d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

“Zeleni” dizajn u zdravstvenim ustanovama

 

 

„Zeleni“ trend (eco-friendly) polako ali sigurno zauzima središnje mjesto i u uređenju interjiera. Održivost u dizajnu interijera omogućuje vlasnicima da smanje svoj ekološki „footprint“ a da pritom i dalje integriraju suvremene elemente dizajna.

 

Što je održivost i što znači „eco-friendly“ u dizajnu interijera?

Istraživanje objavljeno u International Journal of Sustainable Built Environment objasnilo je da se ekološki održivi dizajn interijera bavi primjenom estetskih kriterija i strategija koje donose dobrobit na globalnoj razini. Kako bi omogućili ekološki prihvatljiv dizajn interijera, vlasnici prostora trebali bi znati kako to mogu postići u svome interijeru.

Ovaj zanimljivi vodič kojeg prenosimo s DECOR INTERIOR US, pruža brojne savjete za uređenje interijera za poboljšanje ekološke održivosti vašeg doma.

 

 

Odaberite ekološki prihvatljive materijale za namještaj, podove i tepihe

Kad osobe obično misle na “zeleno”, ne razmišljaju nužno o predmetima u svom domu. Umjesto toga, razmatraju postavljanje solarnih panela, uštedu vode ili smanjenje potrošnje električne energije. Naravno, sve su to važni čimbenici održivog načina života, ali i drugi elementi uređenja igraju značajnu ulogu u stvaranju zdravijeg planeta i održivosti. Potražite namještaj, podne obloge i elemente arhitektonskog dizajna koji koriste obnovljive materijale.

 

Obnovljeno drvo za zelenu gradnju

Drveni namještaj zahtijeva sječu živih stabala pa nije održiv izbor pri prvoj upotrebi. No, obnovljeno drvo reciklira stari materijal, dajući mu ekološki prihvatljivi „novi život“. Drvene police, stolice za ljuljanje i mali stolići izvrsna su rješenja za uređenje interijera. Također su izvrsni za podove, pogotovo ako uređujete interijere u rustikalnijem stilu.

 

 

Bambus- svestrana biljka s visokim omjerom čvrstoće i težine

Ovaj tropski materijal jako je sličan drvetu, ali je mnogo održivija opcija. Bambus je sličniji travi nego drveću, a također je jedna od najbrže rastućih biljaka na svijetu, što joj omogućuje upotrebu u roku od četiri godine od sadnje u odnosu na 60-70 godina koliko je potrebno većini tvrdog drva. Također zahtijeva vrlo malo pesticida ili gnojiva, što ga čini još privlačnijim s ekološkog stajališta.

 

 

Reciklirani metal smanjuje zagađenje i štedi energiju

„Sjaj“ stolice od recikliranog aluminija ne samo da učinkovito doprinosi industrijskom dizajnu u vašem domu, već je i ovaj materijal značajno održivija opcija. Namještaj od recikliranog metala i plastike zahtijeva manje obrade i manje resursa od namještaja izrađenog od neobnovljivih materijala. Osim toga, metal se može više puta reciklirati bez gubitka njegovih svojstava.

 

 

Biostaklo – Biorazgradivi materijal za razne primjene

Biostaklo je izuzetna zelena alternativa za mnogo toga, od ukrasnih predmeta do umivaonika, kupaonskih umivaonika i podova. Materijal je u potpunosti izrađen od recikliranog stakla nakon potrošnje, koje se zatim zagrijava i komprimira kako bi se stvorile ploče s čvrstom površinom.

 

Pluto – „zeleni“ materijal poznat po visokoj održivosti i recikliranju

Za razliku od početnog spužvastog dojma koji ovaj materijal ostavlja, podovi od pluta zapravo su napravljeni da stvore osjećaj poput tvrđeg drveta. Zanimljiva su održiva opcija jer vađenje pluta ne šteti drveću – bere se samo kora. Osim toga, pluto se lako može ponovno upotrijebiti. Zapravo, neki podovi od ovog materijala u potpunosti su izrađeni čak od recikliranih čepova za vino.

