d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Damir Eljuga- intelektualac, gentleman i filantrop u službi borbe protiv raka

N

aš sugovornik je prepoznatljivo ime javnog zdravlja, autentični džentlmen prevencije i borbe protiv raka, intelektualac i umjetnička duša prije svega. Njegova borba protiv raka počela je još u studentskim danima kada je upoznao osnivača Hrvatske lige protiv raka akademika Ivu Padovana i oduševio se njegovim idejama o važnosti i mogućnostima borbe protiv raka.

Koliko je važno graditi parterstva i međunarodne mreže, shvatio je tijekom stjecanja nezavisnosti i samostalnosti Lijepe naše, kada je Hrvatska liga protiv raka postala prvi pravni subjekt iz Hrvatske nekog europskog udruženja (European Cancer Leagues 1992.), a vijest o primitku Hrvatske lige protiv raka u ovu međunarodnu asocijaciju Liga bila je tada glavna vijest u svim medijima! I danas živi ono što zagovara, te je uzor svim generacijama, stavljajući naglasak na zdrav duh i zdravo tijelo, pomičući granice u svemu što radi! Ako pratite njegov Facebook profil, sve će Vam biti jasno 😊

 

 Prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med., spec. ginekološke onkologije, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, Poliklinika Eljuga

 

 

Dugi niz godina borite se protiv raka. Smatrate li da ste uspjeli u edukaciji građanstva ili je potrebno još više angažmana uložiti u svijest o prevenciji?

Moja borba protiv raka počinje od davne 1974. godine kada sam, tada kao student medicine, upoznao osnivača Hrvatske lige protiv raka akademika Ivu Padovana i oduševio se njegovim idejama o važnosti i mogućnostima borbe protiv raka u okviru ove udruge civilnog društva koja je osnovana 05.11.1966. godine. Tada sam bio demonstrator, a potom  pomoćni asistent na Zavodu za anatomiju Drago Perović u Zagrebu i odmah sam dobio određene zadatke koje sam volonterski sa zadovoljstvom izvršavao. Imao sam zadaću odlaziti u brojne tvrtke u gradu Zagrebu i održavao sam edukativna predavanja o mogućnostima prevencije zloćudnih bolesti. Sa sobom sam tada nosio velike plakate (tzv. zidne novine) na kojima su bili naslikani, primjerice rani simptomi najčešćih zloćudnih bolesti, načini prevencije, liječenja i dr. Dakle, tada i danas je bilo najvažnije educirati (senzibilizirati) pučanstvo o mogućnostima prevencije zloćudnih bolesti. Jedino su se metode edukacije promijenile i danas je mnogima, posebice mladima, teško zamisliti kad se koristimo internetom, društvenim mrežama i dr. kako smo u to vrijeme prije 40 i više godina uspijevali doći s porukama do naše ciljne populacije.

 

 

„Danas pomažemo drugima, a sutra možda sebi!“

 

 

U ovom periodu, duljom od pola stoljeća, Liga je dala ogroman doprinos u edukaciji građanstva o mogućnostima prevencije zloćudnih bolesti koristeći različite načine priopćavanja svojih poruka. O tome koliko smo u ovome uspjeli, posebice u edukativnim javnozdravstvenim kampanjama izvještavali smo našu javnost putem medija, ali i na stručno-znanstvenim kongresima. Uvijek se upitam jesmo li zadovoljni s postignutim rezultatima  i bez dugog razmišljanja uvijek odgovaram da u ovom segmentu preventivne medicine i onkologije ima još jako puno posla kako bi razina znanja našeg pučanstva bila na višoj razini.

 

 

 

Kako ste uspjeli Hrvatsku ligu protiv raka pozicionirati kao jednu od liderskih udruženja u regiji kada je riječ o borbi protiv raka?

S ponosom želim naglasiti da je Hrvatska liga protiv raka, kao najstarija udruga za borbu protiv raka na ovim prostorima zadržala lidersku poziciju i nadam se da će tako biti i u buduće jer okuplja brojne filantrope, entuzijaste, volontere, medicinske stručnjake ali i laike koji su spremni darovati svoje slobodno vrijeme za pomoć drugima na prvom mjestu pacijentima oboljelim od raka. U sjećanju mi je ostala jedna od prvih Liginih poruka koju sam odmah zapamtio, a glasi: “Danas pomažemo drugima, a sutra možda sebi” i držim da je u ovoj poruci puno toga rečeno i sigurno je, između ostalog, motivirala brojne ljude da se pridruže Hrvatskoj ligi protiv raka u prihvaćanju borbe protiv raka, jedne od najčešćih i najtežih bolesti današnjice.

