajednički za postizanje najboljih zdravstvenih rezultata, nekoliko partnera podržalo je od početka ovaj dijalog i značajne iskorake na način da prezentiraju svoju ekspertizu u pružanju zdravstvenih usluga posvećenih psihofizičkom ženskom zdravlju te viziju promicanja, zagovaranja i poboljšanja sveobuhvatnog ženskog zdravlja te zdravstvene pismenosti na području ženskog zdravlja.

Predstavljamo Vam osobe koje promiču integrirani pristup ženskom zdravlju u svakodnevnom radu koji ovim editorialom žele prenijeti svoju poruku što za njih znači biti dio liderskog pokreta prema mogućoj povijesnoj Nacionalnoj strategiji ženskog zdravlja, osnažujući glas stručnjaka i glas svih žena s kojima surađuju ili čije su živote dotaknuli svojim radom.

Upoznajte dr. med. Rašeljku Tadić, specijalisticu oftalmologije s KBC Sestre milosrdnice.

 

 

 

Rašeljka Tadić, dr. med., specijalistica oftalmologije, KBC Sestre milosrdnice

 

 

Koliko u Vašem svakodnevnom radu svjedočite potrebi poboljšanja zdravstvene prosvjećenosti na području ženskog zdravlja?

Biti zdrav je blagostanje koje se često uzima kao zdravo za gotovo. Podrazumijeva se da je normalno biti zdrav. Nažalost, to je danas vise iznimka nego pravilo s obzirom na dinamiku života. Preduvjet ostvarivanja zdravlja svakako je osvještavanje o potrebi brige za vlastito tijelo te je shodno tome zdravstvena edukacija I promocija zdravlja imperativ u poboljšanju zdravstvene prosvjećenosti. Znanje je naš najmoćniji alat u postizanju zdravlja.  U svom svakodnevnom kliničkom radu redovito se susrećem sa ženama koje pate od niza tegoba i simptoma, a da uopće nisu svjesne da za neke od njih postoji adekvatna terapija.

 

 

 

 Rašeljka Tadić, dr. med., specijalistica oftalmologije, KBC Sestre milosrdnice

 

 

 

 Kako izgleda Vaša svakodnevnica doprinosa ženskom zdravlju? S kojom se problematikom najčešće suočavate? 

Kao oftalmolog na Klinici za oftalmologiju, svakodnevno se susrećem sa ženama svih dobi koje imaju cijeli spektar različitih problema od suhog oka, prezbiopije, mrena, glaukoma. Svakako je najčešća oftalmološka problematika žena u perimenopauzi i menopauzi sindrom suhog oka. Riječ je o naizgled bezazlenom problemu no zapravo je riječ o stanju koje svojim simptomima poput svakodnevnog žarenja, pečenja, pojačanog suzenja, crvenila u očima, osjećaja pijeska, značajno remeti kvalitetu života, osobito radno aktivnih žena u perimenopauzi kod kojih je uslijed hormonalnih promjena ovaj sindrom čest. Važno je naglasiti da se te tegobe nerijetko nepravedno zanemaruju, a mogu se jednostavno i efikasno liječiti.

 

 

 

Photo by Freepik

 

 

Koliko je važan sveobuhvatan, holistički, integrirani pristup psihofizičkom zdravlju žena u 22. stoljeću? 

Mislim da bi holistički pristup zdravlju pojedinca trebao biti imperativ kroz sva stoljeća,  a u 22. stoljeću to je „conditio sine qua non“.  Jedino tako kroz sveobuhvatan pristup možemo na pravilan način pomoći i liječiti osobu. Organizam djeluje kao složeni, fino uglađeni sustav i kao takav zahtjeva sustavnu, cjelovitu skrb, kako od osobe, tako i njegovih odabranih liječnika. To zahtjeva ne samo adekvatnu edukaciju i dostupnost istinitim informacijama općoj populaciji nego i kontinuirano obrazovanje zdravstvenih djelatnika.

 

 

 

 Rašeljka Tadić, dr. med., specijalistica oftalmologije, KBC Sestre milosrdnice

 

 

 

 

Da li smo dovoljno inovativni i kreativni kada se obraćamo ženama o skrbi o vlastitom zdravlju i je li potrebno promijeniti paradigmu komuniciranja o temama vezanim za žensko zdravlje kako bismo npr. postigli bolje odazive na nacionalne preglede, osnažili odgovornu samoskrb i prevenciju u doba društvenih mreža i dinamičnih životnih stilova?

Važnost pružanja kvalitetnih i pouzdanih informacija, počevši od najranije dobi djevojčicama pa do odraslih žena, neprocjenjiva je. Pritom bi se trebalo voditi računa o najboljem mediju za prijenos takvih informacija ovisno o dobi koju adresiramo. Današnju tehnologiju, osobito društvene mreže, kao pristupačan, interesantan I brz kanal trebalo bi koristiti za promociju zdravlja mladim generacijama dok i dalje ostaje nužno drugim formatima doprijeti i do žena starije dobi. S ciljem pružanja adekvatne zdravstvene skrbi nužno je prilagoditi mjere I metode kojima djelujemo ovisno o navikama i običajima populacije.

 

 

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

 

Vidite li prostora za poboljšanjem skrbi o ženskom zdravlju i koliko nam je potrebna jedna nacionalna strategija po uzoru na Veliku Britaniju ili Australiju koja bi okupljanjem struke i ostalih dionika poboljšala situaciju i ishode najvećih javnozdravstvenih problema povezanih sa ženskim zdravljem?

Nerijetko u svom svakodnevnom kliničkom radu svjedočim ženama koje se prekasno javljaju na preglede jer su svoje tegobe i simptome stavile po strani radi brige za druge bolesne članove obitelji. Jako je snažan osjećaj žena, majki, baki ili kćerka da se skrbe za sve ostale u obitelji no cesto na račun vlastitog zdravlja. Imajući to na umu, zdravstveni programi i strategije bi  se trebale temeljiti na osvještavanju žena o važnosti brige za vlastito zdravlje, jer samo zdravi možemo učiniti puno više za druge i sebe.  Uz postojeće nacionalne strategije važno je sveobuhvatno djelovanje oko svih aspekata ženskog zdravlja kako bi se poboljšala kvalitete života žena u svakoj dobi.

 

 

 

 

EDITORIAL POWERED BY //

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Hrvatski kongres menopauzalne medicine

 

 

 

 

 

 

 WIN platforma: https://www.healthhub.hr/tag/WIN/

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //