d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report “PAMETNO sa šećernom bolesti!”: #DataForHealth – Iskorištavanje snage podataka za zdravlje (MedTech Europe)

U

okviru Health Hub-ovog Special Policy Reporta „PAMETNO“ sa šećernom bolesti – Tehnologije koje mijenjaju život i zdravstvene sustave“ želimo otvoriti dijalog o potrebi učenja i usvajanja medicinskih tehnologija u dijabetičkoj skrbi na temelju najboljih globalnih praksi te konstruktivno ukazati kako iskoristiti potencijal i prednosti inovativnih medicinskih tehnologija za kreiranje „pametnih“, data-driven zdravstvenih politika koje vode ka boljim ishodima šećerne bolesti za pacijenta i zdravstveni sustav.

 

 

Zdravstveni podaci generiraju se posvuda, od posjeta bolnicama i liječničkim ordinacijama, do pametnih satova i povezanih medicinskih uređaja (uređaja koji su povezani s internetom ili drugih uređaja) koji pomažu građanima u upravljanju zdravljem. Učiniti ove podatke dostupnima zdravstvenim radnicima i istraživačima dragocjeno je za optimizaciju i personalizaciju pružanja zdravstvene skrbi te za poboljšanje ishoda pacijenata – Upravo je ova misija kampanje #DataForHealth koju je pokrenuo MedTech Europe.

 

Veliki potencijal zdravstvenih podataka za pružanje skrbi i inovacije

 

Zdravstveni podaci ključni su za dobrobit građana i pacijenata, zdravstvenih djelatnika kao i naših zdravstvenih sustava.

Dijeljenje podataka može pomoći pacijentima i građanima da upravljaju svojim zdravstvenim podacima i pristupaju vlastitim podacima po potrebi. Povezani medicinski uređaji također mogu pomoći pacijentima u praćenju vlastitog stanja, čime ih osnažuju da upravljaju vlastitim zdravljem i blagostanjem.

 

 

 

 

Kroz dijeljenje zdravstvenih podataka, zdravstveni radnici mogu imati pristup najrelevantnijim podacima, izravno na mjestu pružanja skrbi. To može pomoći u pružanju personaliziranijeg liječenja, povećati učinkovitost terapija te poboljšati upravljanje vremenom zdravstvenim djelatnicima. Kao rezultat toga, dijeljenje zdravstvenih podataka može poboljšati zdravstvene ishode i kvalitetu života pacijenata.

Zdravstveni podaci također doprinose održivosti i otpornosti zdravstvenog sustava. Primjerice, u podršci prepoznavanju nejednakosti u smislu dostupnosti pacijentima, donošenju boljih odluka u predviđanju i prevenciji bolesti kao i u rješavanju budućih pandemija ili drugih prijetnji javnom zdravlju.

 

 

Photo by Freepik

 

 

Razmjena zdravstvenih podataka može potaknuti razvoj najsuvremenijih tehnologija

 

Pristup zdravstvenim podacima ključan je za znanstvenike i istraživače kako bi poboljšali učinkovitost postojećih medicinskih uređaja ili in vitro dijagnostičkih medicinskih uređaja te razvili nove i inovativne tehnologije – to je korist za sve. Osim toga, zdravstveni podaci mogu pružiti uvid u populaciju pacijenata koji pate od istog kroničnog stanja i sličnih simptoma, što omogućuje ciljanija istraživanja.

 

 

 

 

Kako bi se iskoristila sva snaga zdravstvenih podataka za istraživanje, pravovremena dostupnost je preduvjet; također je potrebno je pridržavati se zahtjeva harmonizirane interoperabilnosti – osiguravajući da su podaci prenosivi, čitljivi i upotrebljivi za istraživanje.

Kako bi se sve to olakšalo, potreban je jasan i fleksibilan regulatorni okvir, koji potiče povjerenje u dijeljenje podataka te istovremeno potiče inovacije.

 

 

 

 

Stvaranje uravnoteženog ekosustava za razmjenu zdravstvenih podataka

 

S Europskim prostorom zdravstvenih podataka i Zakonom o podacima, Europska unija (EU) ima priliku bez presedana utrti put jednom od najsofisticiranijih regulatornih okvira za zdravstvene podatke. Suradnja više dionika potrebnija je nego ikad kako bi se EU pretvorio u vodećeg igrača u području zdravstvenih podataka i kako bi se osiguralo da građani EU-a imaju koristi od punog potencijala inovacija putem zdravstvenih podataka.

Osim toga, kako bi se omogućile inovacije u sektoru medicinske tehnologije, bitno je pružiti smjernice o obradi zdravstvenih podataka, u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR). Usklađivanje u smislu provedbe GDPR-a u cijeloj EU također je ključno. I druge zakonodavne inicijative u digitalnoj domeni, poput Zakona o umjetnoj inteligenciji, trebale bi biti usklađene s važećim pravilima za medicinske uređaje i in vitro dijagnostiku.

Kada takvo usklađivanje bude uspostavljeno, omogućit će se proizvođačima medicinskih tehnologija uređaje učine dostupnijima što je brže moguće, što predstavlja dobrobit za zdravstveni sustav, zdravstvene djelatnike te pacijenta i građane.

 

 

Photo by Freepik

 

 

REFERENCES:
https://www.medtecheurope.org/data-for-health/