d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Cjepiva imaju potencijal smanjiti društvene nejednakosti – Novi horizonti mRNA cjepiva (Moderna)

H

ealth Hub je krajem godine pisao o tome kako je magazin „TIME“ proširio svoj brand “Osoba godine” na “Heroje godine” te dodijelio titulu za 2021. godinu znanstvenicima koji su razvili cjepivo protiv COVID-19. „TIME“ je na svom YouTube kanalu objavio da je znanstvenike koji su radili na razvoju cjepiva protiv koronavirusa proglasio “Herojima 2021. godine“ na temelju rada i znanosti primijenjenog tijekom istraživanja i razvoja cjepiva protiv COVID-19.

 

 

„TIME“ je izabrao četiri znanstvenika; Kizzmekia Corbett, Barney Graham, Katalin Kariko i Drew Weissman odabrani su biti na naslovnoj stranici časopisa. Premda su brojni znanstvenici diljem svijeta i zajednički i individualno na razvoju cjepiva, TIME je odabrao ova četiri znanstvenika jer su zaslužni za „otkriće od posebne važnosti, uvođenjem inovativne i vrlo učinkovite platforme za cjepivo, temeljenu na mRNA tehnologiji, koja će imati dugoročno važan doprinos na naše zdravlje i dobrobit daleko iznad ove pandemije.”

„Čudotvorci“ koji stoje iza cjepiva protiv COVID-19 heroji su godine TIME ne samo zato što su svijetu dali obranu od ovog patogena, već i zato što njihovo zapanjujuće postignuća čuva više od našeg zdravlja: svoje su ambicije usmjerili prema općem dobru, razgovarali su jedni s drugima i vjerovali u činjenice.

TIME Magazine je ove znanstvenike cjepiva nazvao ne samo “herojima” već i “čudotvorcima” rekavši: “Kroz prvu mučnu zimu s COVID-19, znanstvenici su čovječanstvu dali konačnu nagradu – oružje za borbu protiv pandemije.” Sada je na čovječanstvu da uzvrati uslugu.

 

Copyrights: Harvard Public Health Magazine  //  www.hsph.harvard.edu

 

 

Kizzmekia Corbett – duboka posvećenost jednakosti u zdravlju i rad na mRNA cjepivu (Moderna)

Glasovito izdanje za osobu godine časopisa TIME proglasilo je dr. Kizzmekiju Corbett za heroja godine zbog njezinog liderstva u razvoju cjepiva protiv COVID-19. Corbett  je bila znanstveni voditelj tima za koronavirus Centra za istraživanje cjepiva u američkom Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti. Tamo je razvila novu tehnologiju mRNA koju koristi Modernino cjepivo protiv COVID-19 i drugi, igrajući ključnu ulogu u globalnoj borbi protiv virusa. Motivirajući rad dr. Corbett znak je duboke posvećenosti zdravstvenoj pravednosti i jednakosti, obzirom da je studirala istovremeno biološke znanosti i sociologiju. “Cjepiva imaju potencijal smanjiti zdravstvene nejednakosti, posebno kada je riječ o zaraznim bolestima”, nedavno je objasnila za Nature. Dr. Corbett i njezin rad oslikavaju ogromnu vrijednost spajanja prirodnih i društvenih znanosti u rješavanju globalnih izazova.

U periodu nakon predstavljanja cjepiva protiv COVID-19, dr. Corbett se Harvard’s T.H. Chan School of Public Health, gdje će nastaviti rad na razvoju cjepiva. TIME piše da cjepiva s mRNA ne predstavljaju samo važan put izlaska iz trenutne pandemije, “već i novi pristup suzbijanju budućih”. Istraživačka industrija cjepiva već testira cjepiva na bazi mRNA protiv gripe, što ih potencijalno čini učinkovitijim, sigurnijim i lakšim za proizvodnju.

 

Copyrights: Harvard Public Health  //   https://cdn1.sph.harvard.edu

 

Znanost daje povjerenje da možemo prevladati i najizazovnije globalne probleme. U tijeku aktualne pandemije COVID-19, važno je da TIME magazin ali i društvo u cjelini, odaju počast često „nevidljivom“ radu znanstvenika koji nam pružaju nadu za budućnost! [1][2]

Noubar Afeyan, suosnivač i predsjednik tvrtke Moderna Therapeutics i izvršni direktor Flagship Pioneeringa, kaže da revolucionarna inovacija koja stoji iza mRNA cjepiva protiv COVID-19 tvrtke nije došla kao puka sreća, već iz repetitivnog i kompleksnog istraživačko-znanstvenog procesa. On opisuje sustav koji se naziva “emergent discovery” koji uključuje rad temeljen na budućim idealnim idejama, pionirske iskorake u novim područjima, poticanje ideja koje se prvotno čine nerazumnima te ustrajno preispitivanje hipoteza. Naglašava da se ovaj proces otkrića odnosi i na druge industrije osim prirodnih znanosti. Afeyan je koautor članka objavljenog u Harvard Business Review “Što nas evolucija može naučiti o inovacijama”.[3]

