d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Povodom konferencije „Planiranje kadrova u zdravstvu” – WHO o potrebnom ulaganju u zdravstveni kadar i njegovoj održivosti

Z

dravstveni radnici bili su ključni u skrbi tijekom ove pandemije te nastavljaju imati ključnu ulogu u procesu oporavka zdravstvenih sustava i ekonomija. Ne možemo ih iznevjeriti. Moramo ulagati u naše zdravstvene radnike i štititi ih- rekao je regionalni direktor WHO-a za Europu, dr. Hans Henri P. Kluge, na sjednici Regionalnog odbora WHO Europe krajem 2021. godine.

WHO je proglasio 2021. godinu Međunarodnom godinom zdravstvenog kadra u znak poštovanja i zahvalnosti za njihovu neumornu predanost u borbi protiv COVID-19 pandemije.

 

 

 

“Zdravstveni radnici u našoj regiji bili su ključni u pružanju kvalitetnih zdravstvenih usluga našim građanima, no istovremeno se suočavamo s nedostatkom djelatnika, a onima koji ulaze u zdravstveni sustav ​uvjeti su izazovni”, istaknula je dr. Natasha Azzopardi-Muscat, direktorica Odjela za zdravstvene politike u državama WHO/Europe. “Nadamo se da će zdravstvena profesija postati karijera iz snova za mlade učenike. Kako bi se to dogodilo, moramo povećati svoja ulaganja i stvoriti radne uvjete koji podržavaju dobrobit zdravstvenih radnika.”

Predstavnici Udruženja za medicinsku izobrazbu u Europi (AMEE), Europskog udruženja liječnika u ruralnim i izoliranim područjima (EURIPA), Svjetske organizacije obiteljskih liječnika (WONCA) i Europskog foruma nacionalnih udruženja medicinskih sestara i primalja (EFNNMA), između ostalih, naglasili su hitnost rješavanja problema.

 

 

 

Prema održivosti planiranja zdravstvenih kadrova

Povećana potražnja za zdravstvenim djelatnicima i suradnim djelatnicima u zdravstvenoj skrbi, zajedno s mobilnošću i migracijom, pridonosi ozbiljnim problemima zdravstvene pokrivenosti (i dostupnosti zdravstvenoj skrbi) u europskoj regiji WHO-a. Prepoznajući ove izazove, novousvojeno „Izvješće o napretku u provedbi prema održivosti zdravstvenog kadra u europskoj regiji WHO-a: okvir za djelovanje” (eng. Progress report on the implementation of Towards a sustainable health workforce in the WHO European Region: framework for action) ističe potrebu da se prioritetno i učinkovito planira zdravstveni kadar, njihovo obrazovanje i cjeloživotna izobrazba, te strategije zadržavanja zdravstvenog kadra u sustavu.

“Simbolična godina posvećena zdravstveno kadru poziva na opsežne promjene i prilagodbe te promjenu statusa quo”, istaknuo je dr. Kluge. “Moramo krenuti prema promjeni paradigme. Moramo početi gledati, slušati i raditi stvari drugačije, ako želimo prepoznati izazove s kojima se suočavamo. Sada je vrijeme.”

WHO/Europe će ovu misiju realizirati ambicioznim programom koji će uključivati edukaciju i radionice za države članice, kao i alate za podršku korištenju boljih podataka, razvoj strateških politika i poboljšanje upravljačkih i liderskih vještina za zdravstvene djelatnike.

 

 

Ulaganje u zdravstveni kadar – njihova izobrazba, blagostanje i dostatna naknada

Zapošljavanje u zdravstvu djeluje kao poticaj gospodarstvu i multiplikator gospodarskog rasta, što znači da ulaganje u zdravstvenu i zdravstvenu radnu snagu koristi cijelom društvu.

Zdravstveni i socijalni sektor glavni je poslodavac žena i predstavlja važno područje ulaganja za ravnopravnost spolova. Jedan od 10 radnika u zemljama članicama OECD-a angažiran je u zdravstvenom sektoru, a tri četvrtine tih radnika su žene.

