d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Ministar Beroš: Pokrenuli smo Akcijski plan u borbi protiv raka vrijednosti 8.5 milijardi eura

A

kcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka objedinjuje struku i sve nadležne institucije. Dakle ima niz nositelja i sunositelja projekta, od HZJZ-a, HZZO-a, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva financija, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za znanost i obrazovanje i drugih institucija koje su sve navedene u dokumentaciji u eSavjetovanju. “Sukladno tome, imamo utemeljen dokument na svim razinama – struke, financija i ostalih resora koji su svatko u svom dijelu doprinijeli Akcijskom planu.”, navode iz Ministarstva zdravstva.

Akcijski plan je u eSavjetovanju kojemu je upravo cilj prikupiti što više konstruktivnih komentara te se nadam da će oni objavljeni u medijima biti upućeni na pravu adresu – eSavjetovanje – koja tome i služi. Stoga, nema razloga za razočaranja i kritike pojedine udruge. Konstruktivne i utemeljene komentare struka će zasigurno prepoznati i uvažiti.

 

 

 

Realiziranim Akcijskim planom za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2025. godine ostvarujemo mnogostruka poboljšanja u području zdravlja i kvalitete života naših građana. Ispunjavamo preduvjete za produljenje života sa 78,5 na 79,2 godine, smanjenje udio pušača s 22,1 na 20 posto, potrošnju alkohola per capita s 8,7 na 8,4 litre, povećanje broja osmaša koji se cijepe protiv HPV-a te uspostavljamo niz mehanizama koji će dodatno unaprijediti rano otkrivanje i ishode liječenja onkoloških bolesti“ istaknuo je ministar Beroš dodajući da su sredstva za provedbu Akcijskog plana osigurana kroz sredstva Državnog proračuna i fondova Europske unije te za trogodišnje razdoblje provedbe iznose 8.5 milijardi eura.

Strateški cilj dokumenta usmjeren je na poboljšanje zdravlja građana tijekom cijelog života, smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih zemalja što je na tragu najavljenih preventivnih aktivnosti u sklopu reformskih mjera.

 

 

 

 

Akcijskim planom definirane su mjere i pokazatelji rezultata koje se žele postići na području primarne i  sekundarne prevencije, dijagnostike, liječenja, posebnih područja onkologije, palijativne skrbi, edukacije, istraživanja, ekonomike i praćenja nacionalne onkološke mreže,“ izjavio je ministar Beroš dodajući kako uspostavom Nacionalne onkološke mreže uključit će se sve regionalne i lokalne onkološke ustanove koje skrbe za onkološke pacijente te multidisciplinarni timovi koji će davati mišljenje i na telemedicinsko predstavljanje slučajeva drugim ustanovama, a sve navedeno će se povezati s Registrom za rak.

Prioritetna područja Akcijskog plana usmjerena su smanjenju pojavnosti raka promicanjem zdravih životnih navika, učinkovitiju provedbu nacionalnih preventivnih programa, uspostavu sustava optimalnog praćenja i kontrole podataka o onkološkim pacijentima, smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka i  produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka.

 

 

 

 

 

„Samo zajedničkim snagama možemo pridonijeti pozitivnim iskoracima na području liječenja malignih bolesti i time osigurati dulji i kvalitetniji život našim građanima što činimo i na području prevencije kroz preventivne zdravstvene preglede, reviziju i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih programa kao i međuresorni projekt Javne ustanove – Prijatelji zdravlja. Akcijski plan još je jedan važan pokazatelj da nam je uistinu pacijent u fokusu te da djelujemo u skladu s reformskim mjerama i našom misijom postizanja zdravije nacije, zaključio je ministar Beroš.

 

 

 

 

 

 

SPECIAL POLICY REPORT “Za jednaku dostupnost onkološkoj skrbi”