d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Special Policy Report SVAKI DAN JE VAŽAN / Ishodi za onkološke bolesnike vjerojatno će imati negativne posljedice ako se uobičajeni standardi skrbi odgode ili ne primjenjuju

K

ao što smo svi svjesni, za oboljele od raka, svaki dan je važan… Nažalost, postoje značajne razlike u dostupnosti inovativnih onkoloških terapija za bolesnike diljem Europe. Skraćivanje vremena i ubrzana dostupnost ovih terapija pacijentima, uz ostale strateške aktivnosti, bit će ključna za borbu protiv raka u Europi, a tako i u Hrvatskoj. Ovaj članak dio je Special Policy Reporta “SVAKI DAN JE VAŽAN”, a koju je Health Hub kao jedinstveni regionalni healthcare policy think tank pokrenuo kako bi zdravstvenoj administraciji te stručnoj i široj javnosti prenio poruke iz vrijedne publikacije “Every Day Counts” (VINTURA uz podršku EFPIA-e) te kako bismo svim dionicima hrvatskog ekosustava onkološke skrbi, prenijeli važne poruke o dostupnosti inovativnih terapija diljem EU. Ovim Special Policy Reportom želimo dati “vjetra u leđa” Nacionalnom strateškom okviru protiv raka, te adresirati esencijalnu potrebu da se ubrza dostupnost inovativnim terapijama, uz rad na drugim strateškim područjima onkološke skrbi. 

 

 

Pandemija COVID-19 ozbiljno je utjecala na onkološku skrb uzrokujući disrupciju u prevenciji i liječenju, odgađajući dijagnozu i cijepljenje (*op. dostupnim cjepivima protiv nekoliko vrsta raka) te utječući na dostupnost lijekovima. Broj dijagnoza raka smanjio se od početka pandemije, što ukazuje na budući porast slučajeva.

 

Europski plan za borbu protiv raka, Europska komisija, 2021.

 

 

COVID-19 je značajno utjecao na dostupnost onkološke skrbi pacijentima. Porast oboljelih od COVID-19 preopteretio je zdravstvene sustave diljem svijeta, prekinuvši redovno liječenje pacijenata oboljelih od raka (Saini et al., 2020.). Do disrupcije je također došlo na nekoliko ključnih točaka dostupnosti pacijenata uključujući istraživanje i razvoj (R&D), odobrenje za stavljanje u promet, pristup tržištu i dostupnost pacijenata inovativnim onkološkim terapijama raka.

Za oboljele od raka to je značilo dodatne prepreke u dostupnosti onkološkoj skrbi i inovacijama, povrh čimbenika koji su već odgađali pristup pacijenata onkologiji prije pandemije (Vintura, 2020.).

Ozbiljnost ove prijetnje postala je jasna u studenom 2020., kada su istraživači kvantificirali učinak kašnjenja u liječenju raka povezanih s COVID-19 na rizik od smrti. Otkrili su da je odgoda liječenja od četiri tjedna povezana s povećanjem rizika od smrti između 6 i 13%, ovisno o vrsti raka. Kašnjenja do dvanaest tjedana, što nije iznenađujuće, dodatno povećavaju rizik (Hanna i sur., 2020.).

 

 

 

Vjerojatno će doći i do daljnjih poremećaja u pružanju zdravstvenih usluga, bilo u obliku budućih kratkoročnih „stresova“ zbog novih mutacija ili pandemija COVID-19 ili manje očitih pitanja održivosti kao što je alarmantan (i rastući) nedostatak zdravstvenog osoblja dostupnog za onkološku skrb za europske građane koji stare. Pravi je izazov pogledati dalje od trenutne krize i iskoristiti prilike za učenje iz pandemije COVID-19 kako bi zdravstveni sustavi bili spremni za budućnost.

 

 

 

Kod raka dojke odgoda operacije od osam tjedana povećava rizik od smrti za 17%, dok odgoda od 12 tjedana povećava rizik za 26%.

 

Hanna et al., 2020

 

 

 

Uz naglašavanje negativnih utjecaja COVID-19 na europsku onkološku skrb, EFPIA izvješće „Svaki dan je bitan“ također bilježi pozitivne pomake koji bi se trebali održati, a ne vraćati se na staro. Oni su „pretočeni“ u preporuke o tome kako se europski zdravstveni sustavi mogu bolje oporaviti i prilagoditi kako bi smanjili kašnjenja u pristupu za današnje oboljele od raka i utjecaj budućih kriza na buduće bolesnike od raka. Neke od ovih preporuka nisu nove. Mnoge promjene potrebne da bi europski zdravstveni sustavi bili održiviji poznate su već godinama. Međutim, njihovo ostvarivanje težak je i dugotrajan proces (Braithwaite, 2018.).

COVID-19 pružio je potreban zamah za ponovno promišljanje najboljih praksi i implementaciju učenja stečenih tijekom pandemije. Sada je vrijeme za davanje prioriteta ovakvim preporukama kako bi se napravile trajne promjene koje mogu poboljšati pristup pacijenata skrbi za rak u cijeloj Europi. EFPIA  izvješće „Svaki dan je bitan“ izrađen je s više dionika i bilježi saznanja istraživača, vladinih agencija, farmaceutskih kompanija, stručnih društava i organizacija pacijenata u vezi s utjecajem COVID-19 na dostupnost onkološkoj skrbi u Europi. Usredotočuje se i na negativan učinak pandemije za ključne prekretnice u pristupu pacijenata koje su činile osnovu izvješća „Svaki dan je bitan – poboljšanje vremena za dostupnost inovativnih onkoloških terapija pacijentima u Europi”.

 

 

 

 

Značajan negativan utjecaj na ishode onkoloških bolesnika

COVID-19 je na oboljele od raka utjecao na dva načina. Imao je neproporcionalan učinak na smrtnost pacijenata oboljelih od raka (Europska komisija, 2021.). Pacijenti s rakom imaju povećan rizik od teških ishoda infekcije koronavirusom. Rak i onkološko liječenje obično uzrokuju imunosupresiju, što oboljele od raka čini osjetljivijima na tešku bolest koronavirusa. Većina pacijenata oboljelih od raka stariji su od 65 godina i imaju jedan ili više komorbiditeta.

Pandemija COVID-19 također je rezultirala preprekama u dostupnosti onkološkoj skrbi. Te su prepreke, uz postojeća kašnjenja u dostupnosti zbog procesa određivanja cijena i naknada za uvrštavanja lijekova na liste, nacionalni kriteriji plaćanja te varijacije u spremnosti europskih zdravstvenih sustava za integraciju novih terapija u kliničku praksu (Vintura, 2020.) .

Ishodi za onkološke bolesnike vjerojatno će imati negativne posljedice ako se uobičajeni standardi skrbi odgode. (Whiting, 2020.). Odgoda liječenja od četiri tjedna povezana je s povećanjem rizika od smrti od 6-13% (Hanna i sur., 2020.). Procjene su da će smrtnost od raka dojke i debelog crijeva porasti za 8% do 17% do pet godina nakon dijagnoze (Maringe et al., 2020.). Za europska gospodarstva to znači smanjenje očekivanog životnog vijeka i produktivnosti njihovih građana (Hofmarcher et al., 2019.).

 

 

 

 

 

 

 

Special Policy Report “SVAKI DAN JE VAŽAN”
prenosi zaključke i preporuke iz publikacije “EVERY DAY COUNTS” (VINTURA uz podršku EFPIA-e i partnera)

 

Special Policy Report “SVAKI DAN JE VAŽAN”
(VINTURA uz podršku EFPIA-e i partnera)
powered by

 

 

 

REFERENCE:
https://www.efpia.eu/publications/downloads/efpia/every-day-counts-improving-time-to-patient-access-to-innovative-oncology-therapies-in-europe/