Povrh COVID-19 izazova, potrebna su dodatna ulaganja u dostupnost zdravstvenih radnika u pružanju primarne zdravstvene skrbi, zbrinjavaju nezaraznih kroničnih bolesti i pružanju usluga mentalnog zdravlja, zdravstvene skrbi majki i djece, te cjeloživotne i palijativne skrbi.

Ulaganja u obrazovanje i cjeloživotnu izobrazbu (kontinuirano stručno usavršavanje), blagostanje i sigurnost zdravstvenog kadra na radu u svim ovim područjima važni su preduvjeti za zadržavanje i privlačenje zdravstvenih djelatnika i stručnjaka. Bez da zdravstveni i zdravstveni rad postanu poželjan i podržan put nastavka karijere, države će se boriti da privuku uvoznu radnu snagu (uključujući ruralna područja), uz otežani put prema dostupnosti univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti te snažnijim i otpornijim zdravstvenim sustavima.

 

 

 

Zdravstveni kadar zaslužuje konkretno djelovanje

Osim pohvala i pljeska, 2021. godina kao Godina zdravstvenog kadra imala je za cilj potaknuti države da budu suradljive i učinkovitije se nose s trajnim izazovima planiranja i održivosti zdravstvvenog kadra.

Zdravlje i blagostanje zaposlenih u zdravstvu i zdravstvenoj skrbi oduvijek su bili važni, no sada su još važniji. Dok se društva bore s posljedicama dugotrajnog stresa i pritiska na zdravstveni kadar, važno je da države članice poduzmu konkretne korake kako bi odgovorile na goruće potrebe.

Tijekom cijele godine, WHO/Europa obvezao se na suradnju s partnerima kako bi iskazao poštovanje prema radnoj snazi ​​posvećenoj zdravlju i brizi drugih, te zagovarao usklađene napore za:

 

•         Poboljšanje njihovih radnih uvjeta

•         Ulaganje u njihovo obrazovanje i izobrazbu

·         Proširivanje njihovih uloga

•         Zaštitu njihovog zdravlja i blagostanja

 

WHO također skreće pozornost na sve veći razmjer migracije međunarodnih zdravstvenih radnika, posebno iz država s nižim dohotkom i fragilnim zdravstvenim sustavima, te potrebu za jačom provedbom Globalnog kodeksa WHO-a o međunarodnom zapošljavanju zdravstvenog osoblja.

Odgovornost i posvećenost zdravstvenog kadra prema univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti velikog broja građana od hitnih zdravstvenih izazova (poput pandemije) te promicanju zdravlja i dobrobiti za sve, ne zaslužuju samo priznanja i pohvale, nego i opipljive mjere.

 

 

 

REFERENCE:
https://www.euro.who.int/en/health-topics/Health-systems/health-workforce/news/news/2021/9/investing-in-and-protecting-the-health-workforce-progress-at-rc71
https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2021/01/2021-international-year-of-health-and-care-workers

 

 

 

 

U okviru Konferencije o budućnosti Europe Europski gospodarski i socijalni odbor u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu – Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ organizira konferenciju „Planiranje kadrova u zdravstvu – nemoguća misija ili nova prilika?”.

Konferencija će se održati u petak, 11. veljače 2022. godine s početkom u 15 sati u hibridnom obliku – Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Rockefellerova 4, Zagreb i Zoom platforma.

Sudioniciprogram te obrazac za prijavu na konferenciju dostupni su na web stranici:

hrh.mef.hr

 

Prijavite se i aktivno sudjelujte!

 

 

 

Organizatori

  • Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  • Centar za planiranje zanimanja u biomedicine i zdravstvu
  • Centar za istraživanje I promicanje najboljih zdravstvenih praksi
  • sc. Danko Relić, član Europskog gospodarskog i socijalnog odbora