d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Ivan Kvesić, osvajač svjetskog zlata i prvi povijesni karate olimpijac – Iskoraci u sportsko-zdravstvenoj diplomaciji između tatamija i fakulteta

O

ni su svoj život posvetili profesionalnom sportu i mukotrpnom odricanju da bi promicali Hrvatsku, pokorili su svjetska i europska borilišta, nosili zlatnu medalju oko vrata i ponosno uz himnu predstavljali Lijepu našu!

Kroz uspjeh u sportu, ali i vlastite životne priče koje nisu ponekad blistave poput teško zasluženih medalja, osjetili su poziv da budu društveno odgovorni te svojim motivacijskim pričama budu uzor za budućnost svim generacijama! Poput pravih profesionalaca u sportskoj diplomaciji, stavili su svoje ime, životne navike, sportsko i stručno znanje u službu javnog zdravlja!

Upoznajte naše vrhunske sportaše koji su sudjelovali u nizu kampanja posvećenih prevenciji, posebice onih zloćudnih bolesti (ističemo projekte “12 KORAKA PROTIV RAKA”, “DEKODIRAJMO RAK” i “HEROIC” s Hrvatskom ligom protiv raka i dr.), progovorili o suočavanju s rakom u vlastitim obiteljima te pozvali građane da se “sportski” bore za vlastito zdravlje!

Za Health Hub magazin, intervju je dao IVAN KVESIĆ (karatist), donedavni svjetski prvak, prvi povijesni hrvatski karate olimpijac, osvajač ekipnog europskog zlata i brojnih svjetskih medalja, koji uspješno balansira svojom sportskom karijerom na tatamiju, fakultetskom izobrazbom kao fizioterapeut te nesebičnim društvenim angažmanom u sportsko-zdravstvenoj diplomaciji (osobito borbi protiv raka!).

 

 

 

 

 

Prepoznati ste u stručnoj javnosti kao promicatelj zdravih životnih stilova u prevenciji raka. Što vas je motiviralo da podržite brojne javnozdravstvene kampanje protiv raka?

Stvarno sam sretan da sam imao priliku sudjelovati u brojnim akcijama koje se bave prevencijom, rehabilitacijom i reintegracijom kod onkoloških bolesti. Priča mi je vrlo bliska budući da sam imao i u bliskoj obitelji iskustva s onkološkim bolesnicima (moja mama i moj djed); na taj način bio dodatno motiviran da ukažemo ljudima koliko je važna sama prevencija raka i otkrivanje u ranoj fazi kako bi se povećala vjerojatnost od samog izlječenja.

 

Aktualni ste svjetski prvak u karateu i prvi hrvatski povijesni olimpijac u karateu. Koji potencijal ima karate u unaprjeđenju kvalitete života oboljelih od raka?

Karate je prije svega, borilačka vještina koja se uči samokontroli, uči se da se nikad ne odustaje od sebe, da vjerujemo u sebe. Dosta su zastupljene i tehnike disanja, što može pomoći onkološkim bolesnicima da u trenutcima kada se osjećaju teško i ne znaju kako nastaviti dalje, da preuzmu kontrolu nad svojim tijelom kroz različite vježbe disanja, izvođenje nekih određenih elemenata, tako da to može pomoći kod samokontrole i popravljenog psihofizičkog stanja.

 

 

 

„Morate vjerovati- jer možda baš vi mijenjate cijelu priču!“

 

 

Jednom ste spomenuli kako ste u užoj obitelji imali doticaj sa zloćudnom bolesti. Kako vaš sportski duh i lifestyle može pomoći u takvom slučaju?

I mi sportaši se često susrećemo sa raznim ozljedama koje nisu ni blizu onih koje donose bolesti poput raka, a i to smo prošli u svojoj obitelji. Sličan je princip suočavanja u oba slučaja. Kad te to snađe, kad si u teškoj situaciji i obeshrabljen, pronađeš svijetlu točku, motiv zašto se vrijedi boriti- i na kraju imati pozitivan stav i vjeru da se možeš izboriti iako u tom trenutku prognoze nisu najbolje. Ali morate vjerovati- jer možda ste baš vi ti koji mijenjate cijelu priču!

 

Zašto ste odabrali taj sport i koji je njegov benefit?

Na karate je krenuo prije mene stariji brat Anđelo, pa sam ga i ja slijedio. Svidjelo mi se i sad sam stvarno sretan! Kažem, to je borilačka vještina koja je ujedno i filozofija. Trebaš puno razmišljati, ne možeš samo biti fizički spreman, moraš puno raditi i na svojoj mentalnoj pripremi, tako da nas na neki način priprema na sve što nas čeka dalje u životu. Sto puta se dogode razni porazi, ozljede i uvijek moraš biti veći od svega toga, nekako krenuti dalje i pobijediti sve nepravde koje se nalaze na putu!

 

 

 

 

 

Kako se osjećate biti sportski ambasador zdravog življenja, a pritom ste i zdravstveni stručnjak, fizioterapeut?

Jako sam sretan da sam i uz svoju sportsku karijeru završio i tri godine akademskog obrazovanja na Studiju fizioterapije, a sada nastavljam i sa specijalističkim studijem. Stvarno mislim da je to moj životni poziv i da na taj način mogu pomoći ljudima, vraćati im ponovno nadu u život. Kada mi dođu s tegobama, misleći da više ne mogu živjeti normalan život kao prije, moja misije je, sa svoje stručne i sportske strane, pomoći u rehabilitaciji, obogatiti njihov život i ponovno ih „vratiti“ na pravi put.

 

 

„Stvarno sam sretan da sam i kao sportaš, svjetski pravak i fizioterapeut, imao priliku sudjelovati u brojnim „akcijama koje se bave prevencijom, rehabilitacijom i reintegracijom kod onkoloških bolesti!“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //