d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

9. Crikvenica International Health Tourism Conference – Zdravstveni turizam zahtijeva promišljenu organizaciju prepoznatljivu svijetu! (hrturizam.hr)

D

eveta konferencija na temu zdravstvenog turizma, Crikvenica International Health Tourism Conference, održala se 4. i 5. studenoga u hotelu Katarina u Selcu. Prenosimo Vam dojmove i detaljni osvrt  Gorana Rihelja s HRTURIZAM.HR.

 

Koliko je interes za CIHT konferenciju i ove godine bio velik, govore podaci o prijavi sudionika iz čak 55 zemalja. CIHT konferencija održana je u hibridnom izdanju na engleskom jeziku, a za sve koji nisu mogli fizički prisustvovati konferenciji, prenosila se i video linkom, virtualno. Predavanja su držana od strane vrsnih stručnjaka iz zdravstva, turizma i marketinga, kompetentnih za raspravu o nadolazećim svjetskim trendovima i potencijalima zdravstvenog turizma Kvarnera i Hrvatske.

 

Na pitanje koja je formula uspjeha, Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice i utemeljiteljica konferencije. naglašava više faktora. “Iznimno nam je važna struka i veliku pažnju pridajemo razumijevanju problematike zdravstvenog turizma. Zatim, tu je odlična suradnja i zajedničke aktivnosti svih partnera u projektu. Ponosni smo i na povezanost s dosadašnjim predavačima raznih profesija, koji su postali svojevrsni promotori CIHT-a, ali i Hrvatske kao destinacije zdravstvenog turizma. Neki su od njih proglašeni našim dragim ambasadorima. CIHT objedinjava zdravlje, turizam, marketing i znanje, i to je naša konstanta i snaga.”

 

 

Kvarner je u svijetu prepoznat kao regija u kojoj zdravstveni turizam važan segment ponude, i to već duže od stoljeća. Kao prednosti Kvarnera, Biondić naglašava povoljan geoprometni položaj, vrhunske zdravstvene ustanove, usluge i proizvode, raznolikost krajolika i prirodnih ljepota, brojne mogućnosti za sport i rekreaciju na kopnu, moru i u zraku, vrijednu kulturno-povijesnu baštinu i zanimljivu tradicionalnu, ali i modernu gastronomiju.

 

“Destinacija je to u kojoj, prije svega, postoji kvalitetna i dobro organizirana medicinska infrastruktura. Zdravstveni turizam se organizira vrlo promišljeno, prateći i poštujući zakone i promjene na tržištu te potrebe suvremenog čovjeka. Uspješnost destinacije ovisi o tome hoće li dobro iskoristiti komparativne prednosti, povezati ponudu, plasirati je na tržište i realizirati prodaju. Gosti žele kvalitetne usluge i sadržaje i to je ono na čemu moramo uvijek inzistirati i u što treba konstantno ulagati. Evidentan je nedostatak prodajnih kanala za zdravstveni turizam. Tek su u novije vrijeme nakon zakonskih izmjena zdravstvene usluge postale dostupnije na tržištu, tako da se u tome dijelu očekuje napredak.“

 

 

I ove godine smo dokazali kako interes za CIHT konferencijom iz godine u godinu raste, a sve zahvaljujući brojnim međusobnim poslovnim kontaktima sudionika i vrlo atraktivnom programu – 17 predavača iz devet zemalja govorilo je o temama koje su obuhvaćale mogućnosti suradnje i promocije hrvatskih zdravstveno-turističkih proizvoda na američkom tržištu, povezivanje različitih segmenata turizma, primjerice zdravstvenog, kulturnog, sportskog i drugih, a naši predavači osvrnuli su se i na najnovije trendove u zdravstvenom turizmu. Ovogodišnji program obogatili smo i dovođenjem šest talijanskih agencija s kojima su sudionici mogli održati B2B sastanke, a organizirana je i poslovna radionica o razvoju destinacije zdravstvenog turizma, istaknuo je doc.dr.sc. Vladimir Mozetič, dr.med., predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.

 

Na kraju CIHT konferencije Kristijan Zulle, ambasador World Wellness Weekenda za Hrvatsku, u ime osnivača Jean-Guy de Gabriaca, uručio je nagradu Wellness Champion dr. Vladimiru Mozetiču, predsjedniku Klastera. Nagrada Wellness Champion uručena je i Turističkoj zajednici Grada Crikvenice zbog uspješnog sudjelovanja u World Wellness Weekendu, a primila ju je direktorica Marijana Biondić.

 

 

Na CIHT konferenciji svake godine uspijevamo okupiti priznate stručnjake iz cijelog svijeta koji su i tijekom ovogodišnjeg CIHT-a u Crikvenici, gradu u kojem je razvoj turizma u 19. stoljeću počeo sa zdravstvenim turizmom, prezentirali nova znanja, prenijeli sudionicima konferencije iskustva i najbolje prakse te raspravljali o aktualnim trendovima u zdravstvenom turizmu. Ovogodišnji CIHT bio je bogat sadržajima i mogućnostima za nove poslovne kontakte i suradnje, a hibridno izdanje CIHT-a doprinijelo je većoj vidljivosti konferencije. Na taj način su Crikvenica, Kvarner i čitava Hrvatska dobili dodatnu promociju u 55 zemalja svijeta i 6 kontinenata s kojih je konferencija praćena. Ponosna sam što smo ponovno uspjeli da Selce i Rivijera Crikvenica na dva dana budu središte razmjene novih informacija i znanja o zdravstvenom turizmu i da smo od naših predavača i sudionika dobili vrlo visoke ocjene o konferenciji, što nam daje dodatan motiv za daljnje aktivnosti vezane uz razvoj zdravstvenog turizma.” izjavila je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice i utemeljiteljica konferencije.

 

Jubilarno 10. izdanje CIHT konferencije sljedeće godine održati će se 6. i .7. listopada, najavila je Biondić te je ujedno zahvalila pokroviteljima koji su ove godine podržali konferenciju: Ministarstvu turizma i sporta, Ministarstvu zdravstva, Jadran Galenskom laboratoriju d.d., Primorsko-goranskoj županiji, Turističkoj zajednici Kvarnera, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Gradu Crikvenici, hotelskoj kući Jadran d.d. iz Crikvenice, kao i partnerima, te brojnim drugima bez kojih ovogodišnje izdanje CIHT-a ne bi bilo moguće.

 

 

REFERENCE:

 

 

Autor članaka: GORAN RIHELJ