d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

AmChamov poslovni doručak: Digitalizacijom do boljih ishoda liječenja i održivog zdravstva!

A

merička gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) organizirala je poslovni doručak o digitalnoj transformaciji zdravstva na kojem se između ostalog raspravljalo o digitalnoj transformaciji zdravstvenih sustava, novim zdravstvenim tehnologijama te zdravstvenim podacima i upravljanju podacima u zdravstvu. „Vidimo da se Hrvatska može pohvaliti kvalitetnim pojedinačnim digitalnim i informatičkim rješenjima, ono što nedostaje je most koji će ih spojiti u funkcionalnu digitalnu cjelinu. Harmonizacija cjelokupnog sustava bit će jedan od najvećih izazova u budućim koracima unaprjeđenja usluga e-Zdravstva. Ono što ohrabruje je svjesnost i razumijevanje nadležnih tijela za potrebom nadogradnje i pronalaženjem resursa, između ostalog i iz EU fondova, za buduću nadogradnju e-Zdravstva“, rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica, AmCham Hrvatska.

 

 

„Nažalost, provedba ne prati korak s potencijalom koji Hrvatska ima kada su u pitanju digitalizacija zdravstva, zdravstvenih ustanova i usluga. Digitalizacija zdravstva je neminovna, ali dojam je da dosadašnji pomaci i unaprjeđenja, nažalost, nisu rezultat sistematizacije i strukturiranja sustava, već su u najvećoj  mjeri ponukani pandemijom i cjelokupnom javnozdravstvenom situacijom“, dodao je Ljubiša Mitof-Višurski, generalni direktor, AbbVie.

 

Na panel raspravi koje je uslijedila nakon uvodnih govora je bilo riječi i o primjeni digitalnih alata i rješenja u zdravstvenom sustavu, registrima ishoda liječenja te podizanju kvalitete usluga i personaliziranom pristupu liječenju.

 

Ukoliko pogledamo u budućnost, Nacionalna razvojna strategija razvoja zdravstva i zdravstvene skrbi navodi upravo digitalizaciju zdravstvenog sustava i zdravstvenih usluga kao jedan od prioriteta. U okviru posebnih ciljeva Nacionalnog plana koji se nadovezuje na Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine postoji niz mjera vezanih upravo uz digitalnu transformaciju zdravstva od kojih se posebno ističu uspostava digitalnih rješenja u zdravstvenoj informacijskoj infrastrukturi RH za promicanje prevencije bolesti i zdravog stila života, informatičko povezivanje svih do sada nepovezanih pružatelja zdravstvenih usluga kao i uspostava digitalnih platformi i sustava za edukaciju i komunikaciju s pacijentima“, rekla je Andreja Matkun, Načelnica sektora za podršku i nadzor informacijskih sustava, Ministarstvo zdravstva.

 

 

S njom se složila i Jelena Curać, pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije, HZZO, koja je rekla kako su, obzirom na izazove u skrbi o zdravlju građana i u radu na optimizaciji zdravstvenog sustava, potrebna nova digitalna rješenja koja uključuju korištenje podatka, te korištenje informacija u optimizaciji sustava iz aspekta pružatelja usluga i pacijenata.

 

Mark J. Davis, generalni direktor, Roche je dodao kako će korištenje sekundarnih podataka pridonijet ostvarivanju želje za boljim ishodima liječenja i financijski isplativijem zdravstvenom sustavu. Upotreba podataka u zdravstvenom sustavu omogućava transparentnije i bolje upravljanje zdravstvenim sustavom te donošenje odluka o najisplativijem ulaganju u nove tehnologije. „Moramo osigurati povjerenje bolesnika da će dijeljeni podaci biti korišteni isključivo u stjecanju novih spoznaja, a sve sa krajnjim ciljem poboljšanja ishoda bolesnika kroz personalizirano liječenje. Dijeljenjem podataka stvaramo preduvjet kontinuiranog stjecanja novih znanja te iskustava koje će zasigurno predstavljati veliku vrijednost zdravstvenim djelatnicima u njihovoj borbi da osiguraju što bolje ishode liječenja“, zaključio je Davis.

 

 

Bernard Gršić, državni tajnik, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva je podsjetio kako digitalizacija poslovanja za sobom povlači i određene izazove. Pri tome ne govorimo samo o izazovima edukacije zaposlenika o novim načinima rada, već i o kompletnoj promjeni načina rada, zaštite podataka i obrane od kibernetičkih prijetnji. Digitalna transformacija utječe na sve sektore gospodarstva i mijenja način na koji živimo, radimo i komuniciramo. Ulaganja u strateške digitalne kapacitete i infrastrukture, unaprjeđenje vještina i moderniziranje interakcije između javne uprave i građana poduprijet će naš budući razvoj.