d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “Alergije – Inovacije na horizontu”- Prof. dr. sc. Asja Stipić Marković – Alergije su trivijalizirane a neispunjene potrebe pacijenata koji boluju od alergijskih bolesti su mnogostruke!

U

okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU“ okupljanjem svih relevantnih dionika nastojimo ukazati na pravi smjer zdravstvenih politika za bržu dostupnost inovacijama i integrirani pristup neispunjenim potrebama oboljelih od alergija u Hrvatskoj i EU.

 

 

Prof. prim. dr. sc Asja Stipić Marković kao delegat Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Health Hub iznijela je rezultate studije kojom se uspoređivala ruralna populacija s onom u Gradu Zagrebu, te se pratio razvoj situacije u odnosu na istraživanjem prije 16 godina kada se radila epidemiološka studija nad 3000 školske djece.

Rezultati su bili alarmantni. “Nama „gori pod petama“, jer podaci ukazuju da je u Zagrebu prevalencija alergijskog rinitisa 35 posto, a atopijskog dermatitisa 30 posto”, rekla je prof. dr. sc. Stipić Marković. Istraživanje je pokazalo da u tom razdoblju postoji pomak najčešćeg alergena od grinja prema travama, što ne čudi. Vidjeli smo da u mjesecima, kad su visoke koncentracije trave, imamo strašnu pojavnost simptoma. Uz to imamo izvješća o strašnom porastu onečišćenja u Zagrebu što zajedno utječe na veliku pojavnost simptoma alergije i astme”, rekla je dr. Stipić Marković. Kaže, potrebne su ciljane akcije, od onih jednostavnijih kao što je izbjegavanje sadnji biljke po gradovima koje su jaki alergeni, poput breze, ali i provođenje drugih politika poput osiguravanja inovacija u prevenciji i liječenju. Dodala je da pacijenti uvijek dobiju lijekove koje trebaju, ali da u sustavu znaju nastati problemi s alergenima. “To je onda bitka da se alergen dobije na teret bolničkog proračuna ili da se dobije pacijenta na suradnju tako da ih sami plate”, kaže prof. dr. Stipić-Marković.

 

 

Prof. dr. sc Asja Stipić Marković, prim., dr. med., delegat Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu alergija za Health Hub

 

 

Jesu li alergije često trivijalizirani javnozdravstveni problem?

Nažalost, alergije su trivijalizirane i trebaju se prestati banalizirati kao javnozdravstveni problem. Uvijek ističemo primjer kada je zdravstvena politika u Australiji prestala banalizirati alergije i astmu tek kada im se dogodila priča s „olujnom astmom“, u kojoj su bolnice tijekom grmljavinskih oluja i visokih razina peluda izazivale ozbiljne simptome kod alergičara i astmatičara te napunile bolnice u kratkom periodu vremena. Alergije i astma su odjednom postale vrlo ozbiljan problem koji je zahtijevao medicinsku pomoć brojnih građana i uzrokovao veliki pritisak na zdravstvene službe.

 

 

Trivijalizacija alergija znači da mnogi troškovi povezani s alergijama nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem.

 

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

Kako ocjenjujete prepoznavanje „tereta“ koji alergije i astma predstavljaju za zdravlje, kao i za socijalnu, ekonomsku i emocionalnu dimenziju bolesnika i društva u Hrvatskoj iz Vaše svakodnevne perspektive?

U Hrvatskoj, nažalost, više ne možemo citirati epidemiološke studije gotovo svih naših županija  koje su pokazale  da smo zemlja s umjerenom prevalencijom alergijskih bolesti što smo  naveli 2013 godine u  izvještaju Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju (HDAKI) za White paper Svjetske alergološke organizacije čiji smo član.

Ne samo svakodnevna klinička praksa nego i znanstvena studija provedena standardiziranom metodologijom ISAAC (od engl. International Study on Allergies and Asthma in Children) pokazuju da se Hrvatska, zemlja u razvoju, danas svrstava uz najrazvijenije  zemlje za koje su tipične visoke prevalencije alergijskih simptoma.

Odavno prepoznajemo, kao i druga alergološka društva svijeta, rastući problem za javnozdravstveni sustav i društvo u cjelini. Zbog toga je HDAKI pisao prijedlog strategije za borbu protiv alergijskih bolesti i uputio kao svoju dopunu Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012-2020.

 

 

Prof. dr. sc Asja Stipić Marković, prim., dr. med., delegat Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu alergija za Health Hub

 

Koje su po Vašem mišljenju neispunjene potrebe pacijenata koji boluju od alergija, uključujući dostupnost visokokvalitetnom liječenju i inovativni razvoj rješenja za alergije?

Neispunjene potrebe pacijenata koji boluju od alergijskih bolesti su mnogostruke. Zbog visokih prevalencija ovih bolesti potreban je veči broj užih specijalista struke osobito među pedijatrima zbog toga  što su ove bolesti najčešče kronične bolesti dječje dobi te zbog činjenice da su za nastanak bolesti kritične prve godine života. Nadalje, potrebna je veća dostupnost alergena za dijagnostiku i terapiju.

 

 

 

Koliko je pandemija utjecala na dostupnost zdravstvene skrbi oboljelih od alergija, u smislu odgode dolaska novih terapija i metoda liječenja (uzevši u obzir fokus na pandemije, financijsko saniranje posljedica pandemije na zdravstveni sustav itd).?

Dostupnost alergološke skrbi u vrijeme pandemije COVID-19 bila je reducirana kao što je to bilo i kod drugih kroničnih bolesti.

 

 

 

Prof. dr. sc Asja Stipić Marković, prim., dr. med., delegat Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu alergija za Health Hub

 

 

Europska udruženja pacijenata i stručnih alergoloških društava pozvali su kreatore zdravstvenih politika da uvaže neophodnost dijaloga i suradnje s pacijentima i strukom kada se govori o dostupnosti inovacija na horizontu.
Koliko je važno promišljati o alergijama kao problematici koja višestruko utječe na kvalitetu života i društvo, te da je pravovremena prevencija komplikacija ulaganje u bolje kliničke, ekonomske i humane ishode, a ne trošak?

Hrvatski alergolozi u okviru svog stručnog Društva pokazali su svojim znanstvenim istraživanjima evidence-based dokaze o veličini problema. Kroz mnoge simpozije ukazivali su na potrebe u dijagnostici i terapiji (osobito obzirom da se alergeni dobivaju interventnim uvozom). U današnje vrijeme nije potrebno daljnje propitivanje smjera djelovanje u alergologiji već je jedini racionalni pristup izrada strategije za prevenciju bolesti.

Vaša poruka zdravstvenoj administraciji kada je riječ o alergijama i terapijskim inovacijama na horizontu?

Problemu rastuće prevalencije alergijskih bolesti u Hrvatskoj potrebno je pritupiti hitno, komprehenzivno i na temelju najnovijeg ukupnog stručnog i znanstvenog opsega znanja  u suradnji s certificiranim zdravstvenim profesionalcima te struke.

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

 

 

WHITE PAPER

Alergije – Inovacije na horizontu

 

 

 

 

 

 

 

Special Policy Report “ALERGIJE – INOVACIJE NA HORIZONTU”

powered by

 

 

 

 

 

 

 

Swixx BioPharma d.o.o. – AmCham Croatia - Američka gospodarska komora u Hrvatskoj