d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Ministrica Brnjac i ministar Beroš na Danima hrvatskog turizma: Hrvatsku pozicioniramo kao destinaciju zdravlja

U

Rovinju je održan tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske – Dani hrvatskog turizma (DHT) u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske radiotelevizije. Dvodnevni program ove manifestacije donio je niz prezentacija, panela te svečanu dodjelu nagrada najuspješnijima i najzaslužnijima u turizmu u 2022. godini. Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma otvoreni su panelom „Doba održivosti u hrvatskom turizmu“ u organizaciji Ministarstva turizma i sporta.

 

 

 

 

U uvodnom dijelu panela, u razgovoru 1 na 1 ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac govorila je o reformi upravljanja razvojem turizma, novom Zakonu o turizmu, kao i o budućim koracima koji će doprinijeti održivosti hrvatskog turizma.

„Turizam nam se predugo događao i razvijao bez plana, a brojne destinacije su već postale ugrožene prekomjernim turizmom. Stoga smo od  početka mandata paralelno s rješavanjem aktualnih izazova krenuli i sa sveobuhvatnom reformom upravljanja razvojem turizma. Danas, tri godine kasnije, imamo izrađen strateški i zakonodavni okvir te osigurana rekordna financijska sredstva od 1,3 milijarde eura za turistički sektor i mogu reći da je ova Vlada  osigurala sve preduvjete za razvoj održivog turizma“, izjavila je ministrica turizma i sporta prof. dr. sc. Nikolina Brnjac.

 

 

 

 

 

 

Na sastanku članova Vlade s turističkim sektorom na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma održanima u Rovinju. ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. istaknuo je: „Zdravstveni turizam pokretač je cjelovitog i koordiniranog cjelogodišnjeg turizma Hrvatske, što je od ključne važnosti za zdravlje naših građana i posjetitelja kao i očuvanje i razvoj turističke industrije. Cilj ove Vlade i zdravstvene administracije je spojiti našu dugu tradiciju  i nove trendove pozicionirajući Hrvatsku kao destinaciju zdravlja. Revitaliziramo našu vodeću poziciju u području zdravstvenog turizma u Europi koja seže u 1868. godinu kada je osnovano Higijeničarsko društvo Hvar kao najstarije turističko udruženje u Europi. Na dobrom smo putu kroz uvođenje novog modela turističkih ambulanti, brzih brodica hitne pomorske medicinske službe te uspostavljanjem hitne helikopterske medicinske službe koja će iduće turističke sezone biti u punoj operativnosti“.

 

 

 

Photo by Freepik

 

 

S obzirom na komparativne prednosti Hrvatske, prije svega visoku razinu usluge, stručan i kvalificirani kadar, prirodne ljepote i povoljnu klimu, dugu tradiciju u turizmu, prometnu povezanost, visoku sigurnost zemlje te konkurentne cijene, hrvatski zdravstveni turizam je proizvod s visokim potencijalom rasta.

Uzimajući u obzir podatak o velikom broju dolazaka turista, posebno za vrijeme ljetne sezone, briga o dostupnosti i osiguranju pružanja pravovremene zdravstvene zaštite našim građanima i turistima od velikog je značaja. S tim u vezi važno je naglasiti da domaći i strani turisti u Republici Hrvatskoj mogu biti sigurni da će im zdravstvena zaštita biti dostupna, te da će posebno u hitnim slučajevima biti zbrinuti. U prilog tome govori i činjenica da u turističkoj sezoni osiguravamo dodatne timove hitne medicinske pomoći na cestama, a kada tome pridodamo brze brodice hitne pomorske medicinske službe i skorašnje uspostavljanje hitne helikopterske medicinske službe, opravdavamo naš status sigurne turističke destinacije.

 

 

Photo by Freepik

 

 

 

„Izmjenama i dopunama Zakona dali smo snažno pravno uporište za dodatno razvijanje prepoznatljivosti hrvatskog zdravstvenog turizma kroz niz reformskih aktivnosti. To nam je putokaz prema pozicioniranju Hrvatske kao destinacije zdravlja! Jer Zdravlje je prvo!“, zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

 

 

Photo by Freepik