d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Advocacy Editorial / Onkološke medicinske sestre i tehničari – “Navigacija” skrbi, put pacijenta i bolji ishodi liječenja

K

ako bismo osvijestili važnost onkoloških medicinskih sestara i tehničara u integriranoj skrbi onkoloških bolesnika, Hrvatska liga protiv raka u suradnji s think tankom Health Hub i Hrvatskim društvom onkoloških medicinskih sestara i tehničara, uz podršku partnera Udruga Jedra, International Coalition of Respiratory Nurses, Astra Zeneca, Pfizer i Luun Uniforms (Labtex) organizirala je posebni awareness editorial posvećen trenutnoj poziciji te zagovaranju perspektivnije budućnosti onkoloških medicinskih sestara i tehničara.

Nastavno na kontinuirane multidisciplinarne aktivnosti Hrvatske lige protiv raka, više nego ikada potrebno je istaknuti važnu ulogu medicinskih sestara i tehničara kao svojevrsnih koordinatora onkološke skrbi kroz više razina zdravstvenog sustava, a Nacionalnim strateškim okvirom protiv raka i proizlazećim Akcijskim planom, želimo dodatno osnažiti dijalog i odati priznanje ulozi medicinskih sestara uključenih u onkološku skrb. Svaka od onkoloških medicinskih sestara koja je sudjelovala u editorialu dala je svoju viziju budućnosti profesije i potrebne promjene u zdravstvenom sustavu koje vode poboljšanjima u “navigaciji skrbi”, usmjerenom i učinkovitijem putu pacijenta te boljim ishodima liječenja.

Potrebno je prepoznati doprinos koji onkološke medicinske sestre i tehničari daju onkološkim timovima uz spoznaju da će u budućnosti, više nego ikada, medicinske sestre imati sve važniju ulogu u onkološkoj skrbi. [i]  Uz zahvalu udrugama (Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara, udruga Jedra, International Coalition of Respiratory Nurses)  te kompanijama AstraZeneca i Pfizer koje svojim kontinuiranim stručnim djelovanjem promiču inovacije, ulažu u afirmiranje i izobrazbu onkoloških medicinskih sestara kako bi bile ukorak s globalnim onkološkim trendovima i pružale skrb usklađenu s najsuvremenijim smjernicama, zahvaljujemo se i hrvatskoj kompaniji Labtex / Luun uniforms koja je kao styling partner za ovaj jedinstveni editorial naglasila stilski kreativnost, kvalitetu, snagu i nove globalne trendove koje nose ove inspirativne dame u editorialu:

  • Jasminka Miličević, dipl. med. sestra (glavna sestra Klinike za onkologiju KBC Zagreb, predsjednica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara)
  • Sandra Karabatić, mag. sestrinstva (glavna sestra Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinika za plućne bolesti Jordanovac KBC Zagreb, predsjednica udruge Jedra)
  • Tihana Gašpert, mag. sestrinstva (Klinika za radioterapiju i onkologiju, KBC Rijeka)
  • Ksenija Romić, mag. sestrinstva (glavna sestra Klinike za onkologiju KBC Split)
  • Andreja Šajnić, mag. sestrinstva (Klinika za plućne bolesti Jordanovac KBC Zagreb, Nurses Group Chair – European Respiratory Society (ERS), predsjednica International Coalition of Respiratory Nurses (ICRN))
  • Đurđica Zlodi, mag. sestrinstva (glavna sestra Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb)
  • Tanja Hačko, mag. sestrinstva (glavna sestra Odjela za tumore dječje dobi, Zavod za dječju onkologiju i hematologiju ”Dr. Mladen Ćepulić” Klinike za dječje bolesti Zagreb)

 

 

 

1. Onkološke sestre proaktivno stvaraju bliske veze sa svojim pacijentima i

Onkološke medicinske sestre i tehničari imaju  ključnu ulogu u „navigiranju“  bolesnika i pružatelja skrbi kroz onkološku bolest, često stvarajući trajne veze koje traju godinama nakon posljednjeg liječenja. Pacijenti se prisjećaju medicinskih sestara koje su im pokazale suosjećanje nakon biopsije, odvojile su vrijeme da objasne nuspojave liječenja i podučavale ih kroz težak medicinski zahvat. Onkološke medicinske sestre „slave“ male i velike pobjede s pacijentima, tješe ih nakon što čuju loše vijesti, zalažu se za one kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška te često olakšavaju komunikaciju između ostatka medicinskog tima i pružatelja skrbi.

 

 

Andreja Šajnić, Đurđica Zlodi, Tihana Gašpert, Jasminka Miličević, Tanja Hačko, Sandra Karabatić

 

 

2. Onkološke medicinske sestre koordiniraju onkološku skrb i

Onkološke medicinske sestre ključni su partneri koji onkološkim bolesnicima pomažu u snalaženju u složenim protokolima liječenja te upravljanju simptomima i nuspojavama. Liječenje raka kod bolesnika proći će kroz mnoge faze, a on ili ona mogu vidjeti nekoliko različitih stručnjaka iz različitih medicinskih specijalizacija. Često su onkološke medicinske sestre one koje pružaju dosljedne informacije i smjernice kroz plan liječenja i put pacijenta. Imaju prikladnu izobrazbu i vještine za procjenu potreba bolesnika i članova obitelji u bolnicama i ambulantnim praksama. Medicinske sestre predviđaju potrebe bolesnika i članova obitelji te surađuju s voditeljem liječenja i ostalim suradnicima kako bi osigurali da bolesnici imaju odgovarajuću podršku i stručnu pomoć u svojim domovima i zajednicama.

 

 

Andreja Šajnić, Jasminka Miličević, Tihana Gašpert, Sandra Karabatić, Đurđica Zlodi, Ksenija Romić

 

 

3. Onkološke sestre poznaju svoje pacijente i zalažu se za njih, te doprinose boljim ishodima liječenja

Predanost i suosjećanje onkoloških medicinskih sestara zaslužuje posebnu zahvalnost na pomoći razumijevanja proživljenog iskustva bolesnika i obitelji. Njihova perspektiva, koja često spaja znanost i zagovaranje, zaslužuje posebno priznanje jer daje doprinos ishodima liječenja s humanim, ekonomskim i kliničkim benefitom.

 

 

Sandra Karabatić, Andreja Šajnić, Jasminka Miličević, Tihana Gašpert, Tanja Hačko, Đurđica Zlodi, 

 

 

 

 

ADVOCACY EDITORIAL

powered by //

 

 

 

Pfizer Vector Logo | Free Download - (.SVG + .PNG) format - SeekVectorLogo.Com

LUUN Wear - University of Zagreb/Sveuciliste u Zagrebu - Zagreb, Zagreb, Croatia | LinkedIn

 

 

 

 

 

REFERENCE:
[i] https://www.cancer.net/blog/2017-05/3-things-you-should-know-about-oncology-nurses