d

The Point Newsletter

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error.

Follow Point

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

WHO pokreće novu globalnu inicijativu o digitalnom zdravlju koju podržava i G20

S

vjetska zdravstvena organizacija (WHO) i G20 pod predsjedanjem Indije najavili su novu Globalnu inicijativu za digitalno zdravstvo (eng. Global Initiative on Digital Health, GIDH) na sastanku ministara zdravstva na summitu G20 kojemu je domaćin bila Vlada Indije.

 

Nova inicijativa GIDH (ili skraćeno “vodič”) djelovat će kao mreža i platforma kojom upravlja WHO za podršku provedbi Globalne strategije o digitalnom zdravlju 2020.-2025. WHO će služiti kao tajništvo za provedbu strategije za implementaciju, konvergiranje i prikupljanje globalnih standarda, najboljih praksi i resursa za brzo praćenje digitalne transformacije zdravstvenih sustava.

 

 

 

 

 

 

“Zahvaljujemo državama G20 i indijskom predsjedanju što su prepoznali jedinstvenu ulogu i snagu WHO-a na ovom području uz podržavanje uspostave nove mreže GIDH-a”, izjavio je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a. “Kontinuirana potpora i suradnja G20, partnera za razvoj i međunarodnih organizacija bit će nužni kako bismo zajedno postigli ono što nitko od nas ne može sam. WHO je predan suradnji s državama na osnaživanju njihovih kapaciteta i poboljšanju pristupa kvalitetnim digitalnim rješenjima za zdraviju, sigurniju i pravičniju budućnost.”

 

Govoreći na predstavljanju GIDH inicijative, indijski ministar zdravstva dr. Mansukh Mandaviya izjavio je: “Ovaj dan je važan dan u povijesti Radne skupine za zdravstvo G20, pri čemu države G20 ne samo da su identificirale prioritet za njegovu relevantnost, već su zajednički radile na njegovom pokretanju.” Nova Globalna inicijativa o digitalnom zdravlju jedan je od ključnih rezultata indijskog predsjedanja G20.

Od prve rezolucije WHO-a o e-zdravlju 2005. koja je predvodila put za razvoj i usvajanje Globalne strategije WHO-a o digitalnom zdravlju, više od 120 država članica WHO-a razvilo je nacionalnu politiku ili strategiju digitalnog zdravstva.

 

 

 

 

 

 

 

Iako su nedavna iskustva tijekom pandemije COVID-19 rezultirala porastom primjene digitalnog zdravstva, mnoge države izražavaju potrebu za podrškom za prelazak s digitalnih zdravstvenih inicijativa usmjerenih na proizvode i pilotiranja na uspostavljanje nacionalne digitalne zdravstvene infrastrukture s odgovarajućim upravljanjem, politikom i kompetentnim zdravstvenim kadrom potrebnim za odabir, održavanje i prilagodbu digitalnih zdravstvenih intervencija.

 

Inicijativa GIDH ima za cilj okupiti zemlje i partnere kako bi postigli mjerljive ishode:

 

  • razvoj jasnih planova ulaganja usmjerenih na prioritete za digitalnu transformaciju zdravstva;

 

  • poboljšanje izvješćivanja i transparentnosti digitalnih zdravstvenih resursa;

 

  • olakšavanje razmjene znanja i suradnje između regija i zemalja kako bi se ubrzao napredak;

 

  • podržavanje pristupa cijele vlade za digitalno upravljanje zdravstvom u državama; te

 

  • povećanje tehničke i financijske potpore provedbi Globalne strategije o digitalnom zdravstvu 2020. – 2025. i njezine sljedeće faze.

 

 

 

 

 

 

 

WHO i partneri najavili su značajne financijske obveze od više dionika kako bi podržali pokretanje ove nove Inicijative.

Digitalno zdravlje je dokazano akcelerator koji unaprjeđuje zdravstvene ishode prema postizanju univerzalne zdravstvene dostupnosti te ostvarivanju ciljeva održivog razvoja povezanih sa zdravljem do 2030. Digitalne zdravstvene intervencije poboljšavaju zdravstvenu skrb na mnoge načine: od podrške pojedincima u upravljanju njihovim putem ka zdravlju i blagostanju, do omogućavanja pružateljima zdravstvene skrbi da se pridržavaju smjernica, osnaživanja zdravstvenih sustava poboljšanjem opskrbnih lanaca i upravljanja radnom snagom.

 

 

REFERENCE:
https://www.who.int/news/item/19-08-2023-who-launches-a-new-global-initiative-on-digital-health-at-the-g20-summit-in-india

 

 

 

 

 

 

 

Pogledajte podcast LIDERI ZDRAVSTVA: “BOLNICE KAO DIGITALNI ZDRAVSTVENI HUBOVI BUDUĆNOSTI”

 

Naši gosti su lideri koji su napravili vizionarske iskorake u zdravstvenom sektoru, lideri koji otkrivaju nove horizonte u zdravstvenoj skrbi, lideri koji zagovaraju inovativni mindset na dobrobit pacijenata te lideri koji svojim idejama transformiraju zdravstveni ekosustav … Kako je i Nacionalni plan otpornosti i oporavka istaknuo u poglavlju eZdravstva, cilj hrvatskog e-zdravstva je unaprijediti upravljačke kapacitete pomoću djelotvornije upotrebe podataka i poticati inovativna rješenja u zdravstvu u cilju kvalitetnijeg upravljanja zdravstvenim sustavom.

 

O reformi eZdravstva i bolnicama kao digitalnim hub-ovima budućnosti razgovarali smo s dva odlična stručnjaka,prof. dr. sc. Davorom Vagićem (ravnateljem KBC Sestre milosrdnice koji je na predstavljanju reforme zdravstva #ZdravljeJePrvo govorio o reformi i digitalizaciji bolničkog sektora), te gdinom. Emilom Franjčecom (stručnjakom za digitalizaciju iz CISCO-a s neizmjernim iskustvom na području zdravstva).

 

Saznajte u našem podcastu kakva je vizija bolnica budućnosti uz nove tehnologije!