 

 

Pokrenuli ste projekt „Dekodirajmo rak! – Pobijedimo rak!“ u okviru promicanja Europskih kodova prevencije raka. Možete li opisati ciljeve ove inicijative uz 12 koraka protiv raka?

Obzirom na epidemiološke mjere uvjetovane epidemijom koronavirusa Hrvatska liga protiv raka nije posustala u provedbi svoje misije i prilagodila se je odašiljanju poruka virtualnim putem. Tako smo primjerice na nedavnom virtualnom događaju Digital Policy Conference „DEKODIRAJMO RAK – POBIJEDIMO RAK!“, naglasili  potrebu za zajedničkim pristupom koji multidisciplinarno obuhvaća sve razine uprave, a usmjeren je na onkološke pacijente s maksimalnim iskorištavanjem potencijala novih tehnologija i spoznaja. Nadalje, ovakvim pristupom, držimo, ojačavamo suradnju i otvaramo mogućnosti za postizanje puno boljih rezultata djelovanja u Hrvatskoj ali i na razini EU što će u konačnici iskorijeniti nejednakosti u pristupu znanju o raku s posebnim naglaskom na  prevenciju, dijagnostiku i onkološku skrb što će  pacijentima, bez sumnje, donijeti bolje zdravstvene ishode tj. značajno dulje preživljenje.

 

 

„Rak ostavlja posljedice i na njihove obitelji i mentalno zdravlje, posebice u doba COVID-19, što Liga s partnerima pokušava promijeniti kroz projekt HEROIC i psihoonkološka savjetovališta.“

 

 

Valja naglasiti da je u Hrvatskoj trenutačno oko 170.000 onkoloških bolesnika. Rak svakako ostavlja posljedice i na njihove obitelji i mentalno zdravlje, posebice u doba COVID-19 koji je unio dodatnu zabrinutost o kontinuitetu onkološke skrbi i uzrokovao slabiji odaziv na rano otkrivanje raka, što Liga s partnerima pokušava promijeniti kroz projekt HEROIC i psihoonkološka savjetovališta te druge preventivne kampanje (www.hlpr.hr).

 

COVID je također imao utjecaja i na odaziv pozvanih građana na nacionalne programe ranog otkrivanja raka kao i na cijepljenje djevojčica i dječaka koji imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv HPV-a koji uzrokuje nekoliko vrsta raka, a jedan od europskih prioriteta borbe protiv raka je 90% procijepljenost protiv HPV-a što zahtijeva uklanjanje svih nepotrebnih administrativnih barijera poput informiranog pristanka. S obzirom da su postoci odaziva na cijepljenje protiv HPV-a i nacionalne programe ranog otkrivanja raka u Hrvatskoj razmjerno niski stoga nas u ovom dijelu preventivne onkologije čeka još jako puno posla.

 

 

 

„Kada bi se svi pridržavali prevencije pravila zloćudnih bolesti, u Hrvatskoj bi bilo 40% manje raka.“

 

 

Unatoč epidemiji koranavirusa potrebno je i dalje  ukazivati na  pridržavanje Europskog kodeksa protiv raka jer kada bi se svi pridržavali ovih pravila zloćudnih bolesti u Hrvatskoj bi bilo 40% manje. Svijest građana o važnosti prevencije u ovo izazovno doba ključna je kako bismo spriječili nagli porast broja oboljelih i smrtnosti od svih vrsta raka u narednom razdoblju.

 

 

Svakodnevno demonstrirate važnost zdravog življenja na svom osobnom profilu na društvenim mrežama. Koliko je važno da sve građane, a posebice one starije životne dobi naučimo zdravstvenom i digitalnom prosvijećivanju?

 Nastojim koliko je najviše moguće “živjeti zdravo”. Kada stignem planinarim s kolegama iz Planinarskog kluba HLZ, vozim bicikl i šećem s unucima kako bih održao koliko je to najviše moguće psihofizičku kondiciju. Svoje planinarske pohode s fotkama objavljujem na društvenim mrežama kao poticaj i drugima da je koristan boravak u prirodi. Valja uvijek imati u vidu staru latinsku mudrost “Mens sana in corpore sano” (U zdravom tijelu zdrav duh)I stoga nove tehnologije komunikacije treba usvajati i držim da je sve građane, a posebice one starije životne dobi potrebno naučiti zdravstvenom i digitalnom prosvjećivanju putem digitalnih mreža.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRELISTAJTE DIGITALNO PREMIJERNO IZDANJE HEALTH HUB MAGAZINA //