d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Jeri A. Milstead, liderica i ambasadorica modernog sestrinstva s vizijom globalnih zdravstvenih politika

P

rijatelji dr. Jeri A. Milstead, PhD, RN, NEA-BC, FAAN, ANA Hall of Fame, rekli bi da je ona utjelovljenje energije. Jeri je viša medicinska sestra I konzultantica za zdravstvene politike, procese javnih politika, pitanja visokog obrazovanja te leadership. Obnašala je dužnost profesorice i dekanice emerita na College of Nursing University of Toledo tijekomm 10 godina, te je predavala kao profesorica na Sveučilištu Clemson te kao voditeljica diplomskih programa na Sveučilištu Duquesne.

Osim što je vrlo energična I produktivna kao profesor, Jeri je također urednica i senior-autor knjige “Zdravstvene politike i politika: Vodič za medicinske sestre, 7. izdanje”, što je i bio povod za intervju s njom. Knjiga se prodaje u preko 20 država i predstavlja udžbenik o cjelokupnom procesu politika, a napisana je za doktorande i magisterande te zdravstvene djelatnike. Vrijedan doprinos ovoj vizinoarskoj publikaciji dala je i hrvatska predstavnica, magistra sestrinstva Andreja Šajnić, koja je napisala primjer uključenosti medicinskih sestara u donošenje politika s utjecajem na javno zdravlje u Hrvatskoj.

 

dr. Jeri A. Milstead, PhD, RN, NEA-BC, FAAN, ANA Hall of Fame

 

 

Jeri je također osmislila i implementirala prvi on-line tečaj koji se predavao diljem svijeta za doktorski program sestrinstva. Jeri kaže da nikad nije dobila nikakav savjet, već je promatračica koja obraća pažnju na ponašanje ljudi. “Nadam se da moje vlastito ponašanje odražava najbolje od onih pozitivnih ljudi koji su mi bili važni – obitelji, profesionalaca i prijatelja. Trebalo mi je nekoliko godina kao odrasloj osobi da vjerujem vlastitim mislima i osjećajima te da ne brinem o tome što drugi vide.”

Što se tiče savjeta drugima, Jeri ne daje savjete baš često. Radije sluša što joj drugi govore i pomaže im voditi ih u smjeru koji će ih dovesti do njihovih ciljeva. Jeri je angažirana kao gostujući predavač za mnoge fakultetske programe obrazovanja medicinskih sestara o procesu politika i leadershipa. Jeri kaže da će i dalje puno čitati, pisati o stručnim pitanjima te razgovarati o leadershipu i spremnosti za svaku priliku koja se ukaže!”.

 

 

 

Kako se “rodila” ideja o ovako značajnoj knjizi za budućnost sestrinstva i globalnim zdravstvenim politikama?

Počela sam razmišljati o pisanju knjige o procesima javnih politika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kada sam završavala doktorski program političkih znanosti 1993. godine. Ja sam medicinska sestra s diplomom, diplomom prvostupnice i magistra sestrinstva. Napustila sam svoju matičnu državu na srednjem američkom zapadu i preselila se u južniju državu kako bih predavala na programu sveučilišnog obrazovanja medicinskih sestara. Trebala sam doktorat, ali u to vrijeme bilo je malo doktorskih programa iz sestrinstva – samo 4 na jugu i nijedan u mojoj državi. Morala sam izabrati drugu disciplinu. Jedna od uloga na poziciji koju sam napustila bila je kao lobist – to jest, sastajala sam se s državnim zakonodavcima kako bih zagovarala da se bave pitanjima važnima za medicinske sestre, pacijente i javnost. Stoga sam odabrala doktorski studij političkih znanosti na obližnjem sveučilištu (Sveučilište Georgia).

Tijekom svog programa upoznala sam medicinsku sestru iz zapadne američke države (Nebraska) koja je također završavala svoj doktorat iz političkih znanosti! Ona i kolegica pohađale su isti program i poznavala je medicinsku sestru u Louisiani koja je pohađala isti program! To je značilo pet medicinskih sestara u SAD-u koje su studirale ovu disciplinu — i svi smo slučajno usredotočili naše istraživanje za disertacije na različite aspekte procesa politika. Knjiga je čekala da bude napisana! Organizirala sam grupu, dodala autore o zakonodavstvu, regulativi i informatici i nastalo je prvo izdanje!

“Zdravstvene politike i politika: Vodič za medicinske sestre” (Health Policy and Politics A Nurse’s Guide) temeljio se na teoriji i istraživanju te je pokrivao cijeli proces donošenja političkih odluka od postavljanja dnevnog reda, odgovora vlade do oblikovanja politika / programa, provedbe i evaluacije. Ništa slično nije bilo u literaturi o medicinskim sestrama i udžbenik je brzo postao standard u većini programa diplomskog obrazovanja medicinskih sestara. Tijekom godina svako je izdanje ažurirano novim sadržajem i prošireno kako bi odražavalo veze između sestrinstva i politike. U pripremi za 6. izdanje, dr. Nancy Short pridružila mi se u planiranju daljnjeg razvoja; zajedno smo radile kao urednice / autori. Izdavači su 7. izdanje nazvali Milstead’s Health Policy and Politics koje je uredila Nancy Short.

