d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija za žensko zdravlje?” – Nataša Šemnički: “Važna nam je „modernizirana“ strategija zdravstvenog prosvjećivanja o ženskom zdravlju!”

V

ođeni željom da u Hrvatskoj osnažimo dijalog o kreiranju sveobuhvatne, integrirane, data-driven i aktualne (obzirom na rastuće nejednakosti i pandemiju) strategije o zdravlju žena, Hrvatsko društvo za menopauzu Hrvatskog liječničkog zbora na čelu s prof. dr. sc. Marinom Šprem Goldštajn, u suradnji s Health Hub think tankom za zdravstvo i zdravstvenu industriju i inicijativom WIN (Women In Healthcare Network), uz očekivanu podršku niza stručnih društava, organiziraju Special Policy Report “Je li Hrvatskoj potrebna Nacionalna strategija zdravlja žena?” posvećen ovoj tematici, uz okupljanje relevantnih sudionika i partnera.

 

 

Ne sumnjajući da će veća suradnja među partnerima dovesti do uspješnijih individualnih i sustavnih rezultata, te uz misiju kako se sve aktivnosti usmjerene na zdravlje žena i djevojčica trebaju provoditi zajednički za postizanje najboljih zdravstvenih rezultata, nekoliko partnera podržalo je od početka ovaj dijalog i značajne iskorake na način da prezentiraju svoju ekspertizu u pružanju zdravstvenih usluga posvećenih psihofizičkom ženskom zdravlju te viziju promicanja, zagovaranja i poboljšanja sveobuhvatnog ženskog zdravlja te zdravstvene pismenosti na području ženskog zdravlja.

Predstavljamo Vam osobe koje promiču integrirani pristup ženskom zdravlju u svakodnevnom radu koji ovim editorialom žele prenijeti svoju poruku što za njih znači biti dio liderskog pokreta prema mogućoj povijesnoj Nacionalnoj strategiji ženskog zdravlja, osnažujući glas stručnjaka i glas svih žena s kojima surađuju ili čije su živote dotaknuli svojim radom.

Upoznajte dr. med. Natašu Šemnički, spec. ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Artemeda. Dr. Šemnički se bavi ginekologijom 20 godina, a u svom radu u potpunosti primjenjuje principe znanstveno utemeljene integrativne – lifestyle medicine u domeni zdravlja žene.

 

 

 

dr. med. Nataša Šemnički, spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Artemeda

 

 

 

Koliko u Vašem svakodnevnom radu svjedočite potrebi poboljšanja zdravstvene prosvijećenosti na području ženskog zdravlja?

Svoj radni vijek provodim u privatnom sektoru, gdje u uglavnom susrećem žene koje su dobro prosvijećene o vlastitom i općem zdravlju, osobito zadnjih godina dostupnosti različitih načina mrežnog pretraživanja, te utjecaja medija. Mnoge su čak i korak ispred, ako dolaze zbog već postojeće problematike, vrlo dobro  informirane. Dapače već su neke i poduzele određene korake, te osobito ako nisu polučile željene rezultate, dolaze potražiti stručnu pomoć kod nas. Liječnici stoga trebaju poznavati odnosno razumjeti daleko širi spektar informacija, izvan okvira naše uže specijalnosti. To dodatno potvrđuje potrebu holističkom pristupu zdravlju, kojeg prakticiram od početka, evo punih 18g. Sretna sam što to kolege uviđaju se više. U svijetu zato postoji novi segment medicine-Integrativna medicina koja se provodi i u mojoj Poliklinici.

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

Kako izgleda Vaša svakodnevnica doprinosa ženskom zdravlju? S kojom se problematikom najčešće suočavate? 

Dosta moga vremena prolazi u razgovora o prevenciji i ranom interveniranju, što znamo da je osnova za održavanje zdravlja, ali i uspješnijeg liječenja. To se odnosi na sve segmente ženskog i kompletnog zdravlja kojeg treba obuhvatiti.  Neke pacijentice kompleksnost/slojevitost  problema doživljavaju i osvješćuju kroz vrijeme i uz pomoć određenih pretraga i/ili konzultacija s drugim stručnjacima, koje uvijek preporučujem. A za što vrlo često i postoji potreba, jer je naše tijelo tako i zdravlje vrlo složeno, obuhvaća osim tijela, emocije te socijalni i duhovni aspekt. Sve se to isprepliće u većini segmenata ženskoga zdravlja i cjelokupnoj skrbi koju im želimo pružiti bilo da se radilo o neplodnim parovima, trudnicama, te ženama svih generacijskih raspona različite problematike.

