d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Advocacy Editorial / Onkološke medicinske sestre i tehničari – Jasminka Miličević

K

ako bismo osvijestili važnost onkoloških medicinskih sestara i tehničara u integriranoj skrbi onkoloških bolesnika, Hrvatska liga protiv raka u suradnji s think tankom Health Hub i Hrvatskim društvom onkoloških medicinskih sestara i tehničara, uz podršku partnera Udruga Jedra, International Coalition of Respiratory Nurses, Astra Zeneca, Pfizer i Luun Uniforms (Labtex) organizirala je posebni awareness editorial posvećen trenutnoj poziciji te zagovaranju perspektivnije budućnosti onkoloških medicinskih sestara i tehničara.

Nastavno na kontinuirane multidisciplinarne aktivnosti Hrvatske lige protiv raka, više nego ikada potrebno je istaknuti važnu ulogu medicinskih sestara i tehničara kao svojevrsnih koordinatora onkološke skrbi kroz više razina zdravstvenog sustava, a Nacionalnim strateškim okvirom protiv raka i proizlazećim Akcijskim planom, želimo dodatno osnažiti dijalog i odati priznanje ulozi medicinskih sestara uključenih u onkološku skrb. Svaka od onkoloških medicinskih sestara koja je sudjelovala u editorialu dala je svoju viziju budućnosti profesije i potrebne promjene u zdravstvenom sustavu koje vode poboljšanjima u “navigaciji skrbi”, usmjerenom i učinkovitijem putu pacijenta te boljim ishodima liječenja.

 

 

Potrebno je prepoznati doprinos koji onkološke medicinske sestre i tehničari daju onkološkim timovima uz spoznaju da će u budućnosti, više nego ikada, medicinske sestre imati sve važniju ulogu u onkološkoj skrbi. [i]  Uz zahvalu udrugama (Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara, udruga Jedra, International Coalition of Respiratory Nurses)  te kompanijama AstraZeneca i Pfizer koje svojim kontinuiranim stručnim djelovanjem promiču inovacije, ulažu u afirmiranje i izobrazbu onkoloških medicinskih sestara kako bi bile ukorak s globalnim onkološkim trendovima i pružale skrb usklađenu s najsuvremenijim smjernicama, zahvaljujemo se i hrvatskoj kompaniji Labtex / Luun uniforms koja je kao styling partner za ovaj jedinstveni editorial naglasila stilski kreativnost, kvalitetu, snagu i nove globalne trendove koje nose ove inspirativne dame u editorialu.

Predstavljamo Vam Jasminku Miličević, dipl. med. sestru (glavna sestra Klinike za onkologiju KBC Zagreb, predsjednica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara).

 

Jasminka Miličević, dipl. med. sestra (glavna sestra Klinike za onkologiju KBC Zagreb, predsjednica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara)

 

 

“Kao predsjednica Hrvatskog  društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara ponosna sam što smo dio ove vrijedne inicijative. Značaj onkoloških medicinskih sestara u procesu skrbi oboljelih od raka je neupitna, ali u isto vrijeme nedovoljno prepoznata od strane zdravstvene administracije.

Ove godine smo imali privilegiju biti domaćini Europskog društva onkoloških medicinskih sestara EONSA, krovne organizacije onkoloških medicinskih sestara.

 

Jasminka Miličević, dipl. med. sestra (glavna sestra Klinike za onkologiju KBC Zagreb, predsjednica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara)

 

 

Želim iskoristiti ovu priliku i zahvaliti svojim kolegicama i kolegama koji su sudjelovali na okruglom stolu s predstavnicima EONSA na kojem smo razgovarali o nužnosti uvođenja specijalizacije za onkološke medicinske sestre, ali i dobili suglasnost za prevođenje EONS-ovog obrazovnog okvira.  Iskoristit ćemo ga kao referencu za zagovaranje i promicanje razvoja nacionalnog programa onkološke zdravstvene njege, ali i kao podršku programu kontinuiranog obrazovanja kako bi svaka medicinska sestra koja skrbi o onkološkom pacijentu bila kompetentna u svih devet kategorija; da imaju potrebna znanja iz onkologije, ovladaju naprednim kliničkim vještinama, budu sposobne razumjeti cjelokupne potrebe pacijenta, razvijenu empatiju za oboljele i članove njihovih obitelji, ovladaju naprednim komunikacijskim vještinama, budu lideri unutar MDT-a, imaju sposobnost donošenja odluka te poticanje inovativnosti, upravljanje projektima i promjenama. To naši oboljeli zaslužuju, a važnost onkoloških medicinskih sestara i prepoznatljivost u sustavu, kao i adekvatno vrednovanje zaslužuju onkološke medicinske sestre.

 

 

Jasminka Miličević, dipl. med. sestra (glavna sestra Klinike za onkologiju KBC Zagreb, predsjednica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara)

 

 

 

 

 

 

 

Andreja Šajnić, Đurđica Zlodi, Tihana Gašpert, Jasminka Miličević, Tanja Hačko, Sandra Karabatić

 

 

 

 

 

ADVOCACY EDITORIAL

powered by //

 

 

 

Pfizer Vector Logo | Free Download - (.SVG + .PNG) format - SeekVectorLogo.Com

LUUN Wear - University of Zagreb/Sveuciliste u Zagrebu - Zagreb, Zagreb, Croatia | LinkedIn

 

 

 

 

 

REFERENCE:
[i] https://www.cancer.net/blog/2017-05/3-things-you-should-know-about-oncology-nurses