 

 

Reciklirana plastika – Ponovna upotreba otpadne plastike smanjuje zagađenje vode

Unutarnji i vanjski tepisi mogu biti izrađeni od reciklirane plastike, dajući novi život nebiorazgradivim materijalima. Popularni oblik reciklirane plastike je polietilen velike gustoće. HDPE je težak i gust pa je ekstrudirani namještaj ili brizgani namještaj čvrst i izdržljiv. Boje su čvrste u cijelom materijalu pa su vrlo otporne na blijeđenje. Polietilen tereftalat ili PET koristi se za stvaranje boca, pa čak i za vlakna koja se mogu utkati u tkaninu u tekstilnoj industriji.

 

Vlakna od jute – Pristupačna prirodna vlakna

Vlakna od jute dodaju zemljani ton prostoriji na više načina nego svojim izgledom. Čvrsti grubi materijal dobiva se iz biljke jute koja brzo raste i stoga se brzo obnavlja. Kao takvi, tepisi tkani vlaknima od jute nisu samo izdržljivi, već mogu pridonijeti i ekološki prihvatljivom interijjeru. Juta je dobar toplinski izolator, pa su prostirke izrađene od ovog pristupačnog vlakna također ekonomične.

 

 

Procijenite održive mogućnosti osvjetljenja

Kao što dizajneri interijera znaju, dojam modernog interijera ne stvara se samo namještajem (iako igra značajnu ulogu). Dojam prostora također uključuje sve aspekte interijera, uključujući rasvjetu, stoga možete primijeniti i zeleni dizajn na izvore svjetla u vašem domu.

 

Prebacite se na energetski učinkovite LED žarulje

Sve više vlasnika prebacuju osvjetljenje interijera na LED žarulje zbog toga što ove žarulje imaju doprinos održivosti i nude „svijetlu“ budućnost za naš planet. LED žarulje troše najmanje 75 posto manje energije od žarulja sa žarnom niti, a traju 25 puta dulje.

Najbolji dio? To što mijenjate žarulju ne znači da morate promijeniti izvor osvjetljenja. To znači da i dalje možete zadržati u svome interijeru elegantna, rustikalna rasvjetna tijela koja savršeno doprinose vašem dizajnu interijera, samo na ekološki prihvatljiviji način.

Možda ćete se iznenaditi koliko energije obične žarulje mogu potrošiti u godinu dana. Na sreću, trenutna rasvjetna tijela moguće je prebaciti na korištenje učinkovitijih LED modela. Ugradnjom LED žarulja u viseća svjetla i lampe u interijeru osigurat će se suvremena topla rasvjeta uz djelić energije koju su trošila prijašnja rasvjetna tijela u interijeru.

 

Pregledajte rasvjetna tijela radi mogućeg gubitka topline

Vrata i prozori vašeg interijera vjerojatno su najveći izvori gubitka topline, ali nisu jedini. Zapravo, mogli biste se iznenaditi kad saznate da ugradne stropne svjetiljke također mogu dopustiti toplini da pobjegne kroz potkrovlje i van. Razmislite o tome da pregledate sva svjetla u vašem interijeru i dodate dodatnu izolaciju oko rasvjete kako biste zadržali toplinu. Energetski učinkovite žarulje su “zelene” i mogu vam uštedjeti novac.

 

 

Neka sunce uđe … kroz prozore

Bez obzira na to povlačite li u vašem interijeru zastore u potpunosti ili se jednostavno odlučujete za lagane i prozirne opcije pamuka, možete jednostavno koristiti sunce kao izvor rasvjete. Alternativno, venecijaneri omogućuju kontrolu količine i smjera svjetla. Ovisno o tome gdje se vaš prostor nalazi, moguće je i do 12 sati svjetla dnevno. To su prigodni trenuci za iskorištavanje ovog prirodnog elementa, uštedu električne energije i dobivanje „zdrave doze“ vitamina D za sve one koji borave u vašem prostoru.

 

Druga zelena rješenja za dom

Uz današnju ponudu namještaja za interijer, možete uklopiti ekološki dizajn u gotovo svaki kutak vašeg prostora. Osim što pomažete planetu korištenjem održivih i recikliranih materijala i učinkovite rasvjete, imate pristup i šarolikosti lijepih mogućnosti dizajna. Nova tehnologija nudi i zelenije alternative. Razmotrite ove dodatne jednostavne i jeftine savjete o održivom dizajnu doma.