 

 

dr. med. Nataša Šemnički, spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Artemeda

 

 

 

Koliko je važan sveobuhvatan, holistički, integrirani pristup psihofizičkom zdravlju žena u 21. stoljeću? 

Stoga zagovarajući cjeloviti pristup, u mojoj poliklinici je multidisciplinarni tim stručnjaka, koji se uključuje ovisno o etiologiji i kompleksnosti problema, ali i shvaćanju i prihvaćanju pacijenta. Srećom, često novi pacijenti naglašavaju multidisciplinarni tim kao dodatan bitan razlog zašto su odabrali doći i osjećaju se sigurnije, da će dobiti potrebnu kompletnu zdravstvenu skrb. Mnogi zato i nastavljaju problem rješavati sa drugim odgovarajućim stručnjakom, najčešće psihijatrom ili psihoterapeutom te nutricionistom ili fitoaromaterapeutom.  Jer za zdravlje je potrebno uključiti sve sfere života kao i segmente zdravlja- tijela, uz pripadajući um, emocije i duh, da bi bolje u cijelosti funkcionirali.

 

 

dr. med. Nataša Šemnički, spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Artemeda

 

 

 

Da li smo dovoljno inovativni i kreativni kada se obraćamo ženama o skrbi o vlastitom zdravlju i je li potrebno promijeniti paradigmu komuniciranja o temama vezanim za žensko zdravlje kako bismo npr. postigli bolje odazive na nacionalne preglede, osnažili odgovornu samoskrb i prevenciju u doba društvenih mreža i dinamičnih životnih stilova?

Moderne žene, koliko god bile osviještene, nisu uvijek jednako odgovorne prema kompletnome zdravlju. Naravno razlozi su kompleksni, kao i svaki problem. Stoga nam je sigurno bitna „modernizirana“ strategija prosvjećivanja. Uviđajući to u svom radu prije pandemije sam pripremala kroz subvencije europskih fondova oformiti edukacijsku platformu o ženskom zdravlju, kojom bi se obuhvatila gotovo kompletna reproduktivna dob i većina zdravstvenih tema. Ideja je bila interaktivne platforme koju bi podržavao multidisciplinaran tim različitih stručnjaka-ginekologa, endokrinologa, epidemiologa, psihologa, psihijatra, nutricionista, farmaceuta, te drugih terapeuta holističke medicine. Žene bi se mogle na jednom mjestu sveobuhvatno informirale o različitim problemima, stručnim preporukama i mogućnostima. No, pandemija je ovaj projekt zaustavila. Možda je moguće da ga ova kampanja pokrene, što kažete ? Stoga još zdušnije podržavam ovu inicijativu koja je iznimno potrebna kako bi žene dobile sve adekvatne informacije na jednostavan i uvijek dostupan način, te da bi ih se usmjerilo na redovite skrining preglede i ostale pravovremene preglede kod razvijanja određene problematike. Prevencija i rana intervencija je najbitnija, to i sama statistika potvrđuje.

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

Vidite li prostora za poboljšanjem skrbi o ženskom zdravlju i koliko nam je potrebna jedna nacionalna strategija po uzoru na Veliku Britaniju ili Australiju koja bi okupljanjem struke i ostalih dionika poboljšala situaciju i ishode najvećih javnozdravstvenih problema povezanih sa ženskim zdravljem?

Uvijek vidim i želim imati prostora za bolje. A što je ključno, imamo i odlične stručnjake koji to mogu realizirati. Pa čak i da ne kopiramo druge, jer živimo na ovim prostorima i u našim uvjetima koji dominantno određuju što, kako i koliko se može ovdje i sada realizirati.

 

 

dr. med. Nataša Šemnički, spec. ginekologije i opstetricije, Poliklinika Artemeda

 

 

 

EDITORIAL POWERED BY //

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Hrvatski kongres menopauzalne medicine

 

 

 

 

 

 

 WIN platforma: https://www.healthhub.hr/tag/WIN/

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //