d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

World Economic Forum / Davos Agenda 2024: Kako umjetna inteligencija može preobraziti liječenje i skrb pacijenata?

N

ove primjene umjetne inteligencije (AI) iznova i iznova osporavaju ono što smo nekoć smatrali nemogućim. Ta nova tehnologija ima dubok utjecaj na gotovo svaku svjetsku industrijsku granu, jamči bolju učinkovitost i preobražava kompletne operativne postupke. Ni zdravstvo nije iznimka jer AI preoblikuje pristup skrbi pacijenata i odlučivanju o liječenju.

Procjenjuje se da će tržište AI u svjetskom zdravstvu vrijediti gotovo 188 milijardi dolara do 2030. Taj rast dogodit će se na kritičnom raskrižju za zdravstvo jer se procjenjuje da će do 2030. nedostajati gotovo 10 milijuna liječnika, medicinskih sestara i primalja u svijetu.

AI nudi praktična rješenja koja mogu organizacijama diljem svijeta pomoći prevladati te izazove i poboljšati ishode, unaprijediti skrb i potaknuti jednakost u zdravstvu.

 

 

 

 

 

,

Umjetna inteligencija preoblikuje pristup skrbi pacijenata i odlučivanju o liječenju.

 

 

 

 

 

Pojednostavljivanje radnih procesa u zdravstvu

 

Integriranjem AI kao dijela dijagnostičkih usluga, zdravstvene ustanove će si omogućiti brže dijagnosticiranje i odlučivanje o liječenje koje je, zauzvrat, pozitivno utjecati na ishode usmjerene na pacijente.

Složeni algoritmi AI moći će pomoći radiolozima koji dnevno trebaju pročitati stotine medicinskih snimaka te im pomoći da brže i točnije obrade rendgenske i snimke magnetske rezonancije. To će zdravstvenim radnicima omogućiti da lakše odrede složenije i hitnije slučajeve te otkriju možebitne modalitete koji zahtijevaju dodatnu provjeru.

AI može pridonijeti iznimnoj skrbi koju pružaju primarni zdravstveni radnici. Novi alati mogu pomoći ranijem prepoznavanju i dijagnosticiranju bolest što može pozitivno utjecati na širenje bolesti, odnosno usporiti je, spriječiti ili je posve zaustaviti.

U tvrtki Hackensack Meridian Health su okupili prediktivnu zdravstvenu skupinu koja surađuje s raznim sudionicima niz cijelu zdravstvenu mrežu kako bi se AI upotrijebila za predviđanje i otkrivanje bolesti te kako bi se ta inteligencija ugradila u kliničke radne procese. Primjerice, AI je integrirana u radni proces primarnih zdravstvenih radnika kako bi im se pomoglo ranije prepoznati treći stadij kroničnih bubrežnih bolesti što može usporiti širenje bolesti.

 

 

 

 

 

 

 

Integracijom AI kao dijela dijagnostičke usluge, zdravstvene organizacije omogućuju bržu dijagnostiku i odlučivanje o liječenju koje poboljšava ishod usmjeren na pacijenta.

 

 

 

 

 

Poboljšanje i ubrzavanje mogućnosti liječenja

 

Američka Udruga za hranu i lijekove (FDA) odobri tek oko 12 posto lijekova koji uđu u klinička istraživanja. Već sad vidimo prednosti primjene AI jer tehnologija može obraditi goleme količine podataka i brzo prepoznati potencijalne lijekove, predvidjeti njihovu učinkovitost i sigurnost te optimizirati njihov dizajn i tako skratiti cjelokupan skup i izazovan proces testiranja.

Kad neko liječenje postane dostupno, treba nam ispravna inteligencija da optimizira učinkovitost i smanji rizik od štetnih nuspojava. Algoritmi AI nam to mogu ubrzati obradom većih podatkovnih skupova, uključivanjem genetskih informacija i anamneze te nam ponuditi planove liječenja koji u obzir uzimaju predviđene ishode i potencijalne reakcije na samo liječenje.

 

 

Svjesnost o možebitnim zamkama

 

I premda AI predstavlja golemu mogućnost za promjenom, ona također zahtijeva i stalnu posvećenost prepoznavanju i rješavanju potencijalnih poteškoća vezanih uz sve nove tehnologije.

Međutim, kako bi prednosti AI bile prepoznate na svjetskoj razini, moramo biti svjesni možebitnih zamki i postaviti zaštite vezane uz privatnost osobnih podataka, etičke dvojbe, kulturološki osjetljive teme i dostupnost većem broju pojedinaca. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je etičke smjernice o AI 2021. i upozorila da premda AI obećava u pogledu povećanja dostupnost zdravstvene skrbi u svijetu, do toga može doći “samo ako se etika i ljudska prava usade u središte dizajna, primjene i uporabe umjetne inteligencije.”

Posebice brine mogućnost pristranosti, odnosno ako je algoritam UI programiran prema određenom dijelu stanovništva, a ne cijelom, mogao bi dodatno naglasiti nejednakost u zdravstvenoj skrbi. Primjerice, algoritmi raka kože primarno su programirani prema pojedincima svjetlije puti i nisu jednako učinkoviti u otkrivanju raka kože na tamnoputijim pacijentima. Podzastupljenost je dugotrajni izazov u kliničkim istraživanjima i potrebno nam je više raznovrsnijih podataka da smanjimo mogućnost pristranosti.

 

 

 

 

 

 

 

Novi alati mogu pomoći ranijem prepoznavanju bolesti, pojednostavljivanju radnih procesa i smanjiti “burnout” kod zaposlenika.

 

 

 

 

 

 

 

Želi li svjesno i odgovorno slijediti smjernice WHO-a, zdravstvena industrija mora surađivati s tehnološkim inovatorima, političarima i svjetskim zdravstvenim organizacijama kako bi bili sigurni da su im ljudi i dalje na prvom mjestu.

Hackensack Meridian je dio državne američke mreže posvećene iskorištavanju potencijala AI uz istodobno upravljanje rizicima koje predstavlja prijelomna tehnologija i o toj je suradnji nedavno izvijestila i Bijela kuća. Mreža se pridružila farmaceutskoj tvrtki CVS Health, Dječjoj bolnici u Bostonu i bolnici Houston Methodist West u zadaći da odrede skup dobrovoljnih obveza koje će navoditi našu uporabu pionirskih modela u isporuci i plaćanju zdravstvene skrbi.

Uz više suradnje na svjetskoj razini i posvećenosti pozitivnim promjenama možemo obuzdati snagu AI te poboljšati i preobraziti zdravstvo.

 

 

 

 

IZVOR:
https://www.weforum.org/agenda/2024/01/how-ai-can-transform-patient-care-and-treatment/