d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

CLOSE THE GAP / WCD 2022: Izgradnja europskog ekosustava za borbu protiv raka – 10 koraka (EFPIA)

O

vaj članak je dio serije “ZA JEDNAKU DOSTUPNOST ONKOLOŠKOJ SKRBI” obzirom na europske standarde, a koju je Health Hub kao jedinstveni regionalni healthcare policy think tank pokrenuo povodom Svjetskog dana borbe protiv raka (4. veljače). Svjetski dan borbe protiv raka se ove godine provodi pod krilaticom „CLOSE THE GAP“.

 

 

Rak nije jedna bolest, već „konstelacija“ bolesti neizmjerne složenosti koje se ne mogu riješiti samo jednim pristupom. Tijekom posljednjih desetljeća svjedočili smo nevjerojatnom napretku u onkološkoj skrbi. Kombinacija preventivnih programa, pravodobne dijagnoze i napretka u liječenju pomažu produljiti živote ljudi. I istraživanje se nastavlja ubrzano: s više od 1300 lijekova protiv raka u razvoju i preko 1200 onkoloških kliničkih ispitivanja započetih 2020., #WeWontRest misija istraživačke farmaceutske industrije nastoji biti posećena smanjenja broja preventabilnih karcinoma te poboljšati onkološku skrb bolesnika s 66% karcinoma koji se ne mogu spriječiti.

 

Originalni članak možete pročitati OVDJE.

 

 

Europski plan za borbu protiv raka i Misija za borbu protiv raka mogli bi najaviti novu eru u onkološkoj skrbi s potencijalom velikog pozitivnog utjecaja na građane Europe. Njihov uspjeh zahtijevat će široku političku podršku, suradničko razmišljanje, kontinuirano ulaganje i nove inicijative, uključujući javno-privatna partnerstva, za poticanje inovacija. EFPIA-ina onkološka platforma kontinuirano poziva kreatore politika EU i nacionalne politike da izgrade okruženje za istraživanje i dostupnost medicinskim inovacijama u Europi, te pomognu u pružanju novih terapija za dobrobit ljudi koji žive s rakom, njihovih obitelji i društva u cjelini. Slijedom toga je povodom Svjetskog dana borbe protiv raka predloženo i 10 načina na koje se može djelovati u toj misiji!