 

 

 

Koja je moderna uloga medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu?

Uloga medicinske sestre nadilazi samo boravak uz bolesničku postelju. U SAD-u su programi za medicinske sestre smješteni na sveučilištima te su izgrađeni na prirodnim i društvenim i humanističkim znanostima. Ovo liberalno obrazovanje stavlja nas u jedinstvenu poziciju da se zalažemo za pacijente, obitelji, zajednice i profesiju u mnogim okruženjima. Ako se glas medicinske sestre ne čuje na razini politike, drugi donose zakone i pravila koja utječu na medicinske sestre. Stara izreka kaže: “Možete raditi do smrti u rovovima, ali ako ne promijenite politike, ne možete ići naprijed.” Novija izreka glasi: “Ako niste za stolom, na jelovniku ste.”

Ako medicinske sestre ne surađuju sa zakonodavcima i drugim kreatorima politika, onda će zakonodavci i kreatori politika kreirati zakone, pravila i programe koji utječu na medicinske sestre, pacijente, obitelji i zajednice bez doprinosa medicinskih sestara. Medicinske sestre uče ovu ulogu u svojim programima obrazovanja medicinskih sestara. Od vitalnog je značaja da sve medicinske sestre vežu praksu sa zdravstvenim politikama.

 

 

Ova knjiga je neizmjerno važna za svaku medicinsku sestru, ali I učinkovitije zdravstvene politike?

Knjiga daje uvid u sve komponente političkog procesa u SAD-u kao što su: organiziranje dnevnog reda, odgovor vlade (zakoni i propisi), dizajn programa / politika, provedba i evaluacija) s primjerima zakona i pravila relevantnih za medicinske sestre.

Tisuće medicinskih sestara ugradile su procese kreiranja ili implementacije zdravstvenih politika u svoju praksu. Knjiga pruža prikaze slučajeva koje nude scenarije za medicinske sestre za analizu i predlaganje rješenja.

Sadržaj se bavi pitanjima koja su važna za medicinske sestre i njihove dionike. U posljednjih deset godina struka se mnogo više uključila u širok spektar zdravstvenih problema. Profesionalna perspektiva uključuje socijalno, etičko, ekološko i humanitarno gledište. Istraživači sestrinske profesije danas pružaju dokaze o mogućnostima liječenja. Glas sestrinstva postao je nužan i potrebit unutar široke agende zdravstvene skrbi.

 

 

 

Uistinu ste autentični primjer ambasadorice modernog sestrinstva s globalnim utjecajem. Možete li nam reći nekoliko riječi o sebi?

Već 65 godina radim kao registrirana medicinska sestra s iskustvom u izravnoj skrbi (područja općeg i mentalnog zdravlja), obrazovanju (u svim programima sestrinstva) te izvršnoj administraciji (dekanica, fakultet za medicinske sestre). Služila sam kao predsjednica državnog odbora za medicinske sestre (vladine agencije koja izdaje licence medicinskim sestrama i proglašava vladina pravila), službenica u državnim i lokalnim organizacijama medicinskih sestara i počasnim društvima kao što su Sigma i Američka akademija sestrinstva.

Dobitnica sam mnogih priznanja i nagrada, među kojima su ulazak u “American Nurses Association Hall of Fame” (2020), “Distinguished Educator and a Transformer of Nursing and Healthcare”, dvije počasne doktorske diplome, “Pioneer’ u nastavi na daljinu, te “Creative Teaching Award”. Dobitnica sam dvije nagrade za politički aktivizam i dvije nagrade za izvrsnost u sestrinstvu.

  1. godine sam predavala prvi modul na prvom doktorskom programu sestrinstva u svijetu koji je bio ponuđen potpuno online.

Radio sam s medicinskim sestrama u Kini, Kubi, Jordanu, Nizozemskoj i Nikaragvi. Trenutno imam poglavlja u 5 udžbenika za sestrinstvo te članke u nekoliko časopisa. Nastavljam svoj rad kao konzultantica u područjima sestrinstva, vodstva, obrazovanja i politike.

Udovica sam (muž mi je iznenada preminuo od srčanog udara u 42. godini), majka 4 djece, 3 odrasla unuka i 2 praunučadi. Imao sam drugu ljubav u svojim 70-ima; proveli smo 3 divne godine zajedno prije nego što je umro. Moja braća i sestre su mi jako bliski,  kao što su mi dragi moji prijatelji i kolege. Ja sam najsretnija žena koju znam!

 

 

 

 

 

 

 

 

REFERENCE:
Intervju

Dr. Jeri Milstead