d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

WIN4IMPACT: Milka Kosanović, dipl. iur. (HUP) – Žene liderice u zdravstvu snažno žele iza sebe ostaviti bolji, napredniji svijet!

Z

dravstvena industrija pozitivno utječe na ljude i njihovu kvalitetu življenja diljem svijeta. Ovo jedinstveno područje industrije se razvija dinamičnije no ikada, mijenjajući naše živote i zdravlje zajednica nabolje, dijelom zahvaljujući tehnološkom napretku, da bi proizvodi i usluge zdravstvene industrije bili u službi brige o pacijentima, poboljšanja ishoda skrbi, praćenja liječenja i očuvanja zdravlja općenito. Žene liderice u zdravstvenoj organizaciji doživljavaju kontinuiranu izobrazbu kao važan korak, koji može donijeti nove prilike, spoznaje i građenje vrijednih mreža, svjesne kako područje zdravstvene skrbi treba lidere koji razumiju kako se pružanje skrbi razvija, transformira i prilagođava tehnološkom napretku koji „gura“ zdravstvenu industriju, zdravstveni sustav ali i cijelo društvo prema naprijed.

Žene koje ostavljaju trag svojom vizijom u zdravstvenoj industriji, naše “women for impact”, koje pobjeđuju za boljitak pojedinca i društva, imaju znanje i iskustvo koje im je potrebno za redizajniranje industrije zdravstvene skrbi, lokalno i globalno. Kroz seriju intervjua “WIN4IMPACT” predstavljamo Vam inspirativne žene iz inovativne farmaceutske industrije, generičke industrije, industrije medicinske tehnologije i industrije samoskrbi i samoliječenja.

 

Milka Kosanović

dipl. iur.

 

 

Milka Kosanović, dipl. iur., direktorica HUP- Udruge proizvođača lijekova

 

 

 

 

Okruženi ste brojnim uspješnim ženama, i sama ste jedna od njih. Koji je to faktor „X” koji uspješne žene izdvaja od drugih? Trebaju li žene u zdravstvu i nešto drugo, više…? Kako se uopće mjeri njihov uspjeh? 

 

Nema jedne gramatike za žene a druge za muškarce. Faktor uspjeha, barem onaj polazni, uvijek je isti – to je strast. Na velikom uzorku iznimno uspješnih ljudi  koji sam imala prilike upoznati, uočila sam da je to ona prva pokretačka snaga koja čini razliku – ili je imaš ili nemaš, ili kola ili ne kola tvojim krvotokom.

Pored toga puno volje, još više upornosti a ako ste žena – od svega najviše gluhoće. Morate jednostavno biti gluha na svaku demotivaciju i na svako podcjenjivanje. Citirat ću Charlotte Whitton, feministicu i prvu gradonačelnicu Ottawe , koja je davno rekla: „Što god žena radila, mora to činiti dva puta bolje nego muškarac, kako bi se o njoj mislilo upola dobro kao o muškarcu.“ I to je nažalost velika istina i danas. U takvom svijetu još uvijek živimo.

 

 

“Faktor uspjeha, barem onaj polazni, uvijek je isti – to je strast.”

 

 

,

Milka Kosanović, dipl. iur., direktorica HUP- Udruge proizvođača lijekova

 

 

 

No, liderice današnjeg, suvremenog svijeta, ipak su daleko samosvjesnije pa svoje znanje, kvalifikacije,  sposobnosti … puno hrabrije iznose na ocjenu svijetu oko sebe. U njemu im, doduše, u „komisijama za procjenu“ uglavnom i dalje sjede muškarci, ali svejedno, nema drugog puta i njime treba hrabro proći.

U zdravstvu bih rekla da pored tog „osnovnog paketa“ – svijesti o sebi i vlastitim vrijednostima da si uopće nešto kadar učiniti treba još i puno emocija za druge i svijesti o zajedničkom dobru. Nadahnuće u zdravstvu mora biti, a najuspješnijima to i jeste – dobro koje svojim radom svijetu u kojem živimo kao trajnu ostavštinu dajemo. Želja da iza sebe ostave bolji, napredniji svijet snažno je obilježje svih pravih liderica koje poznam. Osobito žena povezanih sa zdravstvom. I mislim da je upravo to jedino bitno mjerilo uspjeha za njih – koliko su u funkciju nekog općeg dobra, uspjele staviti svoje najveće talente.

 

 

 

 

“Želja da iza sebe ostave bolji, napredniji svijet snažno je obilježje svih pravih liderica koje poznam, osobito žena povezanih sa zdravstvom…”

 

 

 

 

Milka Kosanović, dipl. iur., direktorica HUP- Udruge proizvođača lijekova