 

 

 

Svjetski ekonomski forum  – Izazovi koje nosi omikron

Prema nedavno objavljenom članku u okviru Svjetskog ekonomskog foruma, s omikronom je zabilježen porast dezinformacija o COVID-19. Omikron varijanta COVID-19 popraćena je novim valom dezinformacija koje se dijele na internetu., a koje, makar se ne dijeleći zlonamjerno, mogu potkopati napore javnog zdravstva u kontroli globalne pandemije. Borba protiv lažnih informacija mora se dogoditi na svim razinama i treba biti usredotočena na točne i pozitivne poruke. Neki navode da se novi val dezinformacija uvelike odnosi na testiranja, dok su se prethodni „pikovi“ lažnih vijesti usredotočili na cjepiva, maske i težinu bolesti. Više nego ikada je važno slušati zdravstvene autoritete i nepokolebljive znanstvene dokaze. [4]

Moderna je biotehnološka tvrtka koja razvija inovativne lijekove i cjepiva utemeljene na tehnologiji glasničke RNA (mRNA). U 10 godina otkako je osnovana, kompanija se iz znanstvene tvrtke koja provodi inovativna istraživanja u području glasničke RNA (mRNA) pretvorila u kompaniju s raznovrsnim kliničkim portfeljem koji uključuje sedam različitih skupina cjepiva i lijekova, bogatim portfeljem intelektualnog vlasništva u područjima koja uključuju mRNA i lipidne nanočestice te integriranim proizvodnim pogonom koji omogućuje i kliničku i masovnu komercijalnu proizvodnju u dosad neviđenoj brzini. Sposobnostima tvrtke Moderna svjedočili smo i u ovoj pandemiji, kada je ta tvrtka razvila jedno od prvih odobrenih cjepiva protiv bolesti COVID‑19.

 

 

 

Istražujući nove horizonte mRNA cjepiva, Moderna je objavila je krajem siječnja da je cijepljen prvi sudionik u ispitivanju faze 2 svog potencijalnog cjepiva za docjepljivanje specifično protiv varijante omikron (mRNA-1273.529). Osim toga, Moderna je najavila objavu podataka o neutralizirajućim protutijelima protiv varijante omikron šest mjeseci nakon primjene doze za docjepljivanje u časopisu The New England Journal of Medicine. Iako se neutralizacija varijante omikron smanjila za 6,3 puta u odnosu na vršne razine titra protutijela zabilježene 29. dana nakon docjepljivanja, i dalje je bila mjerljiva u svih sudionika. Titri neutralizirajućih protutijela protiv varijante omikron smanjivali su se brže nego titri protutijela protiv ishodišnog soja virusa (D614G), koji su se u istom vremenskom razdoblju smanjili za 2,3 puta.

 

„Ohrabruje nas postojanost protutijela protiv varijante omikron šest mjeseci nakon primjene trenutno odobrene docjepne doze cjepiva mRNA‑1273 od 50 µg. Ipak, s obzirom na dugoročnu prijetnju koju predstavlja sposobnost varijante omikron da izbjegne djelovanje imunosnog sustava, nastavljamo razvijati naše potencijalno cjepivo za docjepljivanje specifično protiv varijante omikron i drago nam je da smo započeli ovaj dio našeg ispitivanja faze 2,“ izjavio je Stéphane Bancel, izvršni direktor tvrtke Moderna. „Također ocjenjujemo trebamo li uključiti to potencijalno cjepivo sa specifičnim djelovanjem na varijantu omikron u naš program razvoja multivalentnih cjepiva za docjepljivanje. Nastavit ćemo dijeliti podatke s tijelima nadležnima za zdravstvenu zaštitu kako bismo im omogućili da na temelju dokaza donesu odluke o najboljim strategijama docjepljivanja protiv virusa SARS‑CoV‑2.“ [5]

 

 

 

REFERENCE:
[1] https://news.umbc.edu/hero-of-the-year-time-honors-umbc-alum-kizzmekia-corbett-covid-19-vaccine-leader/
[2] https://time.com/heroes-of-the-year-2021-vaccine-scientists/
[3] https://hbr.org/podcast/2021/09/the-innovation-system-behind-modernas-covid-19-vaccine
[4] https://www.weforum.org/agenda/2022/01/covid-misinformation-omicron-and-how-to-combat-it/
[5] https://investors.modernatx.com/news/news-details/2022/Moderna-Announces-First-Participant-Dosed-in-Phase-2-Study-of-Omicron-Specific-Booster-Candidate-and-Publication-of-Data-on-Booster-Durability-Against-Omicron-Variant/default.aspx
https://www.hsph.harvard.edu/magazine/magazine_article/kizzmekia-corbett-is-just-getting-started/