 

Držite se starina – reciklirajte prošlost

Bez obzira jeste li zaljubljenik u starine ili se u vašem prostoru nalazi nekoliko naslijeđenih komada namještaja,  korištenje starinskog namještaja odličan je način da ozelenete svoj interijer jer izbjegavate kupnju potpuno novog namještaja.

 

Provjerite kamin na drva ili prijeđite na gorivo na bioetanol

Iako se može činiti kao lijepi izvor topline u hladnim jesenjim i zimskim mjesecima, loše održavan kamin zapravo može omogućiti toplom zraku da izlazi van, a pritom propuštajući hladan zrak u zatvoreni prostor. Zbog brige o kvaliteti zraka, rizicima i onečišćenjima zbog dotrajalih neodržavanih kamina, rješenje su možda suvremeni ekološki kamini na bioetanol koji mogu pružiti ugodu interijeru oslanjajući se na „zeleni“ izvor goriva.

 

 

ODLUČITE SE ZA EKOLOŠKI STIL UREĐENJA INTERIJERA – MINIMALISTIČKI, SKANDINAVSKI ILI RUSTIKALNI STIL

 

Minimalistički interijeri za smanjenje vašeg ekološkog „footprinta“

Minimalizam je pristup koji se može primijeniti na bilo koji stil uređenja interijera. Ne samo da možete stvoriti ergonomičniji i osvješteniji ambijent, već i održiviji dom. Manje stvari u interijeru znači da je potrebno manje proizvodnje, a to pomaže smanjiti negativan utjecaj na okoliš.

 

 

Sačuvajte okoliš skandinavskim uređenjem

Skandinavski dizajn obilježen je minimalističkim mindsetom i fokusom na originalost i izvornost zemljanih, organskih materijala. Pridržavajući se otvorenog prostora i osnovnih elemenata skandinavskog dizajna, možete ograničiti broj predmeta u svom interijeru koji koriste neobnovljive izvore. Na primjer, upotrijebite tepih male površine izrađen od ekološki prihvatljivih vlakana jute umjesto podnog tepiha koji se sastoji od temeljito obrađenih sintetičkih materijala. Osim toga, kamini često služe kao središte skandinavskog dizajna. Ovaj prirodni izvor topline smanjuje vašu potrošnju električne energije tijekom hladnih zimskih mjeseci.

 

 

Pokušajte „zelenije“ s rustikalnim dizajnom

Ekološke strategije možete lako ugraditi u interijere s rustikalnim dizajnom. Primjerice, obnovljeno drvo lijepa je podna obloga povezana s temom recikliranja neobnovljivih resursa- stabala. Umjesto da doprinosite iscrpljivanju šuma, upotrijebit ćete postojeće drvo.

Rustikalni prostori također su tipično opremljeni predmetima koji imaju bogatu povijest. Uključivanje nekog predmeta koji je bio sastavni dio prijašnjih interijera i ima svoju povijest i priču, zaobići ćete potencijalno štetan proizvodni proces neophodan za nove proizvode. Osim toga, vaš će interijer biti opremljen jedinstvenim predmetom koji dodaje eklektičan dojam vašem rustikalnom interijeru.

 

Je li doista „zeleno“? Upoznajte činjenice

Baš kao što biste imate zdravu razinu skepticizma kada je navedeno na hrani da je “potpuno prirodno”, trebali biste i dvaput razmisliti o bezuvjetnom povjerenju deklaracijama na namještaju koji kaže da je “zeleno”. Potražite certifikate održivosti poput Forest Stewardship Council (FSC), Energy Star, OEKO-TEX, Greenguard i dr. Mnogi materijali i proizvodi za projektiranje i dizajn interijera mogu dobiti certifikat organizacija posvećenih očuvanju i zaštiti okoliša.

 

 

REFERENCE:
Eco Friendly Interior Design Guide – Top Tips 2021
Bill Ferris  |  https://decorinteriorsus.com/blog/in-depth-articles/eco-friendly-interior-design-guide/